Kalın: Rusya ile adım atmasaydık, Suriye´deki operasyonu yürütemeyebilirdik

Kalın: Rusya ile adım atmasaydık, Suriye´deki operasyonu yürütemeyebilirdik

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ruysa Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın attığı adımlarla geliştirilen ilişkiler için 'İyi ki bu adımı atmışız yoksa bugün Suriye´deki operasyonlar

Habertürk´ten Kübra Par´ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin Suriye´deki operasyonlara da yansıdığını vurgulayarak, 'İyi ki bu adımı atmışız yoksa bugün Suriye´deki operasyonları yürütmemiz ve oraya yardım göndermemiz mümkün olmayabilirdi' dedi.

´MÜTTEFİKLERİMİZ ´NİYE RUSYA İLE YAKINLAŞIYORSUNUZ?´ DİYE BİR TAVIR İÇİNDE DEĞİLLER´

Kalın, Par´ın, 'G20´de çekilen bir kare çok konuşuldu… Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin sohbet ederken, diğer uçtan Obama 'Acaba ne konuşuyorlar?' diye kafasını uzatmış merakla onlara bakıyor… Bu karenin anlattığı tablo G20´de kulislere de yansıdı mı? Türkiye´nin Rusya ile yakınlaşması ABD´nin merakını celbediyor mu?' sorusuna 'Bu tür toplantılarda vücut dili üzerinden çok şey söylenebilir' diyerek şu açıklamayı yaptı:

'Tabii bizim bütün liderlere saygımız var. Ama Cumhurbaşkanı´mızın çok özel bir yeri var orada. O her zaman, yürüyüşüyle, duruşuyla, vücut diliyle, bakışlarıyla hep bir ilgi odağı olmuştur bu tür uluslararası zirve toplantılarında. Tabii Rusya ile ilişkilerimizi geliştirmemiz bizim için olumlu bir adımdı. Bu tabii ki müttefiklerimizin de ilgisini çeken bir konu. Genel olarak memnunlar ve destekliyorlar. 'Niye Rusya ile yakınlaşıyorsunuz?' diye bir tavır içinde değiller. İyi ki bu adımı atmışız yoksa bugün Suriye´deki operasyonları yürütmemiz ve oraya yardım göndermemiz mümkün olmayabilirdi.'

PUTİN VE ERDOĞAN´IN YAKINLIĞI, OBAMA´NIN DİKKATİNİ ÇEKMİŞTİ

Çin´in Hangzhou kentinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi´nde çekilen aile fotoğrafında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın konuştuğu esnada ABD lideri Barack Obama´nın iki lidere merakla baktığı anlar, dünya gündeminde oldukça dikkat çekmiş ve konuşulmuştu.

´RAKKA´YA YÖNELİK BİR ASKERİ PLANLAMAMIZ YOK´

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TSK´nın Fırat Kalkanı operasyonunu Rakka´ya taşıyacağına ilişkin son günlerde gündeme gelen tartışmalara ilişkin 'ABD Türkiye´ye 'PYD de Rakka´ya girecek, siz de gelin birlikte IŞİD´e karşı mücadele edelim' derse, Türkiye´nin yanıtı ne olur? Biz daha önce de aynı tutumu sergiledik. Münbiç´in DAİŞ´ten temizlenmesine destek olduk. Operasyonlarına katılmadık ama prensip olarak destek verdiğimizi söyledik. Bir şartımız vardı, PYD oraya girmeyecek ve orada kalmayacak. Aynı şey Rakka için de geçerli. Şu anda bizim Rakka´ya yönelik bir askeri planlamamız yok' yanıtını verdi.

´CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, PUTİN VE OBAMA İLE İKİŞER KEZ GÖRÜŞTÜ´

Suriye´de uygulanan ateşkes kararına ilişkin soruya yanıt veren Kalın, 'Halep´te çatışmasızlık ortamının sağlanması olumlu bir adımdır ve biz bunu destekliyoruz. Bu, geçici de olsa Halep civarındaki insanların nefes almasını sağlayacaktır. Burada Cumhurbaşkanı´mızın çok büyük gayreti oldu. Obama ve Putin ile ikişer defa görüştü. Ertesi gün Sayın Putin´i tekrar aradı. Yardımlar hem Şam üzerinden hem Türkiye üzerinden gidecek' dedi.
´KOALİSYON GÜÇLERİ İLE BİRLİKTE EL BAB´I IŞİD´DEN TEMİZLEMEKTE KARARLIYIZ´

Türkiye´nin uluslararası koalisyon ile birlikte hareket ettiğini vurgulayan Kalın 'Koalisyon güçleriyle beraber El Bab´ı DAİŞ´ten bütünüyle temizlemekte kararlıyız' dedi. İbrahim Kalın´ın diğer açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

´FIRAT KALKANI OPERASYONUYLA BİRLİKTE BÖLGEDE DENGELER NASIL DEĞİŞTİ?´

'Şüphesiz birçok denge değişti. Bir kere şunun altını çizmek lazım, darbeden sadece 5.5 hafta sonra Türkiye´nin böyle bir operasyon yapabilmesi bünyesinin sağlamlığını gösterir. Bu operasyon sınırlarımızla Cerablus arasında yaklaşık 90 kilometrelik bir hat arasında konuşlanan DAİŞ teröristlerine yönelik, yani sınır güvenliğimiz açısından çok önemli. İkincisi tabii ki Suriye halkına bir moral oldu. Onlar için mücadele eden, derdiyle dertlenen bir yönetim olduğunu gördüler. 2-3 gündür Cerablus halkı kendi evlerine dönmeye başladı, muhtemelen bu sayı bayramla birlikte daha da artacak. Üçüncüsü Suriye muhalefetine çok büyük moral ve motivasyon oldu. Özellikle Batı´nın son 1.5 yıldır sahada DAİŞ´e karşı etkili mücadele veren tek güç YPG´dir efsanesi çökmüş oldu. Demek ki diğer ılımlı muhaliflere güçlü destek verildiği zaman onlar da DAİŞ´e karşı etkili mücadele verebiliyorlar. Ayrıca terörle mücadele konusunda Türkiye´nin kararlılığını uluslararası toplum bir kez daha görmüş oldu. Bunu G20´de de müşahede ettik. Obama, Putin, Merkel gibi isimler de Sayın Cumhurbaşkanı´mız ile yaptıkları görüşmelerde 'Son derece başarılı ve doğru bir operasyon ve biz bunu destekliyoruz' dediler.'

´HİZBULLAH DA IŞİD´LE MÜCADELE EDİYOR, ONU MEŞRU GÖRÜYORLAR MI´

'Bizim kendi istihbarat kaynaklarımız teyit etmedikçe 'Fırat´ın doğusuna çekildiler' şeklindeki raporlara ihtiyatla yaklaşıyoruz. Zaman zaman PKK´nın propaganda mecralarında, bunun Kürtlerin kazanımlarına karşı bir hareket olduğuna dair iddialar ortaya atılıyor. Bunu şiddetle reddediyoruz. Türkiye´nin dünyadaki hiçbir Kürt´le sorunu yoktur. Türkiye´nin ve bütün dünyanın bir PKK sorunu vardır. PKK zulmünden kaçan Kürtleri dinlediğimiz zaman asıl fotoğrafı görüyorsunuz. Türkiye, Suriye´de Kürtlere karşı değil, PKK´nın Suriye uzantısına karşı mücadele ediyor. DAİŞ ile mücadele ediyor diye bir terör örgütünü meşrulaştıramazsınız. Hizbullah da DAİŞ ile mücadele ediyor, onu meşru görüyorlar mı?'

´RAKKA İLE İLGİLİ RUSYA İLE BİR GÖRÜŞMEMİZ OLMADI´

'Rakka konusunda Rusya´nın tavrı ne? Türkiye´nin Rakka operasyonuna katılmasına Rusya´nın pek sıcak bakmadığı doğru mu?' sorusuna, Kalın şöyle yanıt verdi:

'Hayır, bize o yönde bir şey gelmedi. Rakka ile ilgili Rusya ile bir görüşmemiz olmadı. Onlar orayı ABD öncülüğünde uluslararası koalisyonun yürüttüğü bir operasyon alanı olarak görüyorlar; kendileri daha çok rejime destek oldukları Halep ve civarına yoğunlaşıyor. Ama Rakka´nın DAİŞ´ten temizlenmesi konusunda bir itirazları yok.'




Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor