Işık: Amerikan tezi tamemen çöktü

Işık: Amerikan tezi tamemen çöktü

Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AK Parti Kocaeli İl Teşkilatının kuruluşunun 15. yıl dönümü dolayısıyla İzmit´te bir restoranda düzenlenen programda konuştu.

 

Rakka ve Musul operasyonuyla ilgili hazırlıkların sürdüğüne dikkat çeken Işık, 'Türkiye olarak hiçbir şekilde Musul´un demografik yapısını değiştirecek bir harekat planını onaylamadığımızı bütün müttefiklerimize söylüyoruz. Musul´da yanlış harekatın, yanlış bir planlamanın bölgeyi daha büyük bir felakete götüreceğini gerek mevkidaşlarımıza gerek hükumet ve devlet düzeyinde muhataplarımıza bildiriyoruz' ifadelerini kullandı.

Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hiç kimsenin Musul´la ilgili yanlış hesap yapma lüksü yok. 2000´li yılların başında yapılan yanlışın bedeli bugün ağır bir şekilde ödeniyor. Bugün yapılacak bir yanlış, bölgenin yine on yıllarca istikrarsızlık içinde kalmasına sebep olabilir. Bunun için başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere diyoruz ki gerek Musul´da gerek Rakka´da operasyonu kesinlikle PKK/PYD unsurlarıyla yapmayın. PKK/PYD unsurlarını oralara sokarsanız oraların asıl toprak sahipleriyle yıllar süren bir çatışmanın fitilini ateşlersiniz. Bu da bölgenin uzun süre istikrarsız olması demektir. ´Efendim başka alternatif mi var?´ diyorlardı, Fırat Kalkanı Harekatı, eğer Özgür Suriye Ordusuna gerekli destek verilirse aslında PYD´ye de başka bölge dışı güçlere gerek kalmadan bu operasyonun rahatlıkla yapılabileceğini ortaya koydu, bu konudaki Amerikan tezi tamamen çöktü.

Eğer DEAŞ´a karşı bölgenin kendi insanıyla operasyon yaparsanız burada ne Şii milisler ne de PKK/PYD´yi kullanmadan o bölgenin insanlarını, oradaki Peşmerge´yi, oradaki yerel unsurları kullanırsanız hem DEAŞ´ı temizlemiş oluruz bölgeden, hem de bölgede kalıcı bir istikrarın kapısını açmış oluruz. Eğer bunu yapmazsanız, ´Biz Musul´un demografik yapısını değiştireceğiz´ gibi bir anlayışla devam ederseniz o zaman bölgede çok ciddi bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalma riskimiz var.

Bu 1 milyona yakın insan, Musul´dan ve etrafından çıkarsa ve bunlar Irak topraklarında iskan edilemezse gelecekleri yer Türkiye´dir. Hiç kimse İran´a gitmez, hiç kimse başka bir ülkeye gitmez. Bunların geleceği yer Türkiye´dir. 3 milyonun üzerinde muhaciri şu anda misafir eden bir Türkiye var. 1 milyon ilave gelirse bunun yükünü Türkiye nasıl kaldıracak? Bunu sadece Türkiye´nin değil başta Amerika olmak üzere bütün Avrupa ülkelerinin de ciddi şekilde değerlendirmesi gerekiyor. 10 bin tane, 20 bin tane mülteci gittiği zaman Avrupa´nın siyasi kimyasının bozuluyor. Türkiye 3 milyon insanı misafir ediyor. Burada Avrupa´nın Türkiye´nin bu noktadaki tezlerine destek vermesi lazım.

Görüşmelerde PKK/PYD unsurlarının dışlanması, Haşdi Şabi denilen Şii milislerinin Musul harekatına katılmaması durumunda Türkiye olarak biz bu harekatın başarısı için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Bunu müttefiklerimizin bilmesi lazım. Aynı şekilde Rakka operasyonunda da kesinlikle PKK/PYD unsurlarının kullanılması değil, Özgür Suriye Ordusu´nun kullanılması ve o bölge insanının bu harekatı yapması bölgenin gelecekteki esenliği için selameti için kaçınılmaz.

Elbette içinde bulunduğumuz ittifaklara büyük önem veriyoruz, elbette dost ülkelerimizin dostluğuna büyük önem veriyoruz, müttefiklerimizin müttefikliklerine büyük önem veriyoruz ama dostluklarına önem verdiğimiz ülkelerden dostluk bekleme hakkımızın olduğunu da ifade ediyoruz. Hem Türkiye´yi müttefik görüp hem de ´Biz bölgedeki PYD´yi silahlandıracağız´ demenin dostlukla bağdaşır hiçbir yönü yoktur. Bu konu özellikle PYD´ye silah temin edenler tarafından mutlaka ama mutlaka tekrar değerlendirilmelidir. Şunu çok iyi biliyoruz; PYD´yi yöneten de PKK´nın üst kadrosudur. PKK demek PYD demektir, PYD demek PKK demektir. Türkiye´nin terör örgütü olarak tanımladığı Amerika Birleşik Devletleri´nin terör örgütü olarak tanımladığı örgütün başka bir versiyonunu terör örgütü olarak tanımlamamak bizim açımızdan dürüstlükle bağdaşan bir durum değildir. İnşallah müttefiklerimiz bu konudaki Türkiye´nin kararlılığını ve bu noktadaki Türkiye´nin duruşunu iyi anlarlar, vakit geç olmadan bu konuyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.




Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor