Katalonya sandığa gidiyor: ´Anayasaya dönüp dönmeyeceğimizi bu seçimler belirleyecek´

Katalonya sandığa gidiyor: ´Anayasaya dönüp dönmeyeceğimizi bu seçimler belirleyecek´

İspanya´nın Katalonya Özerk Yönetimi´nde, perşembe günü yapılacak ve ayrılıkçılar ile birlik yanlıları arasında geçecek parlamento seçimleri öncesinde, partiler son kampanyalarını gerçekleştirdi.

 

Tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası İspanya Anayasası´nın 155. maddesini işleterek, Katalonya Özerk Yönetimi´ni görevden alan, yerel parlamentoyu fesheden ve 21 Aralık´ta erken seçime gidilmesi kararı alan Başbakan Mariano Rajoy, kampanyanın sona erdiği salı gününü Barcelona´da geçirdi.

Mitingde konuşan Rajoy, 'Normalliğe, anayasaya ve mantığa dönüp dönmeyeceğimizi bu seçimler belirleyecek' dedi. Rajoy´un lideri olduğu Halk Partisi (PP), bir önceki seçimde 135 sandalyeden 11´ini kazansa da bu seçimde oy kaybederek 4-5 milletvekili ile parlamentoda temsil edilmesi bekleniyor. 

Bağımsızlık karşıtı Vatandaşlar´ın (C´s) 34 yaşındaki lideri Ines Arrimadas, Barcelona´da 2 bin taraftarına seslendi. Seçimi kazanması durumunda bağımsızlık girişimlerine son vereceğini söyleyen Arrimadas, 'Perşembe günü bağımsızlık baskısı kabusuna son vereceğiz' diye konuştu.

​Arrimadas, seçimlerin bölünmüş bir Katalonya´nın devamı ya da Katalanlar için yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. Anketlere göre, Vatandaşlar´ın (C´s) en çok oyu alacak olsa da seçim sistemi yüzünden 31-32 ile ikinci en yüksek sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Katalonya Avrupa Demokrat Partisi (PDeCAT) lideri Carles Puigdemont, seçim yasakları öncesi partisinin Barcelona´da yaptığı son mitinge katılanlara video konferans ile Brüksel´den seslendi. Puigdemont, seçilmesi durumunda Katalonya´ya geri döneceğini söyledi. 

İspanya´da hakkında tutuklama kararı bulunan Puigdemont, yaşananların tarihe not edildiğini belirterek, 'Bu kez mesele seçimin kazanılması değil, mesele ülkenin ya da Rajoy´un mu kazanması' ifadesini kullandı.

​PDeCAT ve Katalonya Demokratik Uyuşma´nın (CDC) oluşturduğu ayrlıkçı Katalonya İçin Birlikte koalisyonun, çıkaracağı milletvekili sayısının 26-27 olacağı tahmin ediliyor.

Puigdemont´un tutuklu yardımcısı ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) lideri Oriol Junqueras, kampanyasını Madrid´deki hapishaneden yürütüyor. Haftada 10 telefon görüşmesi hakkı olan Junqueras, kampanyasını, Katalan radyosuna verdiği mülakatlar, makaleler ve yazdığı şiirlerle yürütüyor. 

Junqueras yanlıları, salı günü önce Katalan liderin tutulduğu hapishane önünde, akşam saatlerinde de memleketi Sant Vicenc dels Horts´ta toplandı. Etkinlikte konuşan kefaletle serbest bırakılan eski Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell, 'Ya özgürlüğümüz ve onurumuz kazanacak ya da baskı ve 155 kazanacak. Halka gidiyor ve oylarınızı istiyoruz. Oylarımız sizin özgürlüğünüz' ifadelerini kullandı.

Partinin Genel Sekreteri Marta Rovira Verges ise Junqueras´un hapsedilmesini eleştirerek, geniş konsensus ve güçlü bir hükümetle Cumhuriyeti (bağımsız devlet) inşa edeceklerini söyledi.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu´nun (ERC), rakibi Vatandaşlar´ın (C´s) oy oranı olarak gerisinde kalsa da 36-37 milletvekili ile ilk sırada yer alması bekleniyor. 

1 Ekim´de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumunun ardından 27 Ekim´de tek taraflı bağımsızlık ilanı kararı alan Katalonya yerel parlamentosu, aynı gün Senato´nun onayı ile anayasanın 155. maddesini uygulayan İspanya hükümeti tarafından feshedilmiş, 21 Aralık´ta erken yerel seçime gidileceği açıklanmıştı.

Ayrıca yerel hükümet yetkilileri gözaltına alınmış, bazıları tutuklanmış, eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont ve 4 eski bakan birlikte Belçika´ya kaçmıştı. 

Öncelikle İspanya´nın ulusal egemenliği ve birliğini korumayı hedefleyen merkezi hükümet, 21 Aralık´ta ilk aşamada bağımsızlık yanlılarının Katalonya yerel parlamentosundaki çoğunluğu kaybetmesini istiyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor