İran Dışişleri Bakanı´ndan Ankara´ya Sürpriz Ziyaret

İran Dışişleri Bakanı´ndan Ankara´ya Sürpriz Ziyaret

İranlı Bakan Zarif, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu New York´tan dönüşü sırasında Ankara´ya çalışma ziyaretinde bulundu. Zarif´in ziyareti, Türk Dışişleri Bakanlığı´nın takviminde yer almadığı için di

 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif´in, Ankara´ya sürpriz ziyareti üzerine Tahran´ın Fırat Kalkanı Operasyonu´na ilişkin yaklaşımı ve Türkiye ile Beşar Esat rejimi arasında olası diyaloğa aracılık edip etmeyeceği merak konusu oldu.

İranlı Bakan Zarif, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu New York´tan dönüşü sırasında Ankara´ya çalışma ziyaretinde bulundu. Zarif´in ziyareti, Türk Dışişleri Bakanlığı´nın takviminde yer almadığı için diplomatik kaynaklarca “sürpriz” olarak değerlendirildi.

Zarif, bugün sabah ilk önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili görüşmede bulundu. Ardından Zarif, Çavuşoğlu´nun eşliğinde, Başbakan Binali Yıldırım´la Çankaya Köşkü´nde görüştü. Başbakanlık kaynaklarınca basına yapılan bilgilendirmeye göre; Türk tarafı, İran ile enerji, ikili ticaret, ulaştırma ve taşımacılık gibi alanlarda işbirliğini ilerletmeyi hedeflediklerini ifade etti. Nisan ayında Ankara´da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani tarafından alınan ortak kararlar da görüşüldü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye ve bölgedeki gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

İkili ilişkilerde son dönemdeki görüş ayrılıklarından birisi Suriye´de, Beşar Esat rejimine yönelik yaklaşım olarak gözlemleniyor. Rusya ile birlikte Esat rejimini destekleyen ve askeri varlığıyla Suriye topraklarındaki savaşta yer alan İran, Türkiye´nin zıddı pozisyonda bulunuyor. Ancak Türkiye´nin, Suriye´deki toprak bütünlüğü açısından 37 gündür Fırat Kalkanı Operasyonu ile de bizzat sahada olduğu mevcut tabloda, Ankara´nın politikasında değişiklik olup-olmayacağı izleniyor. Bu noktada Tahran´ın, Ankara ile ilişkilerinde nasıl bir etki yaratacağı da gündemde olduğu için Cevad Zarif´in bugünkü ziyareti de dikkat çekti.

Zarif´in ziyaretini, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) danışmanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Sinkaya, Amerika´nın Sesi için yorumladı. Aynı zamanda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi de olan Sinkaya, İran konusunda uzman.

Türkiye´nin dış politikasında önceliklerinde değişimler başladığını kaydeden Sinkaya, böylece İran ile Türkiye´nin de ciddi görüş ayrılıklarına rağmen Suriye meselesinde ortak çıkarlarında biraraya gelmeye başladığını belirtti. Geçmişte de Tahran ile Ankara´nın Suriye´de çözüm için ortak inisiyatif alma girişimlerinde bulunduğunu ancak bunun Esat noktasında tıkandığını anımsatan Sinkaya, son 6 ayda ise Türk dış politikasında yaşanan dönüşüm yanı sıra Suriye´de sahadaki aktörlerdeki dönüşüm olması ve yeni sorunlar ortaya çıkınca Türkiye´nin Suriye politikasında değişim başladığını dile getirdi. Suriye´deki tablodan bölgesel aktörler olan İran ve Türkiye´nin rahatsız olduğunu söyleyen Sinkaya, “İran ve Türkiye, Suriye´de çıkarları ne derece korunuyor diye şüpheli. İranlılar´ın Rusya´ya karşı bir şüphesi var. Türkler´in de ABD´ye karşı bir şüphesi var. Dolayısıyla şüpheler arttıkça Türkiye ve İran yakınlaştı,” dedi.

BM Genel Kurulu kapsamında New York´ta Ruhani ile Erdoğan´ın da görüştüğünü hatırlatan Sinkaya, Zarif´in de bugünkü ziyareti sonrasında İran Meclis Başkanı Ali Laricani´nin de Ankara´ya beklendiğini anımsattı. Sinkaya, Zarif´in bugün Ankara´da oluşu dolayısıyla da son döneme değin Suriye ilişkileri İran ile Türkiye´yi uzaklaştırırken artık Suriye´nin ikili ilişkilerde bir işbirliği alanı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Sinkaya, İran´ın Şam rejimiyle Türkiye arasında arka kapı diplomasisi yürütülmesi veya diyalog kurulması noktasında aracı olup-olamayacağı sorumuzu da yanıtladı. Sinkaya, “Türkiye´nin dış politikasında değişiklikler olmakla birlikte Türk karar vericileri bakımından Esat´a bakışta bir değişiklik yok. Suriye´deki katliamdan halen Esat sorumlu tutuluyor, ‘eli kanlı diktatör´ olarak görülüyor ve her platformda bu bakış dile getiriliyor. Türkiye´nin, Kürtler´e bakışı, ABD ile ilişkileri değişmeye başladı ama Esat´a bakışta ciddi bir değişiklik yok. Yalnız Türkiye´nin önceliği Suriye´de toprak bütünlüğünün korunması ve merkezi bir hükümet olması. Türkiye belki Şam rejimiyle doğrudan bir ilişki kurmayacaktır ama Şam´ın Suriye´nin bütünlüğünde belirli ölçüde kontrolünü tesis etmesine de razı olabilir. Bu durum, Şam´ın Ankara ile doğrudan bir işbirliğiyle olmaz ancak dolaylı bir ilişkiyle olabilir,” diye konuştu.

“İran, Fırat Kalkanı´nı doğrudan eleştirmedi”

Fırat Kalkanı Operasyonu için “uluslararası hukuka aykırı” yaklaşımı sergileyen Rusya´nın da bölgede oynadığı rol düşünüldüğünde bunun Tahran – Ankara ilişkilerini nasıl etkilediğini sorduğumuz Sinkaya, Rusya´nın Suriye´deki askeri varlığıyla adeta Şam rejimi politikasını kontrol eder gibi görüldüğünü dile getirdi. Rusya´nın Suriye´ye girişine değin Esat´ın İran ile koordineli bir şekilde hareket ettiğini kaydeden Sinkaya, şimdi İran´ın Suriye´deki etki alanının azaldığını vurguladı. İran´ın çıkarları bakımından Ruslar´a güvensizlik duyduğunu söyleyen Sinkaya, bunun İran´ın bölgesel aktörlerle çalışma isteğini arttırdığını belirtti. Fırat Kalkanı Operasyonu için de İran tarafından doğrudan eleştiri gelmediğini kaydeden Sinkaya, İran´ın Şam rejimi yanında durmasına rağmen Türkiye´yi askeri operasyonu için eleştirmediğinin altını çizdi. Çavuşoğlu ile Zarif arasındaki 15 Temmuz sonrasındaki görüşme trafiğinde Suriye´nin görüşüldüğünü anımsatan Sinkaya, muhtemelen bu görüşmelerde İran´ın Fırat Kalkanı Operasyonu konusunda bilgilendirilmiş olabileceğini de sözlerine ekledi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor