Kalın: Putin ile Erdoğan sık sık bunları görüşüyor

Kalın: Putin ile Erdoğan sık sık bunları görüşüyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Suriye´nin tamamında ateşkesin sağlanması için çalışıyoruz. Putin ile Erdoğan sık sık bunları görüşüyor. Astana ile ilgili görüşmeler devam ediyor' dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, şu ana kadar yaklaşık 44 bin kişinin Halep´ten tahliye edildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde açıklamalarda bulunan Kalın´ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘TÜRKİYE, MAĞDURA SAHİP ÇIKMA NOKTASINDA DÜNYA ÜLKELERİNİN ÇOK ÖNÜNDE BİR KAYITLA BU ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI´

2016 yılı içerisinde Türkiye birçok uluslararası toplantıya ev sahibi yaptı. Ama üç tanesi yeniden zikredilmeye değer. Birincisi İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanımız bildiğiniz gibi ev sahipliği yaptı. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Cumhurbaşkanımız, İslam dünyasının sorunlarına yönelik çözüm önerilerinde bulundu. BM İnsani Zirvesi de İstanbul´da toplandı. Giderek kronikleşen insani kriz, mültecilerin sorunlarına yönelik kararlar alındı. Türkiye, mağdura sahip çıkma noktasında dünya ülkelerinin çok önünde bir kayıtla bu zirveye ev sahipliği yaptı. Diğeri de Dünya Enerji Kongresi idi.

‘SURİYE´NİN TAMAMINDA ATEŞKESİN SAĞLANMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ´

Suriye krizine ilişkin olarak açıklamalarda bulunacak olursak, son üç hafta içerisinde Halep´te sivillerin ve muhaliflerin tahliye edilmesine ilişkin olarak yürüttüğümüz diplomasi çatışmaları neticesinde yaklaşık 44 bin kişi tahliye edildi, İdlib´e getirildi. Şu an bu insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü çalışma yürütülüyor. Bütün zorluklara rağmen en azından daha güvenli bir bölgeye intikal ettirilmiş bulunuyorlar. Ama bunları yeterli görmüyoruz, Suriye´nin tamamında ateşkesin sağlanması için çalışıyoruz. Putin ile Erdoğan sık sık bunları görüşüyor. Astana ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Toplantının tarihi, kimlerin katılacağı gibi konular önümüzdeki günlerde netleşecek. Bizim önceliğimiz ateşkesin kapsamlı bir şekilde sağlanması ve sistematik bir şekilde uygulanması. Nihai amacımız burada siyasi geçiş sürecinin sağlanması. Astana toplantılarında en önemli husus katılacak muhaliflerin güvenilir kişiler oluşlarıdır, burada kaybedilecek vaktimiz yok. Astana süreci daha önce başlatılan ve devam eden BM Cenevre sürecine ek olarak gündeme gelmiş bir konudur. De Mistura da Şubat ayında bir toplantı çağrısında bulundu, zamanı konusunda toplantılar devam ediyor.

‘TSK HAKİKATEN KAHRAMANCA MÜCADELE VERİYOR, KAYIPLARIMIZ OLUYOR´

Tabii bu noktada özellikle Suriye´den bahsederken Fırat Kalkanı harekatının genel seyriyle ilgili birkaç husustan bahsetmek istiyorum. Bu operasyonun amacı sınır bölgelerimiz başta olmak üzere Suriye´nin bu bölgesindeki bütün terör unsurlarının buradan temizlenmesidir. Bütün terör örgütlerine karşı burada yoğun bir mücadele veriyoruz. Bugün 1900 kilometre karelik alan terör örgütlerinden temizlenmiştir. TSK hakikaten kahramanca mücadele veriyor, kayıplarımız oluyor. Burada bütün güvenlik birimlerimiz, terör örgütlerine karşı gece gündüz demeden bu mücadeleyi devam ettirmektedirler. Genelkurmay Başkanımız bizzat sahaya inerek sevk ve idareyi gerçekleştirmektedir. El Bab´da yürüttüğümüz harekatın son aşaması, DEAŞ´a karşı yürüttüğümüz mücadeledir. Uluslararası koalisyonun hava desteği konusunda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Türkiye´ye birtakım eleştiriler getiren çevrelerin, yürütülen operasyonlara gerekli desteği vermemesi kabul edilemez. Uluslararası koalisyonla da koordinasyonlarımız devam ediyor.

‘DEAŞ´IN MAYINLAMALARINDAN DOLAYI OPERASYON YAVAŞLAMIŞ GÖRÜNÜYOR´

Gene terörle mücadele bağlamında Irak konusunda temas edecek olursak bildiğiniz gibi Musul operasyonu devam ediyor ancak şehrin içinde DEAŞ´ın mayınlamalarından dolayı operasyon yavaşlamış görünüyor. Biz Iraklı yetkililerle yürüttüğümüz görüşmeler çerçevesinde bu operasyona destek verdiğimizi zaten belirttik. Sayın Başbakan´ımızın İbadi ile yaptığı görüşmelerde de bu konu ele alındı. Telafer konusunda da baştan beri koyduğumuz ilkenin korunması önem arz ediyor. Buraya başka grupların girmesi yeni çatışmanın tohumlarını atacaktır. Özellikle Telafer´in kurtarılması ve daha sonra yönetilmesi konusunda Şii-Türkmen gücünün oluşturulması için çalışmalar devam edecek. Kısmi bir yavaşlama var ancak hızlandırılması için çalışmalarımız devam ediyor.

‘PKK´NIN SİNCAR´DAKİ VARLIĞI HEM TÜRKİYE HEM IRAK İÇİN TEHDİTTİR´

Sincar (Şengal) konusunda ise PKK´nın Ezidileri bahane göstererek oralara konuşlanmaya çalıştığını görüyoruz. Buna izin veremeyeceğiz. PKK´nın oradaki varlığı hem Türkiye hem Irak için tehdittir, buna karşı mücadelemiz ortak şekilde devam edecektir. Bir diğer konumuz FETÖ terör örgütüne karşı mücadelemiz de devam ediyor. Bununla ilgili soruşturmalar belli bir noktaya geldi. İlk duruşmalar görülmeye başladı. Bölücü terör örgütü, DEAŞ´a karşı nasıl mücadele veriyorsak FETÖ´ye karşı da mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Bu noktada özellikle Batı´daki ülkelerin, STK´ların, siyasilerin FETÖ´nün algı operasyonlarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyoruz. Bölücü terör örgütü ve FETÖ´nün propagandası mahiyetindeki açıklamaları görüyoruz, bu konunun altını bu vesileyle bir kez daha çizmek istiyorum. Ana hatlarıyla paylaşmak istediğim konular bunlar.

SORU-CEVAP Sayın Cumhurbaşkanı El Bab´daki gelişmeleri değerlendirirken 'Sırada Rakka var' demişti…

Biz PYD´nin Fırat´ın doğusuna çekilmesi konusunda mutabakata vardık. ABD´li yetkililerin zaman zaman 'Tamamen çekildiler' şeklindeki açıklamalarını ihtiyatla karşıladık. Bu çerçevede evvelsi hafta ortak bir komisyon Menbiç´e gitti. Şu an orada yerel kent yönetimi gibi bir yönetim şekli var. Onların gözlemleri çerçevesinde bu konudaki temaslarımız devam edecek. Rakka konusunda gelince DEAŞ´ın en önemli üssü konumunda şu an. ABD ile yoğun temaslarımız sonunda tecridin DGS tarafından yapılması ancak şehre girişlerin yerel unsurlar tarafından yapılmasında mutabık kaldık. Uluslararası koalisyon ve özellikle ABD´li yetkililerle yaptığımız görüşmelerin temel unsurları budur.

Koalisyon güçlerinin hava desteği ve başka destekler konusunda yeni girişimleriniz olacak mı?

DEAŞ´ın elinde olan askerlerle ilgili gelişme var mı? Şu anda askeri güç veya yığınak anlamında iki merkezleri var. Rakka ve El Bab. El Bab operasyonunda kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz. Mevkidaşlarımızla destek konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Genelkurmay Başkanlığı´mızın bilgisini de paylaşmak istiyorum, çatışmalar yoğunluk kazandı. Sivil kayıpların olmaması için TSK´nın hassasiyet gösterdiğini söylemek isterim. Geçtiğimiz hafta 226 DEAŞ teröristi etkisiz hale getirildi. Bundan sonra da kararlı bir şekilde devam edecek. Bu bizim milli güvenliğimiz için zarurettir. Ancak zaman zaman uluslararası toplumun ne Halep, ne DEAŞ konusunda üzerinde düşen sorumlulukları yerine getirdiğini görüyoruz.

Bugün Rakka´dan El Bab´a yüzlerce canlı bombanın hareket ettiği yönünde bir haber var. Veysi Kaynak Sincar ile ilgili bir açıklaması var…

Terör örgütünün sahadaki çeşitli hareketliliği ile ilgili istihbarat çalışmalarımız sürüyor. Sahada ne tür hareketlilik yaparlarsa yapsınlar Türkiye´nin operasyonu devam edecektir. El Bab ve civarındaki tehdit unsuru ciddidir. Askerlerimizin orada özveriyle yürüttüğü mücadele devam edecek. Sincar ile ilgili daha önce dediğim gibi Barzani´nin açıklamalarını destekliyoruz. Bu konuyu Iraklı makamlarla da görüşüyoruz. Konum elde etmeye çalışmaları asla kabul edilemez. Çeşitli gerekçelerle Irak topraklarında Türkiye´ye yönelik tehditler devam etmektedir.

Musul´da IŞİD militanlarının El Bab çevresine kaydırdıklarına yönelik iddialar vardı. Yol haritası nasıl olacak?

Bildiğiniz gibi Musul operasyonu devam ederken birtakım kaydırmalara teşebbüs edebilirler.Bunlarla ilgili özellikle bildiğiniz gibi El Bab´ın hem kuzeyinden hem batısından bir kuşatma yapıldı ancak bu yayılıyor bu takviye çalışmalarının kesilmesi için. Günün sonunda hangi manevrayı yaparlarsa yapsınlar Türkiye bunlara göz açtırmayacaktır.

Halep´teki tahliyelerin ardından kaç kişi Türkiye´ye geldi? Geçen hafta düzenlenen Moskova toplantısında Türkiye´nin Esad´la devam edeceği yönünde söylentiler oluştu…

Şimdi Doğu Halep´ten İdlib´e getirilen insanlarla ilgili sahada çok kapsamlı tedbirler alındı. 10 bin kişilik kamp kurulma çalışmaları da devam ediyor. Türkiye´ye şu an 200 civarında Halepli getirildi, bunların da acilen tedaviye ihtiyacı olanlar. Bunların çoğu çocuk, biliyorsunuz Bana gelip Cumhurbaşkanımızı ziyaret etti. O fotoğraf bile dünyaya verilmiş çok önemli bir mesajdır. Dünyanın sırtını döndüğü bir dönemde Türkiye 44 bin kişiyi çıkartmakla yetinmedi, İdlib´de de onların yaralarına merhem olmaya çalışıyor. İkinci sorunuza da geçiş yapayım, meşru bir sistemin ya da yönetimin kurulmasıyla siyasi geçişin kurulmasının mümkün olduğunu ifade ettik. Suriye krizinde pozisyonumuz değişmedi. Suriye´nin geleceğini taşıyabilecek, toprak bütünlüğünü sağlayacak bir yönetim biçimi olmadan bu savaşın sona erdirilmesi mümkün olmayacak. 6 yıldır devam eden, modern dönemin en kanlı savaşını durdurmak zorundayız. Burada bütün taraflara önemli sorumluluklar düşüyor. Yapıcı yaklaşmak, sorunu çözmeye odaklanmak önem arz ediyoruz. BM Süreci´ne ilave olarak Astana planlanıyor, sonuçlarıyla ilgili bir şey söylemek için erken. Kimlerin katılacağı, nerede olacağı belli değil. Müzakereleri rejim temsilcileriyle muhalefet temsilcileri yapacak.





Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

Yükleniyor