İsrail Kendi Argümanlarıyla Kendini Vuruyor

İsrail Kendi Argümanlarıyla Kendini Vuruyor

Hamas´tan, ayaklanma çağrısı geldi. Ama İslam İşbirliğiTeşkilatı (İİT) üye ülkelerinden ve batıdan ciddi siyasi bir destek gelmezse hiçbir intifada durumu değiştiremez: Yani hükmeden taraf İsrail, hiç kimsenin yardımına koşmadığ

 

ABD tarihinin en tartışmalı başkanı Donald Trump tamamen İsrail´in tarafında yer aldığını ve Netanyahu´nun şartları eşliğinde gerçekleştirileceğini vurgulamak adına Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv´den Kudüs´e nakletmek istediğini ilan etti. Bu da esasen barış sürecinin gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor. Trump´ın, Filistin halkına verdiği mesaj ise şu oldu: “İki devletli çözüm bitti.”Trump, bunun karşılığında Filistinlilere hiçbir şey vermedi ve hatta Amerika´nın er geç bir Filistin devleti kurulmasına olan bağlılığını zayıflattı. Trump´ın konuşması kulağa sanki Netanyahu ve Washington Büyükelçisi RonDermer tarafından yazılmış gibi geliyordu ve muhtemelen onlarla yakın bir koordinasyon içerisinde hazırlanmıştı.

Hamas´tan, ayaklanma çağrısı geldi. Ama İslam İşbirliğiTeşkilatı (İİT) üye ülkelerinden ve batıdan ciddi siyasi bir destek gelmezse hiçbir intifada durumu değiştiremez: Yani hükmeden taraf İsrail, hiç kimsenin yardımına koşmadığı ve hükmedilen taraf ise Filistin olarak kalır. İsrailli yöneticilerin nihai amaçlarından biri Filistin´i ve yıllardır ezdiği Filistinlileri buyruğu altına almak ve Kudüs´ü kendi başkenti olarak tüm dünyaya dayatmak. İsrail´in “bekleyişin dışında hiçbir stratejiye sahip olmamaktan ibaret temel stratejilerini” bilmek gerekir. Dışarıdaki güçlü ve etkin diaspora desteğini de eklemek gerek.

Trump´ın bombanın pimini çektiği gerçeğinden hareketle, Netanyahu´nun beklemenin dışında hiçbir şey yapmasına gerek yok gibi gözüküyor. El Fetih´in ılımlı ruhu ve Hamas´ın bugüne kadar aşırıcılıkla suçlanan direnişçi ruhu, aralarındaki iç bölünmeler ve birbiri ardına gelen yenilgiler nedeniyle yavaş yavaş sönüyor. İki siyasi gücün birbiri ile yaşadığı siyasi hatta yer yer silahlı mücadele de bunun cabası. El Fetih ve Hamas´ı bu saatten sonra eleştirmek, sorunu daha da çözümsüz hale getirecektir. Her ne kadar bekleyiş dışında başka bir stratejisi olmadığı söylense de Netanyahu´nun yıllardır peşinde olduğu açık bir amaç var: Filistin ulusal hareketini parçalamak ve radikalleştirmek. Maalesef bu konuda da başarısız olduğu söylenemez.

“Bekleyiş stratejisi” Netanyahu´ya iki noktada fırsat tanıyor: Bunlardan ilki, İsrail´in fiilen artık gerçek düşmanlarının olmaması. İsrail, nükleer gücü elde ettiğinden bu yana hiçbir ülke İsrail´in gücüne meydan okuyamaz durumda olduğunu düşünüyor. Tıpkı ABD´nin artık Kuzey Kore´yi işgal edemeyeceği gibi hiçbir devlet de İsrail´e saldıramayacağını düşünüyor.

On yıllar süren bir dönemin ardından kendi askeri üstünlüğünü tesis ettikten sonra İsrail, Orta Doğu´da başka hiçbir devletin bir nükleer program geliştirmemesi için çalıştı. İsrail´in, kitle imha silahları yapıldığına ilişkin şüphe üzerine Irak´taki Osirak nükleer reaktörüne sürpriz bir hava saldırısı düzenlemesinin ardından 1981 haziranında dönemin başbakanının adını taşıyan Begin Doktrini´nin uygulamaya konmasının nedeni de bu. Doktrin, İsrail hükûmetinin nükleer güç arayışındaki her bölgesel düşmanı bombalama hakkını saklı tuttuğunu söylüyor. Bir zamanlar Suriye, Putin´in tımarı olduğu için İsrail açısından bir tehdit oluşturuyordu. Netanyahu, ABD eski başkanı Obama ile ilişkilerinin bozuk olduğu dönemde yani 2016´da tam 6 kez Moskova´ya gitti. O güne değin ilk kez Putin ile Suriye konusunda anlaşma imzalayan tek ülke oldu. Ancak şimdi Suriye bir enkaz yığınına dönüştü. Hatta Beşar Esad geçtiğimiz haftalarda İsrail´in Suriye´ye yönelik fazla şiddete başvurmaması için Netanyahu´dan bir anlaşma imzalanmasını istedi. İsrail bir yandan düşünürken bir yandan da Suriye´nin başkenti Şam´a birkaç kilometre mesafede bulunan, İran´ın askerî üs kurmak istediğialana bomba yağdırmaya devam ediyor.

 

Barış Süreci Retorik Egzersizine Dönüştü                                             

Kudüs´ü İsrail´in başkenti ilan ederken Trump, Orta Doğu´da başlıca dinamiklerin silahlara dayalı olduğugerçeğini tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. 1967´den bugüne güç ilişkilerinin gelişme şeklinden dolayı İsrail´in artık kendisine düşman pozisyonda olanlardan isteyeceği bir şey kalmadığından Filistin´deki barış süreci sadece bir retorik egzersizi hâline geldi.

İsrail bir zamanlar işgal altındaki toprakların iadesi karşılığında güvenlik istiyordu ama şimdi dünyanın en güvenli ülkelerinden birisi durumunda. Kendisini fiilen saldırılamaz durumda görüyor. Amerikan Büyükelçiliği´nin Kudüs´e nakledilmesinin Orta Doğu´yu ateş çemberi içine alacağı tartışma götürmez.Ancak alevler içinde dahi olsa hâlihazırda var olan güç ilişkilerini değiştirebilecek bir Orta Doğu aktörü mevcut değil. Şayet İran, İsrail´i vurmaya kalkışırsa, tüm gücünü İran´ı provoke etmek için kullanan Trump´ın saldırısına uğrar. İşte bu durum İsrail yönetimini rahatlatıyor.

Gerçek bir siyasi ağırlığa sahip olabilecek tek ülke ise Türkiye olarak öne çıkmaktadır. NATO üyesi olarak Türkiye, kayda değer bir birleştirici güce sahip olsa da 1948´den bu yana savaş hâlinde olan İsrail, kendisine silahların doğrultulamadığını biliyor ve korkusu da yok.Ancak Mavi Marmara olayı ile birlikte ilk kez İsrail´e karşı siyasi ve hukuki zafer kazanmış tek ülke konumundaki Türkiye´nin bu süreçte izleyeceği politikalar İsrail üzerinde oldukça baskı oluşturacaktır.

Netanyahu´nun göremediği ve sağlıklı değerlendiremediği iki temel nokta var. İlki 1981´de ilan edilen BeginDoktrini. İsrail´i kendisine karşı güç kullanma riski bulunan ülkelere karşı uygulayabileceği bir pratik. Ancak Netanyahu yönetiminin görmesi gereken husus, konu Kudüs olunca Ortadoğu´da farklı ideolojik kodlara sahip ve farklı ülkelerden mali ve lojistik destek alan örgütler ortak hedef olarak İsrail´e yönelebilirler. Zira Hizbullah, El Kaide ve 37 örgüt İsrail´e yönelebilir. Durum 70´lerdeki durumdan çok daha kötü olabilir.

İkinci kritik nokta ise, İslam dünyasının birliktelik sergilediği pek ender görülen bir durum. Trump, bu alışılmadık durumun yaşanmasını sağladı. En azından şimdilik İslam dünyası bir birliktelik sergiliyor. Trump´ın, Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıması herkesi aynı ölçüde öfkelendirdi hatta ezeli iki düşman olan İran ve Suudi Arabistan bu konuda aynı çizgide yer alıyorlarmış gibi görünüyor. Washington´a uyarı mesajları da eksik olmuyor. Kudüs´ün ardından Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail yakınlaşması da büyük yara alacaktır.  Bu ise Camp David Anlaşmalarını tehlikeye atabilir.

Trump´ın İsrail yanlısı çıkışı öyle basit bir propaganda icadı değil. İsrail 1967´den bu yana günden güne gücünü oluştururken düşmanları da kendi güçsüzlüklerini yarattılar. Suriye sivil savaşı kapsamında Suudi Arabistan ve Katar´ın Esad Suriye´sine karşı hiddetleri de bu coğrafyada bir zafiyet yarattı. Bir zamanlar İsrail´i yıkmak için birlik içinde yürüyüş yapan devletler Filistin hareketine somut şekilde yardım etmek için hiçbir koalisyon yahut stratejik ittifak oluşturmayı bilemediler.

Yazının devamı : http://orsam.org.tr/orsam/DPAnaliz/14529?dil=tr



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor