Kalın: Trump ile Erdoğan mayısta yüz yüze görüşecek

Kalın: Trump ile Erdoğan mayısta yüz yüze görüşecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın mayıstaki NATO zirvesinde biraraya geleceğini açıkladı. Kalın, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney´in danışmanı Ali Ek

 

Kalın´ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar:

Referandum: Sayın Cumhurbaşkanımız sahada ve bundan sonraki süreçte de sahada olmaya devam edecek. Kendisinin il ziyaretleri, basın toplantıları, televizyon programları, meslek gruplarıyla buluşmaları devam edecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili görüşlerini paylaşacak. 16 Nisan günü yapılacak oylama, Türkiye´nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında çok büyük önem arz ediyor. Bu anayasa değişikliği kuvvetler ayrılığı ilkesini de koruma altına almaktadır. Rasyonel bir temeli olmamakla birlikte bazı argümanların kutuplaşma yarattığını biliyoruz.

15 Temmuz davaları: Üniformalı teröristlerin yargı önüne çıkarılması, bu ihanet suçunu işleyenlerin bedelini ödemeleri bakımından büyük önem arz ediyor. Utanmazca ´Ben bu darbeyi yaptım´ diyenler de var. Bir daha böyle karanlık bir gecenin yaşanmamasını arzu ediyoruz, bunu da milletimizle elbirliği içinde gerçekleştireceğiz.

Körfez ziyaretleri: Daha önce 2009 senesinde Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi vardı. Arzu istediğimiz düzeyde verimlilik olmamıştı. Bu mekanizmanın hızlandırılması konusunda görüştüler. Halkoylamasından sonra Körfez ülkelerine ve Körfez ülkelerinden ziyaretler olabilir. Önümüzdeki ay Kuveyt Emiri Türkiye´ye gelecek. Bu ziyaretler sırasında FETÖ ile mücadeleyi gündeme getirdik.

Almanya´daki Türk imamlar: Bir tür cadı avı başlatılmış olması siyasi saiklerle, talihsiz bir karar olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 3 milyon Türk´ün yaşadığı Almanya´da aşırı sağın yükseldiği, İslam ve 

 

arttığı dönemde arkada başka niyetlerin olduğunu akla getirmektedir. DİTİB´e karşı böyle bir operasyonun başlatılması kabul edilemez. Asıl yoğunlaşılması gereken terör örgütler olmalıdır.

Fırat Kalkanı Operasyonu: Amaç El Bab da dahil olmak üzere 2 bin kilometrekarelik alanın terörden arındırılmasıdır. Bunun da büyük ölçüde gerçekleştiğini görüyoruz. El Bab´ın DEAŞ´tan tamamen temizlenmesi ve burada da bir barış, istikrar ve siyasi düzen ortamının kurulması, DEAŞ´la mücadele konusunda büyük önem arz ediyor. Rakka´nın DEAŞ´tan temizlenmesi için büyük önem arz ediyor. Suriye´de Obama yönetiminin DEAŞ´la mücadele veriyor gerekçesiyle YPG/PYD´ye destek vermesi kabul edilebilir değildi. PYD/YPG bugün alan hakimiyeti sağladıysa bu ABD´nin desteğiyle olmuştur. Destek kesildiği zaman bunun da bir geçerliliği kalmayacaktır. YPG dışında alternatif yok demek geçerli değildir. Rakka konusunda, yürütülen çalışmalar bizzat Hulusi Akar Paşa tarafından yürütülmekte. Biz Suriye´de ve Irak´ta şu anda hem sahada hem masadayız.

Astana ve Cenevre süreçleri: Siyasi geçişin sağlanması için çalışmalar devam etmekte. Biz bunları birbirini bütünleyen iki süreç olarak görüyoruz. Cenevre çatısı altında rejimle muhalifler arasında görüşmeler devam edecek.

Türkiye- AB ilişkileri: Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Şu aşamada AB´den temel beklentimiz vize muafiyeti konusunda adımların atılması, Suriyeli mültecilerle ilgili vaatlerin yerine getirilmesi, fasılların önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Terörle mücadele konusunda AB´nin Türkiye´nin yanında daha güçlü şekilde durmasını istiyoruz.

İsrail´le ilişkilerin normalleşmesi süreci: Karşılıklı ziyaretlerin devam etmesi bekleniyor. İsrail-Filistin ihtilafının adil ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. İsrail hükümetinin yasa dışı yerleşimlerle ilgili politakalarını kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum. Bu yerleşimler barışı dinamitleyen girişimler olmuştur. Kudüs´ün kutsiyeti dikkate alındığında ezanın susturulması kabul edilemez.

Rusya ile yapılan S-400 görüşmeleri: S-400´lerle ilgili konu takip ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı bu konuyla ilgili istişareler yapıyor. Bizim Rusya´da yapacağımız toplantıya yetişir mi bilemiyorum. Burada 3 kriter var. Fiyat, teslim tarihi, ortak üretim. Biz diğer ülkelerden daha iyi bir teklif alsaydık onunla ilgilenirdik. NATO´ya alternatif bir durum yok.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford´ın ziyareti ve Menbiç Operasyonu: PYD/YPG unsurlarının SDF/SGD kılıfı altında orada var olmaya devam ettiğini Trump yönetimiyle görüşüyoruz. Bu terör örgütünü aklamaya çalışanlar, raporları okudukları zaman durumun vahametini anlayacaklardır. Açık suçları yok saymamız mümkün değil. DEAŞ´la mücadele konusunda tüm bu hususları masada tutacağız.

Rakka operasyonu: Başkan Trump´ın DEAŞ´la mücadele konusunda yeni bir yol haritası talimatı var. Bizim iki haftadır yürüttüğümüz diplomasi trafiğinin nedeni budur. Rakka´ya operasyon konusunda önerdiğimiz alternatif var. Bu yönde çalışmalarımız devam edecek.

 İran´ın açıklamaları: Biz İran´la hep diyalogda olduk. Nüfuz elde etme çabalarını görmezden gelme anlamına gelmiyor. Rejimi tanımıyoruz. Bu rejimi tanıyan kaç ülke var ona bakmak lazım. 600 bin insanın katili bir rejimle iş tutmayı İranlıların kararını vermesi gereken durumdur. Biz çatışmadan yana değiliz. Ama Türkiye´nin Suriye ve Irak sahasında pozisyonu ortadadır. Türkiye´nin DEAŞ´la mücadele çabasını takdir etmeliler. Biz bölgenin geleceği için, kendi ulusal güvenliğimiz için ciddi mücadele veriyoruz.

Erdoğan- Trump görüşmesi: Mayıs ayı içinde NATO´da ara zirve yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız katılacak. Orada yüz yüze bir görüşme olacak. NATO Zirvesi´nden önce de bir zirve planlanıyor. Yüz yüze görüşmede Türk-ABD ilişkileri ele alınacak.

Kıbrıs müzakereleri: Umarız Rum tarafı bu kararından (Enosis´in okullarda kutlanması) vazgeçer. Hele müzakerelerin kritik bir aşamaya girdiği böyle bir dönemde bu kararın gündeme getirilmiş olması elbette müzakereleri bundan sonra çok olumsuz yönde etkileyecektir. Adım atması gereken taraf Rum tarafıdır.

IKBY Başkanı Mesud Barzani´nin ziyareti: Sayın Barzani´nin Sayın Cumhurbaşkanımızla bir görüşmesi olacak. Konuşacağımız çok konu var. Irak bizim için çok önemli. Bu trafiğin devam ettirilmesi çok önemli. Erbil yönetimi hem DEAŞ hem PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile aynı noktada bulunmaktadır. Bağdat-Erbil gerginliklerini de düşününce biz bunları dikkate alarak hareket ettik.

 
 


Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor