Kaçkarlar Beyaz Gelinliğini Giyiyor

Kaçkarlar Beyaz Gelinliğini Giyiyor

Nadir bitki türleri, ormanları, yaban hayatı, buzul gölleri ile ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunan Kaçkar Dağları Milli Parkı´nda sonbahar yerini kışa bırakmaya başladı.

 

Ardeşenin Sesi Gazetesi

Nadir bitki türleri, ormanları, yaban hayatı, buzul gölleri ile ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunan Kaçkar Dağları Milli Parkı´nda sonbahar yerini kışa bırakmaya başladı.

Kaçkar Dağlarının en değerli yaylaları arasında gösterilen Pokut ve Sal Yaylalarında sonbahar yaşanırken 2 bin 400 rakımlı Huser Yaylasına yağan kar, doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı oluyor. Alternatif tatil arayanlara nadir bitki türleri, ormanları, yaban hayatı ve buzul gölleri ile farklı güzellikler sunan, 52 bin 970 hektar alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı´nda sonbahar, yerini kışa bırakmaya başladı. Doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra ender ekosistemiyle Dünya Doğayı Koruma Vakfınca (WWF) 'dünyanın korunması öncelikli 100 bölgesinden biri' gösterilen Pokut ve Sal Yaylası bitki örtüsünün sonbaharda kızıl ve sarı tonlara bürünmesi ziyaretçileri büyülüyor. Kaçkar Dağlarında 1800 metreden sonra ağaç türlerinin yetişmemesine rağmen, 2050-2100 rakımdaki Pokut ve Sal Yaylasında Karadeniz rüzgarı alması nedeniyle ağaç yetişmesi bölgeye ayrı bir önem katıyor.

Bitki örtüsü ile her mevsim turistlere farklı bir güzellik sunan yaylalar sonbaharın hakim renkleri olan sarı ve kızıl tonlar ile görenleri adeta büyülüyor. Zirvelerden doğup, sonbaharın hakim renklerine bürünmüş vadilerden süzülerek Karadeniz´e dökülen akarsu boylarında yürümek, doğa tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Akarsuların kimi yerlerinde bulunan irili ufaklı şelaleler, doğadaki renk cümbüşü ile fotoğraf tutkunlarının bölgeye ilgisini artırıyor. Vadilerde ve zirvelerde her mevsim görülmesi mümkün sis de sonbaharda seyrine doyum olmayan manzara oluşturuyor. Sonbaharın tonlarının yanı sıra Kaçkar Dağlarının yüksek kesimlerinde hazan mevsiminin yerini kış almaya başladı. Konumu açısından tüm yaylalar ve sıralı Kaçkar Dağları´nın eşsiz manzarasını görme imkanı sunan 2400 rakımlı Huser Yaylası da karla buluştu. Doğa ve fotoğraf tutkunlarının en iyi manzarayı yakalamak için sık sık uğrak yeri olan yayla, özellikle sis bulutu ve gün batımını görüntülemek isteyen ziyaretçilerin en çok keyif aldığı etkinlik oluyor. Gruplar halinde yaylaya gelenler, sis bulutu ve gün batımının fotoğrafını çekerken, bazıları da multikopterle bölgeyi havadan görüntülemeye çalışıyor. Zengin bitki örtüsü ve bu eşsiz doğal güzellikleri görmek isteyenler dünyanın dört bir yanından yöreye akın ederken milli parkı ziyaret edenler arasında bulunan doğa tutkunları ve dağcılar kaya tırmanışı, trekking yapabiliyor. Doğa tutkunları, günübirlik ziyaretin yanı sıra kamp kurup geceyi çadırlarında da geçirebiliyor.

Yaylalarda ise hava koşulları nedeniyle az sayıda yaylacı barınıyor. Doğa tutkunlarına ev pansiyonculuğu hizmeti veren işletmeler ise aralık ayına kadar tesislerini açık tutuyor. Kış turizmi çalışmaları Kaçkarlar doğa sporlarının yanında son yıllarda Avrupa´daki en kaliteli kara sahip olma özelliği ile helikopterli kayak sporu 'heliski'nin vazgeçilmez mekanı haline geldi. Bölgede 2005 yılından itibaren düzenli olarak helikopterli kayak faaliyeti yapılırken yörede erken kar yağması kayak tutkunlarını sevindiriyor. Erken kar bölgede daha fazla kayak yapılabilme imkanı tanıyor. Kaçkar Dağlarının yükselen değeri ve tanınırlığının artması nedeniyle Doğu Karadeniz´de 'kış turizm koridoru' oluşturulması çalışması ise devam ediyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, bölgede farklı alternatiflerin oluşturulması ve kış turizminin canlandırılması çalışmaları kapsamında 2 milyar liralık harcama ile Ordu´dan Artvin´e kadar 'Kış Turizm Koridoru' oluşturmak için çalışma yürütüyor. (Rize,Ardeşenin Sesi Gazetesi-28.10.2016)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor