Kanada Türkiye İle İlişkileri Geliştirmeli

Kanada Türkiye İle İlişkileri Geliştirmeli

Türkiye çağımızda ticari anlamda meydan okumanın en iyi örneklerden biri. Son on yılda çok büyük oranda ekonomik büyüme katetti, önemli ekonomik reformlar yaptı ve güçlü küresel şirketler ve markalar oluşturdu.

J.C. Bourque


Kanada hükûmetinin Güney Kore ile imzaladığı ticaret anlaşması, hükûmetin Kanada ticaretini çeşitlendirme çabalarından sonuncusu. Hükûmetin bu konudaki girişimleri övgüyü hak ediyor ve diğer federal girişimlerden daha sistematik ve muhtemelen daha etkili.

Kanada`nın ticaretini çeşitlendirme girişimi eski bir hedef olsa da Kanada kapitalizminin İngilizce konuşan dünya dışındaki pazarlara yönelmedeki başarısızlığı da bir o kadar eski. Hükûmetin tüm iyi niyetine rağmen gelişmekte olan piyasalarda fırsatlar yakalamak ve ülkenin refahını sürdürmesi için gereken stratejik esnekliği yaratmak Kanadalı şirketlere düşüyor.

Bu hedef doğrultusunda Toronto Üniversitesinin Rotman İşletme ve Ticaret Okulları öğrencilerine gelişmekte olan piyasaları tanıtmaya girişti. Rotman Ticaret programı dâhilinde seçilmiş lisans öğrencileri iş, ekonomi ve siyaset dünyasından liderlerle görüşmek üzere Türkiye`nin İstanbul kentine gönderiliyor.

Türkiye çağımızda ticari anlamda meydan okumanın en iyi örneklerden biri. Son on yılda çok büyük oranda ekonomik büyüme katetti, önemli ekonomik reformlar yaptı ve güçlü küresel şirketler ve markalar oluşturdu (KOÇ holding ve THY gibi). İstanbul, Avrupa ile Asya arasında yer alan ve Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya ile sınırı bulunan büyüyen bir bölgesel gücün gelişen dünya kenti. Ancak Türkiye`nin siyasi istikrarı giderek bozuluyor. Burası Kanadalı şirketler için hem büyük riskler taşıyan hem de büyük kârlar getirebilecek türden bir pazar. Bu fırsata önem verdiğini gösteren Kanada hükûmeti, Türkiye ile ilişkilerine öncelik veriyor. Bakanlar düzeyinde başarılı görüşmeler yürütüyor ve konsolosluklarını İstanbul`a doğru genişletiyor.

Türkiye gibi piyasalar geleneksel pazarlardan daha zorlu ve daha hassas olur. Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarla ilişkilerde dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar vardır.

İş Dünyasında Ekonomik Temeller Kadar Siyaset de Önemlidir

Gelişmiş piyasalarda ekonomi ve ticaret genellikle kültürel ve siyasi meselelerden ayrı yürür. Ancak bu gelişmekte olan piyasalarda çoğunlukla böyle işlemez. Türkiye AB`ye üyelik çabaları dâhilinde ekonomisini etkileyen yasal çerçeveleri yeniden düzenlemek için büyük girişimlerde bulundu. Ancak Türkiye Başbakanı, ailesi ve hükûmet destekçisi iş adamlarının adlarının karıştığı son yolsuzluk skandalı, ciddi reformlar yapmaya çalışan düzenli bir ülke imajına zarar veriyor. Bazı kesimler Başbakan Recep Erdoğan`ın Boğaz`ın mini Putin`i olduğunu söylüyor. Başbakan`ın gizli telefon görüşmelerinin kaydedilip güvenlik hizmetleri tarafından yayımlanması Türkiye siyasetindeki derin çatlakları gözler önüne seriyor ve bu çatlaklar şimdi de ekonomi dünyasını etkiliyor.

Bu tür pazarlarda ticari zeka ve bilgi tek başına yeterli değildir. Siyasileştirilmiş bir düzen ve siyasi ortamın nasıl müzakere edileceğini anlamak hayati önem taşımaktadır.

Her Müşteri Gibi Gelişmekte Olan Piyasalar da Sizdeki Bir Şeye Sahip Olmayı İstemelidir

Türkiye yeni gelişiyor olabilir ama tecrübesiz değil. Ülkenin çok sayıda büyük holdingi, gelişmiş bankacılık ve danışmanlık hizmetleri, İstanbul Borsasında hızla büyüyen bir para piyasası ve güçlü küresel bağlantıları bulunuyor. Çin gibi Türkiye`nin de eksiği teknoloji ve ustalık. Türkiye etkileyici bir şekilde son beş yılda onlarca yeni konsolosluk açtı ve dünya genelinde bu konsolosluklara yatırım yetkilileri atadı. (Toronto Konsolosluğu 2010`da açıldı). Bu makamlar Kanadalıları, Türkiye`nin ekonomimizden ne istediği konusunda eğitmede iyi işler çıkardılar. Madencilik yatırımları ve teknik yeterlilik ülkenin önemli menfaatleri arasında. Kafkaslar ve Orta Asya`dan Avrupa`ya uzanan doğal gaz rotasında ara durak olması nedeniyle Türkiye, boru hattı ve enerji altyapısı alanında yeterli olmak istiyor.

Bilgi aktarımı yeni ortaklıkların oluşmasını sağlayacaktır. Kanadalı şirketler bu alanda sunabilecekleri fırsatlar yaratmalıdır.

Yerel Bağlantılar Zorunlu

Türkiye iş dünyasına uyum göstermek için önemli adımlar attı. Yeni ticaret yasası şeffaflığı artırdı, azınlık hisse sahiplerinin haklarını koruma kanunları ve bağımsız denetim zorunluluğu getirdi. Fakat kanunlar ancak onları uygulayan yasal organlar kadar iyi olabilir. Türkiye`nin adalet ve hukuk sistemi henüz gelişim aşamasında ve siyasi ve hizipçi çatışmaların etkisinde. Türkiye`nin siyasi ve ekonomik yaşamını Bizans`a benzetmek uygun olur. Bu nedenle ortak girişimlerde yerel uzmanlardan faydalanmak, gelişen her pazarda olduğu gibi Türkiye`de de son derece önemlidir.

Kanada`nın önümüzdeki yıllardaki refahı, gelişmekte olan ekonomilerin hızlı büyüyen pazarlarını ele geçirmek için büyük çaba gösterilmesine bağlıdır. Ticari ve küresel istikrarsızlık gibi acı gerçekler bunu eskisinden daha da zor hâle getiriyor. Türkiye gibi ülkeler bu gerçeğin en iyi örnekleri. Kanadalı şirketler aynı anda hem büyük fırsatlar hem de büyük riskler sunan yeni dünyaya girmek ve başarılı olabilmek için stratejiler geliştirmelidir. (The Globe And Mail - 17 Mart 2014)



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor