İstanbul`un Büyük Tüneli

İstanbul`un Büyük Tüneli

'Hükûmet, çoğunluğun yaşam standardını büyük oranda yükselttiği için başarılı. Ayrıca bu hükûmet, Türk halkının öz güvenini büyük oranda artırmış, 'Biz de başarabiliriz.' diye düşünmelerini sağlamıştır. Ancak Boğaz`a

Piotr Zalewski

Salı günü Cumhuriyet’in 90. yılını kutlayan Türkiye`nin yeni bir tren hattı oldu. Hem de ne tren. Geçen hafta Türkiye`nin Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında açılışı yapılan İstanbul`un Marmaray tüneli, dünyanın deniz altından geçen kıtalararası ilk demir yolu hattı olma özelliğini taşıyor. Ayrıca kendi türünde en derin tünel; İstanbul Boğazı`nın altından geçen tünel deniz seviyesinin yaklaşık 60 metre altında ve yaklaşık 13 km uzunluğunda.

Tünelin şimdilik -ikisi İstanbul`un Avrupa Yakası’nda biri de Anadolu Yakası’nda olmak üzere- sadece üç durağı faaliyete açıldı. 2015`e kadar 30`dan fazla durağın işleme konmasıyla tünelin uzunluğunun 80 kilometreye ulaşması planlanıyor. Böylece projenin maliyeti de 4,5 milyar doları bulacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray tüneli tam faaliyete geçtiğinde trenlerin iki kıta arasında günde 1,5 milyona yakın yolcu taşıyacağını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz hafta Marmaray`ın açılış töreninde şunları söyledi: 'Bizi sevsin yahut sevmesin, bize oy versin veya vermesin her bir kardeşim bu büyük yatırımla gurur duysun.'

Marmaray, Erdoğan`ın en büyük projelerinden biri. 15 milyona yakın kişinin yaşadığı tahmin edilen İstanbul`un nüfusu, her yıl yüz binlerce kişi artıyor. Kent mümkün olan her yönde genişlerken demir yolu hattı bu büyümenin çok gerisinde kalmış durumda. İstanbul, bu yüzden dünyanın en fazla trafik sorunu yaşayan kenti.

Araç navigasyon sistemleri üreten TomTom`un son araştırmasına göre akşam trafiğinde kentin bir yakasından diğerine 40 kilometrelik bir yolculuk arabayla üç saati bulabiliyor. Marmaray ile bu yolculuğun 50 dakikanın altına düşmesi planlanıyor. Kısacası projeyle İstanbul trafiğinin yüzde 20`ye yakın azalması bekleniyor.

Marmaray, Erdoğan hükûmetinin Türkiye ve İstanbul`a, Cumhuriyet’in 100. yılından önce (2023) vermeyi planladığı hediyelerden sadece ilki. İstanbul Boğazı üzerinde çalışmaları çoktan başlayan üçüncü köprünün 2015`te faaliyete geçmesi planlanıyor. 37.500 kişinin ibadet edeceği dev cami projesi ise önümüzdeki yıl tamamlanacak. Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olması planlanan yeni uluslararası havalimanı, 2017`de açılacak ve 2020`lere kadar genişlemesini sürdürecek. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti`nin 100. yıl dönümünde hükûmet bütün bu projelerin en büyüğünü, (Marmara Denizi`ni Karadeniz`e bağlayan 40 kilometrelik yapay kanal projesi) Kanal İstanbul`u açacak.

Erdoğan`ın bu projelerle Türk halkına vermek istediği mesaj son derece basit: 'Büyük düşün'. İktidardaki partisi AKP`nin önümüzdeki yıl yapılacak belediye seçimlerine hazırlık için reklam panolarına büyük harflerle yazdırdığı slogan da bu. Erdoğan hükûmeti yaptıklarıyla gurur duyuyor. Başbakan sürekli, Türkiye`yi bölgede süper güce dönüştürme ve 2023`e kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hevesinden bahsediyor. Bu projeler, bu vizyonun gerçeğe dönüşmüş hâli.

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi akademisyenlerinden, köşe yazarı Şahin Alpay, 'Hükûmet, çoğunluğun yaşam standardını büyük oranda yükselttiği için başarılı. Ayrıca bu hükûmet, Türk halkının öz güvenini büyük oranda artırmış, 'Biz de başarabiliriz.' diye düşünmelerini sağlamıştır. Ancak Boğaz`a paralel bir kanal projesi mümkün müdür yahut anlamlı bir proje midir; bu tabii ki başka bir konu.' yorumunda bulundu.

Marmaray hattı da eleştirilere maruz kaldı özellikle de açıldığı gün meydana gelen elektrik kesintisi ve teknik sorunlar yüzünden oluşan gecikmeler nedeniyle. Bu aksilikler Proje’nin 29 Ekim`e yetiştirmek için aceleye getirildiği tartışmalarını alevlendirdi.

Proje ile ilgili bir endişe kaynağı da deprem olasılığı. Yetkililer ve uzmanlar, Türk halkını (aktif fay hattının 17 km ötesine inşa edilen) tünelin büyük bir depremi bile kaldırabileceğine ikna etmek için ellerinden geleni yaptılar. Bakan Yıldırım gazetecilere verdiği demeçte, 'Marmaray`ın İstanbul`daki tüm binalardan daha güvenli olduğunu' söyledi. İstanbul`daki Boğaziçi Üniversitesinin Deprem Mühendisliği Bölümü Başkanı Mustafa Erdik de Proje’ye aynı derecede güveniyor. Erdik, Foreign Policy`e 'Depreme dayanıklılık söz konusu olduğunda Marmaray bütün emsallerinden iyi durumdadır.' açıklamasını yaptı. (ABD`de Yayımlanan Küresel Ekonomi ve Politika Konulu Dergi Foreign Policy - 5 Kasım 2013)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor