İsrail Gazı 5 yıl Sonra Türkiye´ye Gelebilir

İsrail Gazı 5 yıl Sonra Türkiye´ye Gelebilir

Mavi Marmara krizi nedeniyle Türkiye İsrail ilişkilerinde altı yıllık ara dönem geride kalırken normalleşme emareleri de her geçen gün artıyor.

 

Mavi Marmara krizi nedeniyle Türkiye İsrail ilişkilerinde altı yıllık ara dönem geride kalırken normalleşme emareleri de her geçen gün artıyor.

İki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilerini görevlendireceklerini açıklamalarının ardından İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, 23. Dünya Enerji Kongresi´ne katılmak için İstanbul´a geldi.

Atlantic Council´in düzenlendiği “Doğu Akdeniz´de Yeni Görünüm” başlıklı panelde konuşmadan önce Enerji Bakanı Berat Albayrak´la görüşen Steinitz daha sonra düzenlediği basın toplantısında Türkiye´nin Gazze´deki sivil insanlara yönelik çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak bu konuda kendi güvenliklerini ön planda tuttuklarını söyledi.

İsrail Enerji Bakanı: İsrail ile Türkiye arasında doğalgaz boru hattı inşasını da görüştük

İsrail Enerji Bakanı, “Türkiye´nin Gazze halkının yaşam standartlarını yükseltme çalışmaları İsrail tarafından memnuniyetle karşılanıyor. İsrail´in güvenliğini sağlaması gerekiyor. Türkiye ve İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesinin en önemli destekçilerinden biriydim. Bugünkü toplantımızın önemli bir sonucu olacaktır. Bu toplantı her iki halkın çıkarına olacaktır. Sürecin başlangıcı olacağını umuyorum. İki ülke ilişkileri için önemli bir an” dedi.

Steinitz´in açıklamaları arasında en dikkat çekici cümleler bunlar değildi. Zira İsrail Enerji Bakanı, “İki ülke hükümetleri ve enerji bakanları arasında diyalog kurulmasına karar verdik. Türk Enerji Bakanı ile iyi görüşmelerimiz oldu. Konulardan biri iki ülke arasında doğalgaz boru hattı inşa edilmesi olasılığı” diyerek İsrail doğalgazının Türkiye´ye hatta Türkiye üzerinden Avrupa´ya iletilebileceği mesajını verdi.

Enerji Bakanlığı: İsrail´den Türkiye´ye doğalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşüldü

Enerji Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada görüşmenin “normalleşmeye ilişkin ikili ilişkilerin başlamasının ardından gerçekleşen iki ülke arasındaki bakan düzeyinde ilk resmi toplantı” olduğu not edilirken Steinitz´in sözleri de teyit edildi.

“Bakanlar başta enerji sektörü potansiyeli olmak üzere ekonomik işbirliğinin merkezi konumunun önemini vurgulamıştır. Bakanlar İsrail´den Türkiye´ye doğalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşmüş ve bu konu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırmışlardır. Her iki Bakan Doğu Akdeniz havzasında huzur ve refahı tesis etmede enerji sektörünün rolüne vurgu yaparak görüşlerini açıklamışlardır.Taraflar, Gazze ve Cenin´de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele almışlardır.”

Dünyanın net doğalgaz ithalatçı ülkelerinden biri olan Türkiye´nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküp dolaylarında. Türkiye doğalgazının %96´sını dört ülkeden tedarik ediyor. Türkiye´nin ihtiyaç duyduğu doğalgazın %55´ini temin eden Rusya dört ülke arasında açık ara birinci sırada yer alırken, onu %19´la İran, %13´le Azerbaycan ve %9´la Cezayir takip ediyor.

Dr. Gürdallı: İsrail gazı, Türkiye´nin Rusya´ya bağımlılığını bir miktar azaltır

Enerji uzmanı gazeteci Fehmi Gürdallı, Türkiye-İsrail arasında anlaşmanın imzalanması halinde Türkiye´nin tedarikçi kanallarını genişletmiş olacağını özellikle de Rusya´ya bağımlılığını fazla azaltmasa da arttırmayacağını vurguluyor.

Amerika´nın Sesi´ne konuşan Dr. Gürdallı, Türkiye pazarının İsrail´in elindeki en iyi opsiyon olduğu görüşünde.

“İsrail Leviathan sahasında 900 milyar metreküp rezervi tespit etti. Bu rezervin başka doğalgaz sahalarında devreye girmesiyle 3 trilyon metreküpe çıkabileceği söyleniyor. Bu gazın bir bölümünü İsrail kendi ihtiyacı için kullanacak, bir bölümünü Ürdün´e satacak. Ama yılda en az 8-10 milyon metreküplük bir ihracat kalemi de var. Bunu ya Mısır´daki doğalgaz sıvılaştırma tesisine iletecek ya en az 5 milyar dolara yeni bir LNG tesisi kuracak ya da Türkiye´ye satacak. Daha önce Kıbrıs üzerinden Yunanistan´a ulaştırma projesi vardı ama bir İsrailli yetkili yakınlarda o projenin artık mümkün olmadığını söyledi. İsrail-Türkiye boru hattı iki tarafın da lehine. Türkiye tedarikçi sayısını arttırıp bir ülkeye bağımlılığını azaltırken İsrail, Türkiye gibi daha öngörülebilir bir pazara doğalgazını ulaştırmış olacak.”

Dr. Gürdallı: Birçok şirket boru hattının hayata geçmesi için iki ülke nezdinde lobicilik yapıyor

Doğalgaz boru hattının 1,5-2 milyar dolara mal olacağını belirten Dr. Gürdallı´ya göre, Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme devam ederse İsrail gazının önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye´ye ulaşabileceğini ifade etti.

“Mavi Marmara krizi sonrası birkaç ay önce başlayan normalleşme, yıllar önce konuşulan İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattı konusunun yeniden gündeme gelmesini sağladı. Hem İsrail hem Türkiye tarafında birçok şirket girişimde bulunuyor. Zorlu ve Turcas şirketleri her iki ülke nezdinde de lobicilik faaliyetleri yürütüyor. Normalleşme devam ederse beş yıl içinde yani 2020-2021 yıllarında Türkiye´nin enerji ihtiyacının %10 ila %20´si kadar bir miktarı İsrail´den temin edilebilir.”



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor