İslam dünyası ABD´ye karşı´: Türkiye ve İran, Kudüs etrafında birleşiyor

İslam dünyası ABD´ye karşı´: Türkiye ve İran, Kudüs etrafında birleşiyor

Rus uzmanlar, İstanbul´da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde alınan kararları ve olası sonuçlarını değerlendirdi.

 

Gazeteci İgor Gaşkov, hızla gelişen olaylardan, uzun süredir Washington ile ilişkilerde düşüş yaşayan Tahran ve Ankara´nın kazançlı çıktığını belirterek, “ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs kararı, Amerika karşıtlarına Müslüman dünyasında liderliklerini ilan etme fırsatını veriyor” dedi. 

Müslümanların dünya genelinde toplu bir şekilde öfkelerini dile getirdiği bu durumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Kudüs savunucusu rolünü eline aldığını belirten Gaşkov, NATO´nun tek Müslüman üyesinin liderinin son günlerde ´resmi müttefiklerini korkutan anti-Amerikan açıklamalar yaptığına´ dikkat çekti.

´TÜRKLERE YAKINLIĞI İLE BİLİNEN FLYNN´İN İSTİFASI, ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE ETKİLİ OLDU´

Moskova merkezli Politik Teknolojiler Merkezi Direktörü Yardımcısı Aleksey Makarkin de Erdoğan´ın, ABD´nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında durduğu görüşünden hareket ettiğini söyleyerek, “Türklere yakınlığıyla bilinen Michael Flynn´in Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevinden istifa etmesi de oldukça negatif rol oynadı. Onun istifasından bu yana Washington ve Ankara arasındaki ilişkiler hızla kötüleşiyor” yorumunda bulundu.

´ANKARA, Şİİ-SÜNNİ İTTİFAKI İHTİMALİNE OLUMLU BAKIYOR´

Erdoğan´ın İstanbul zirvesi sırasında yaptığı ´yeni ittifak´ ilanını değerlendiren Gaşkov, “Böyle bir ittifak ancak yüzyıllardır İslam dünyasını parçalayan Sünni-Şii çatışmasının yumuşaması durumunda mümkün. Ankara, böyle bir ihtimale olumlu bakıyor, örneğin Şii İran´ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de İstanbul zirvesine onur konuğu olarak davet edildi” ifadelerini kullandı.

Günümüzde İslam dünyasına hükmeden infialin bölgenin bazı ülkelerini güçlendirirken geçici de olsa bazılarının zayıflamasına yol açtığını dile getiren Gaşkov, kaybedenler arasında Suudi Arabistan´ı göstererek, “Bu ülkenin yönetimi Sünni-Şii çatışmasının devamını istiyor. Tüm Müslümanların ABD ve İsrail´e karşı birleşmesi, Riyad tarafından tehlikeli algılanıyor” dedi. Tam da bu yüzden Suudi krallığın beklenmedik biçimde İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesindeki temsil düzeyini düşürerek İstanbul´a sadece bir bakanı gönderdiğini kaydeden Gaşkov, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun bazı Arap ülkelerinin bu krizde korkak davrandığı yönündeki açıklaması fonunda sembolik bir adım” dedi.

´YENİ VELİAHT PRENS, SUUDİ ARABİSTAN´I MODERNİZE ETMEYE ÇALIŞIYOR´

Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi Direktörü Semyon Bogdasarov, Suudi Arabistan´ın Filistin sorununa ılımlı yaklaşımı iktidara veliaht prens Muhammed bin Salman´ın gelişiyle ilişkilendirdi. Bogdasarov, bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “Bu genç politikacı ülkeyi modernize etmeye çalışıyor. Eski Filistin politikası onu ilgilendirmiyor. O, düşman olarak İran´ı görüyor ve tüm gücünü bu yönde yoğunlaştırmaya hazır.' 

Rus uzmanlar, Türkiye-İran yakınlaşması temelinde oluşturulan Sünni-Şii bloğunun, anti Amerikan protestolardaki gerilimden kaynaklanan geçici bir olgu olduğu kanısında.

´ÖFKELER SOĞUMAYA BAŞLAYINCA EKONOMİK FAKTÖR ÖNE GEÇECEK´

Şarkiyat Enstitüsü´nden Boris Dolgov, “İslam´ın her iki yönünün çıkarları çok farklı. Aralarındaki ittifak sadece duruma bağlı olabilir. Öfkeler soğumaya başlayınca ekonomik faktör öne geçecek. Mısır ve Ürdün gibi birçok Arap ülkesi, ABD´nin yardımına bağımlı. Aynısı, protestolara çok aktif katılan Filistin ulusal özerkliği için de geçerli. Diğer yandan bölgesel güç merkezleri İran ve Türkiye´nin güçlenmesi bir eğilim ve ABD bunu dikkate almak zorunda” dedi.

Müslüman politikacıların davranışının ‘Sadat kompleksi´ tarafından belirlendiğini dile getiren Aleksey Makarkin, eski Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sadat´ın İsrail ile yakınlaştığı için İslami radikaller tarafından 1981´de öldürüldüğünü hatırlatarak, “Bunun anısı, birçok politikacıyı istediklerinden daha radikal açıklama yapmaya zorluyor. Bu politikacı anti İsrail mücadelesinin kahramanı olarak gösteriliyordu ama İsrail ile barış imzaladıktan sonra teröristler tarafından öldürüldü. Arap dünyasının içinde, Filistin sorununun ne kadar öncelikli olduğu konusunda görüş ayrılığı var ama kimse gelişigüzel konuşmayı göze alamaz” dedi. 

Bu yüzden Sünni-Şii yakınlaşmasının tamamen, duruma göre yakınlaşma temelinde inşa edilen Tahran-Ankara ilişkilerine bağlı olduğunu belirten Gaşkov, “İran ve Türkiye, Suriye´deki etki alanlarını bölüştü, ortaklaşa Kürtlerin bağımsızlığına ve ABD´nin dış politikasına karşı çıkıyorlar. Donald Trump´ın Filistin ile ilgili kararı her iki ülkeyi birbirine daha da yakın yapıyor” dedi.



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor