IŞİD´e Karşı Türk-İsrail İşbirliği Mümkün mü?

IŞİD´e Karşı Türk-İsrail İşbirliği Mümkün mü?

İsrail´in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen´in açıklamalarıyla birlikte gözler Türkiye´nin iki ülke ilişkilerini normalleştirecek anlaşmayı ne zaman ve nasıl kabul edeceğine çevrildi. Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlk

 

İsrail´in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen´in açıklamalarıyla birlikte gözler Türkiye´nin iki ülke ilişkilerini normalleştirecek anlaşmayı ne zaman ve nasıl kabul edeceğine çevrildi. Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Aytürk, iki ülke arasında özellikle istihbarat paylaşımına ihtiyaç duyulduğunu ancak Türkiye´nin yakınlaşmayı gerçekten istediğini gözlemlemediğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde İsrail´in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen tarafından iki ülke ilişkilerine dair değerlendirmeler dikkat çekti. Başkonsolos Cohen, Hürriyet Gazetesi´ne yaptığı açıklamada, Suriye´de IŞİD´e karşı ortak mücadele yapılabileceğini ve hatta ortak operasyon olabileceğini dahi gündeme getirmişti. Cohen, özetle, “Bu tehdidi (IŞİD) bertaraf etmek için eninde sonunda istihbarat ve bilgi paylaşımını arttırmaktan ve operasyonel işbirliğinden kaçamayız. Şu an yapılan operasyonlar Suriye´deki bu unsurları temizlemek için başarılı olmazsa ve İsrail´in kırmızı çizgileri aşılırsa, yani Golan Tepeleri´nden, IŞİD´den ya da Hizbullah´tan topraklarımıza yönelik bir tehdit gelirse, karşılık veririz. Kara gücü gerekse bile” dedi.

Türkiye ile İsrail ilişkilerinde kopuş sürecine neden olan 2009´daki Mavi Marmara olayından bugüne her iki taraf da başkentlerinde büyükelçi bulundurmadığı için Başkonsolosluk en üst düzey seviye temsil anlamına geliyor. Bu nedenle de İsrail´in, Türkiye´deki en üst düzey temsilcisi konumundaki isimlerden birisi olan Cohen´in açıklamaları, “Acaba yakınlaşma süreci başlayacak mı?” sorusunu gündeme getirdi.

Türk – İsrail ilişkileri alanında uzman kimliğiyle tanınan ve Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. İlker Aytürk, yakınlaşma ihtimaline ilişkin Amerika´nın Sesi´nin sorularını yanıtladı. Aytürk, Başkonsolos Cohen´in açıklamaları için “İsrail, Türkiye´de hiç kimse bizi bilgilendirmediği düşüncesiyle bizi bilgilendirmeyi istemiş gibi. İlginç bir veriyle karşı karşıyayız” yorumunda bulundu.

Ortadoğu coğrafyasındaki ve diplomatik ilişkilerdeki yeni şartlardan dolayı Türkiye´nin, İsrail ile yakınlaşmasının ötelendiğini kaydeden Aytürk, mesela enerji alanında bunu gözlemlediklerini ifade etti. Türkiye´nin Rusya ile ilişkileri kötüleştiği için enerji bağımlılığı sorununun gündeme geldiğini anımsatan Aytürk, İran ile de aynı şekilde enerji sorunu olmasından kaynaklı yeni arayışlar ortaya çıktığını dile getirdi. Ancak enerji sorununa elzem konu olarak bakılmadığını düşündüğünü de açıklayan Aytürk, “Suriye ve PKK meselesi elzem nitelikte. Şaşırtıcı olan enerjiyle birlikte bu önemli faktörlerin varlığına rağmen neden bu antlaşma gerçekleşmedi? Neredeyse ayda bir ‘Sona yaklaşıldı, yakında imzalanacak deniliyor´. Ancak olmuyor” diye konuştu.

Türkiye ile İsrail arasında halen antlaşma imzalanmamasında birkaç gerekçe olduğunu belirten Aytürk, “Bunlardan ilki, AKP kendi tabanına bunu anlatmakta çok zorluk çekiyor. 2009´dan beri gittikçe şeytanlaştırılmış bir İsrail var ve bu söyleme yaklaşık 7 yıldır alışılmış durumda. Bu sebeple insanların buna hazırlanması, kafaca alışmaları için antlaşma sürecinin zamana yayılması söz konusu” vurgusunu yaptı. Bunun yanı sıra Türkiye´nin İsrail ile yakınlaşmasıyla sadece ikili ilişkiler açısından bir sonuç doğmayacağını da işaret eden Aytürk, “Türkiye ile İsrail´in yakınlaşması demek sadece sadece Ortadoğu Bölgesi değil Kafkaslar, Rusya, İran gibi bütün aktörlerle ilişkilerini tekrar gözden geçirmesi demek. İsrail ile gerçekleşecek yakınlaşma pek çok şeyi de tetikleyecektir. Büyük bir re-kalibrasyon yapılması başlangıcı olur. Türkiye henüz buna karar verdi mi emin değiliz” dedi.

“Cılız bir anlaşma ortaya çıkabilir”

Mevcut tablodaki süreç sonunda karşılıklı başkentlere büyükelçi gönderilmesi gibi bir başlangıç adımı olabileceğini de sorduğumuz Aytürk, “Büyükelçi değişimiyle çok cılız bir tazminat antlaşması da ortaya çıkabilir. Ama belli ki İsrail´in beklentisi çok daha fazla. Suriye konusunda ciddi bir şeyler yapmak istiyorlar. Ama (süreç) uzaması itibariyle sonucuna dair şüpheci yaklaşıyorum” diye konuştu.

 

Gelecek hafta yapılacak AKP 2. Olağanüstü Kongresi´ne davet edilmeyecek üç-beş ülke arasında İsrail´in de bulunduğunu anımsatan Aytürk, AKP tarafınca bunun hemen açıklandığını hatırlattı. Aytürk, “Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın da, Başbakan Davutoğlu´nun da böyle bir antlaşmayı çok istemedikleri kanaatindeyim. Geçtiğimiz yıllarda pek çok defa ikili ilişkilerdeki bu problemi gidermeye yönelik çok fırsat vardı, hiçbiri kullanılmadı, Şartlar bu kadar zorlamasa bu olmazdı. Tayyip Bey´in cebindeki son kart diye düşünüyorum. Eğer biraz mecbur kalırsa bu yakınlaşmaya izin verecektir diye düşünüyorum. O yüzden antlaşmadan şüpheliyim. AKP´nin bir parti olarak ve Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın da fiilen ülkedeki tek lider olarak İsrail ile yakınlaşma görüntüsü vermek isteyeceklerini düşünmüyorum” dedi.

Sözlerini “Hiç kimse aslında ilişkilerde 1990´lı yıllardaki seviyesine dönülmesini de beklemiyor, ummuyor. İsrailliler de bunu beklemiyor” diye devam ettiren Aytürk, belki istihbarat paylaşımı noktasında anlaşmaya varılabileceğini söyledi. Karşılıklı olarak buna çok ihtiyaçları olduğunu kaydeden Aytürk, ancak Cohen´in gündeme taşıdığı üzere bir ortak askeri operasyon gibi bir ihtimali çok zor gördüğünü vurgulayarak, şunları ifade etti:

“İsrail, İran üzerinden gelecek istihbaratı almak istiyor. Türkiye ise Rusya olabilir, ABD olabilir, Kürtler olabilir, Suriye içerisinden olabilir, özellikle insan kaynaklı istihbarata çok muhtaç. Ama ortak operasyon söz konusu olduğunda gazetelerdeki başlıkları görebiliyorum. ‘Türkiye ile İsrail IŞİD hedeflerine ortak bombardıman yaptı´ gibi bir başlık AKP tabanında bunun nasıl karşılanacağını düşünün. Başkonsolosun o dedikleri bana çok iyimser geliyor. Büyükelçi gönderilmesi yapılabilecek en kolay adım. İki ülke hasım konumunda neredeyse düşmanlığı sonlandırmanın işareti olur. Büyük bir işbirliği başlangıcı olur mu, bilmiyorum.”

Mevcut bölgesel tabloyu değerlendirdiğinde ise Türkiye´nin Ortadoğu politikası dahil büyük bir politika değişikliğine gitmesi gerektiğini belirten Aytürk, “Umut verici makro bakışım yok. Tam tersine Türkiye, 2008´e değin biriktirdiği umutlu bakışını, bölgeye güven verici duruşunu tamamen harcamış durumda. İlişkilerimizi öncelikle normalleştirmekle başlamamız gerekiyor. Ama bu aktörlerle de bu mümkün mü? Zor. Kurumsal işlemiyor ilişkiler, günlük ilişkileri yürüten Dışişleri değil. Çok yukarıdan müdahaleler gerçekleşiyor. O yüzden ben iyi görmüyorum. Şu anki durumun devam edeceği hissi içerisindeyim” yorumunu paylaştı.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor