Irak Merkezi Hükümeti´nin Kerkük´e Müdahalesi ve Etkileri

Irak Merkezi Hükümeti´nin Kerkük´e Müdahalesi ve Etkileri

Mesud Barzani ilk kez 2005 yılında IKBY parlamentosu tarafından başkanlık görevine getirilmiştir. Görev süresini tamamladıktan sonra 2009 yılında halk oylaması ile ikinci kez başkan seçilmiştir. İkinci dönem görev süresini ise 2013 yı

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından 25 Eylül 2017´de, bütün iç ve uluslararası baskılara rağmen, IKBY bölgesi ve tartışmalı bölgelerde bağımsızlık referandumu gerçekleştirilmiştir. Kuzey Irak´ta bayrak krizi ve Necmeddin Kerim´in valilikten alınması ile tansiyon yüksekken gerçekleştirilen bu referandum ile Bağdat yönetiminin bütün diyalog çağrıları tamamen cevapsız kalmıştır.

Necmeddin Kerim´in Görevden Alınması

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüro üyesi ve Kerkük eski Valisi Necmeddin Kerim, Bağdat Parlamentosu tarafından yapılan oylamada görevden alındı. Oylamaya katılan 173 parlamenter Kerim´in görevden alınması doğrultusunda oy kullandı. Ancak Necmeddin Kerim, gayrimeşru olarak valilik görevlerini sürdürdü. Kerim, kararı tanımadığını belirtmesine rağmen Irak İdari Yargı Mahkemesi´ne başvurdu. 17 Ekim 2017´de Kerkük Vali Yardımcısı Rakan Said Cuburi vekaleten valilik görevine getirdi. Mahkeme ise kararını bu atamadan bir gün sonra açıklayarak parlamentonun aldığı kararı onadığını açıkladı. Bağdat´tan yapılan açıklamaya göre Kerim´in görevden alınması ile referandum kararının bir ilişkisi yoktur. Irak Parlamentosu yapılan oylamada kararın yolsuzluk dosyaları üzerinden alındığı açıkladı.

IKBY´nin Referandum Kartı

Artan gerilim ve baskılara rağmen 25 Eylül 2017´de IKBY bölgeleri ve tartışmalı bölgelerde referandum gerçekleştirilmiştir. Referandum sonrasında sonuçların vilayet ve ilçe olarak açıklanmaması ise zaten şaibeli görülen bir oylamanın uluslararası standartlara uygun yapılmadığını göstermiştir. IKBY bu yola başvurarak katılım ve evet oylarının düşük olduğu bölgeleri saklamak istemiştir. Gayri meşru referandumun IKBY dışında da yapılmasına Bağdat hükümeti tepki göstermiştir. Kerkük gibi tartışmalı bölgelerde şiddet olaylarının yaşanması halinde ise askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştır. Bu açıklamaya rağmen referandum sonrasında Kerkük´te Türkmen ve Arap siyasi parti ve sivil toplum kurumlarına yönelik saldırılar gerçekleşmiştir. 15 Ekim 2017´de ise Kerkük´ün güneyinden harekete geçen Irak güvenlik güçlerine bağlı Haşdi Şaabi birlikleri ve federal polis Kerkük şehir merkezine doğru harekete geçmiştir. KYB´de Kosret Resul´a bağlı peşmergeler hariç diğer KYB peşmergelerinin Kerkük´ten çekilmesi KYB´nin Bağdat ile anlaştığını göstermiştir. Bu peşmergelerin geri çekilmesi ile birlikte IKBY Başkanı Mesud Barzani´nin Kerkük´te kurmayı planladığı savunma hattı çökmüştür.

Kerkük´te Merkezi Yönetim Kontrolü

Merkezi yönetimin askeri müdahalesinden sonra bazı Kürtlerin Kerkük´ten başta Süleymaniye olmak üzere Erbil´e doğru kaçtığı görülmüştür. Bu kaçışta Kürdistan Demokrat Partisi´nin (KDP) gerçekleştirdiği propagandanın etkisi büyüktür. Kerküklü Kürtler, Irak güvenlik güçlerinin kendilerinden intikam almak için geldiği propagandasına maruz bırakılmıştır. Ancak kısa sürede şehrin kontrolü merkezi yönetime geçtikten sonra Kürtlere veya Kerkük´te yaşayan Türkmen ve Araplara yönelik bir saldırı gerçekleşmemiştir. Bağdat yönetimi, IKYB siyasetindeki ve dolayısıyla peşmergedeki kırılmalardan yararlanarak Irak Anayasası´nın öngördüğü bölgelerde kontrolü yeniden sağlamıştır. Kerkük´teki ilerlemenin ardından ise Ninova Ovası´na ve Sincar´a yönelik ilerleme devam etmiştir.

KDP-KYB Krizi

Merkezi yönetimin müdahalesinden sonra IKBY´nin 2014 sınırlarına çekilmesi beklenirken, Bağdat´ın kararlı tutumundan sonra 2003 sınırlarına çekilmesi beklenmektedir. IKBY için bu hezimete, referandum kararı ve KDP-KYB arasındaki derin çatlaklar neden olmuştur. Ağustos 1996´da Barzani´nin daveti ile Erbil´e giren Saddam Hüseyin´in ordusu, KYB´nin Erbil´den çıkmasına sebep olmuştur. Celal Talabani´nin hayatını kaybetmesinden sonra ise KYB´deki Talabaniler, Bağdat ile yaptıkları anlaşma ile Barzani´den 1996´nın intikamını almıştır. Hero İbrahim Ahmed (Talabani) referandum sonrasında yaptığı 'referandum çok büyük bir hataydı' açıklamasında bu anlaşmanın izleri görülebilir.

IKBY Başkanlık ve Parlamento Seçimleri

Mesud Barzani ilk kez 2005 yılında IKBY parlamentosu tarafından başkanlık görevine getirilmiştir. Görev süresini tamamladıktan sonra 2009 yılında halk oylaması ile ikinci kez başkan seçilmiştir. İkinci dönem görev süresini ise 2013 yılında tamamlamıştır ancak parlamento kararı ile görev süresi iki yıl uzatılmıştır. 2015 yılında ise seçimlere gidilmesi için gerekli bütçenin olmadığı öne sürülerek seçimler süresiz olarak ertelenmiştir. 25 Eylül 2017´de referanduma gidilmesi kararı ile öne sürülen yeterli bütçe olmadığı söylemi geçerliliğini kaybetmiştir. Bunun üzerine başkanlık ve parlamento seçimlerinin 1 Kasım 2017´de yapılmasına karar verilmiştir. Başkanlık seçimlerine aday olarak Goran´dan Muhammed Tofiq Rahim gösterilmiştir. İlk önce adaylığı kabul edilen Rahim´in daha sonra eksik belgeler bulunduğu gerekçesi ile adaylığı düşürülmüştür. Dolayısıyla başkanlık seçimleri için aday gösterilememiştir. Parlamento seçimleri için ise aday gösterme süresi 9 Ekim´de dolmuştur. IKBY Seçim Komisyonu´na göre seçimler için en az 30 gün propaganda süresi öngörülmüştür. Bu nedenle seçimlerin 10 Kasım 2017´de yapılacağı ilan edilmiştir. Dolayısıyla seçimlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsizken, yeni bir kararla seçimler 8 ay ertelenmiştir. Seçimlerin açıklanacak tarihte yapılıp yapılamayacağı ise soru işaret olarak durmaktadır. IKBY´deki iç dengeler ve Bağdat ile ilişkilerin gidişatı IKBY seçimlerini etkileyecektir. Goran ise referandum sonrası yaşanan kayıpları Barzani´nin kötü yönetimine bağlamıştır. Dolayısıyla Barzani´nin ve hükümetin istifa etmesini ve geçici hükümet kurularak seçimlere gidilmesini istemektedir.

Ankara-Bağdat İlişkilerinde IKBY Etkisi

Yazının devamı için : http://orsam.org.tr/orsam/DPAnaliz/14534?dil=tr



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

Yükleniyor