Katar´ın Libya´ya kurduğu komplonun ayrıntıları ortaya çıktı

Katar´ın Libya´ya kurduğu komplonun ayrıntıları ortaya çıktı

Libya Dışişleri Bakanlığı görevini 2000-2009 döneminde üstlenen Libyalı siyasetçi Abdurrahman Şalgam, ‘Kaddafi´nin Sonu´ adlı kitabında eski Libya lideri Muammer Kaddafi´yi devirmeye yönelik olaylar sırasında Katar´ın rolünün ön

 

Libya´nın 2009´dan sonraki dönemlerde Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi görevinde bulunan Şalgam, kitabında 2012 yılında Katar Emiri´nin, Kaddafi rejiminin yıkılması için ülkesinin sahip olduğu tüm serveti vermeye hazır olduğunu öğrendiğini ve bu bilgilerin ‘denizde sadece bir damla´ olduklarını ifade etti. 

Bunun nedenini soran Şalgam, Katar Emirinin uzun vadeye dayalı stratejik bir planın bulunduğu ve bu planın Libya´da ‘İslami hükümet´ kurulmadan hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı yanıtını aldı. Plana göre Mısır ve Tunus´taki devrimler, İslamcıların Libya´da da etkilerini arttırmalarını sağlayacak ve böylelikle Katar, Kuzey Afrika´da Şeyh Hamad bin Halife es Sani´nin başına geçeceği bir İslami Birlik kurabilecekti.

´LİBYA´NIN PETROL GELİRİNİ MISIR, TUNUS VE LİBYA ARASINDA PAYLAŞTIRACAKLARDI´

Libyalı politikacı, birçok Arap ve uluslararası koalisyonlarının kurulduğu dönemde Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife es Sani´nin ve oğlu Tamim´in Libya´nın petrol üretimini günde 5 milyon varile çıkararak, gelirleri Mısır, Tunus ve Libya arasında paylaştırmak istediklerini öğrendi. Böylelikle ekonomik bir istikrar yakalanacaktı ve İslami Birliğin lideri, birliğin ‘Asya Kaplanları´ ile rekabet edebilir durumda olduğunu açıklayacaktı.

KARADAVİ DE ´İSLAM CUMHURİYETİ´Nİ DOĞRULADI

Mısırlı din bilgini Yusuf el Karadavi, Muammer Kaddafi´nin ölümünden bir gün sonra yaptığı konuşmada ‘Demokratik İslam Cumhuriyetinin´ kuruluşunu doğruladı. Kardavi, kendisine sadık kişileri Libya, Tunus ve Mısır´ın ‘sadık devrimcileri´ olarak göstererek, üç ülke arasında özel bir birliğin oluşturulmasını açık bir şekilde istediğini ortaya koydu.

´KATAR, LİBYA´DAKİ İSYANCILARA 3 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTI´

Şalgam´ın kitabında, Katar´ın NATO´yu Libya´nın işlerine müdahale etme konusunda ikna ederek önemli siyasi rol oynadığı belirtildi. Şalgam, Katar´ın Libya´daki isyancılara yaklaşık 3 milyar dolarlık yardımda bulunduğunu, Libya´daki operasyonun mimarı olan o zamanki Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani´nin böylesine büyük bir yardımın Katar´a Libya konusunda müdahale etme hakkı tanıdığını belirttiğini yazdı. 

Kitapta ayrıca Katar Emirinin Libya´nın yönetiminde, özellikle de içişleri ve dışişleri bakanları görevlerinde yer alması gereken kişilerin adlarını verdiği ifade edildi. Şalgam, Katar Emirinin Libya hakkında konuşurken ülkeyi ‘kendi eviymiş gibi gördüğünü´ anladığını ifade etti.

Libyalı yazar, o zaman Hamad bin Halife es Sani´nin kibirli ve gururlu şekilde konuşmasından, ayrıca küstahlığından ve planının hayata geçirilmesi konusunda bu kadar emin olmasından şaşkınlığa düştüğünü yazdı.

´ABD´NİN LİBYA YATIRIMINA KATAR ENGELİ´

Yine o zaman, Katar´ın Libya´daki duruma etkisini doğrulayan bir olay daha meydana geldi. Bu olay, petrol alanında faaliyet gösteren büyük şirketlerin başında olan ve aynı zamanda o dönemin ABD Başkanı George W. Bush´un idaresinde görev alan Amerikalı bir işadamı tarafından anlatıldı, Şalgam ise hikâyenin bir parçası olarak gösterildi. Amerikalı işadamı o dönemde Libya Dışişleri Bakanı olan Abdurrahman Şalgam ile tanıştı. Görüşmeleri sırasında Amerikalı, yönettiği petrol şirketinin Libya´ya yatırım yapmaya hazır olduğunu, Ancak Katar´ın bu konuda engelleyici faktör olduğunu ve işlerin başarılı bir şekilde yürütülmesi için bu ülkeyle anlaşmaya varılması gerektiğini söyledi. 

Amerikalı, Katarlı yetkililerin Libya´nın petrol ve güvenlik sektörlerini, ülkenin mali kaynaklarını ve ordusunu kontrol ettiğini açıkladığını ve Katar´ın katılımı olmadan Libya´da herhangi bir faaliyetin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. O dönemde Şalgam, siyaseti bırakmak üzere olduğunu, bu nedenle de Amerikalı işadamına herhangi bir teklifte bulunamadığını kaydetti. Amerikalıya bu açıklamaları hangi Katarlı yetkililerin yaptığını soran Şalgam, sorusuna yanıt alamadı. Libyalı yazar, Körfez´de büyük bir petrol şirketleri zincirine sahip olan Amerikalının, Doha´nın Libya ile ilgili faaliyetlerinden haberdar olması durumunda büyük engellerle karşılaşacağından ve faaliyetlerini sürdüremeyeceğinden korktuğunu öğrendiğini ifade etti.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor