Kibrya Turizim Merkezi Olacak

Kibrya Turizim Merkezi Olacak

Arkeoloji dünyasının yakından takip ettiği Kibyra Antik Kenti kazılarının başında duran Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Turizm Haftası´nda verdiği konferansla çalışmaları paylaştı.

Burdur Gazetesi

Müze Müdürlüğü Konferans Salonu´nda yaptığı sunumda, 2007´de başlayan kazıların 10 yılı geride bıraktığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, Kibyra´nın önemli bir turizm merkezi olması yolunda büyük bir dönüşüm sağladığını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün bu yıl yeni projelerle antik kentte çalışmaları olacağını aktaran Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Şükrü Özüdoğru, 4 milyon TL´yi geçecek ziyaretçi karşılama merkezi, kazı evi, ören yeri girişi ve gezi güzergâhı yapılacağını paylaştı. Bu yılki kazı çalışmalarının Ramazan Bayramı´nın hemen ardından başlayacağını ileten Özüdoğru, iklim koşulları el verdiğince eylül ayı sonuna kadar Agora ve Nekropol´ün ardından Odeion ve Stadium´da devam edeceğini dile getirdi.

Tesisler Kuruluyor

Turizm Haftası etkinliklerinde, Kibyra Antik Kenti´ndeki çalışmalarla ilgili konferans veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, katılımcılara şehri anlattı. Müze Müdürlüğü Konferans Salonu´ndaki programın ardından çalışmalarla ilgili basın mensuplarına açıklama yapan Özüdoğru, “Kibyra kazılarında 10. yılımızı geride bıraktık ve belirli bir aşamaya geldik. Kent artık turizme açılıp ziyaret edilebilir, tur şirketlerinin rahatlıkla gelebileceği bir merkez olma önemine kavuştu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğümüzün yeni bir projesi var. Kibyra ören yeri vasfı kazandı ve turizme yönelik biletli ziyaret edilebilir bir kent oluşturulacak. Tesislerin dışında kentte gezi yolları, levhalandırmalar, kamera güvenlik sistemler yapılacak ve uygulamaya geçme aşamasına geldi. Gerekli mali kaynaklar büyük oranda ayrıldı, 4 milyon TL´yi bulacak proje ihaleden sonra 1-2 yılda tamamlanacaktır.” deyip, turistik tesisler ve projelerle tur şirketlerinin tercih edeceği bir merkez olacağını vurguladı.

Tesiste Neler Olacak?

Kibyra´ya yapılacak tesiste karşılama merkezi, ören yeri girişi ve gezi güzergâhlarıyla kazı evi yer alacak. Ziyaretçi karşılama merkezinde otoparklar, giriş meydanı, bilet satış noktası, sesli rehberlik, kafeterya, hediyelik eşya ve yöresel el sanatları satış alanı, sergi salonu, konferans ve sinevizyon salonu, ilk yardım, bebek bakım ve emzirme odası, döviz bürosu, tanıtım, bilgilendirme ve yönlendirme alanları, ring araç alanları, aydınlatma ve kamera güvenlik merkezleri bulunacak. Ören yeri giriş ve gezi güzergâhında ise bisiklet park yerleri, turnikeler, görsel panolar, ahşap dinlenme, bilgilendirme ve seyir terasları yapılacak. Kazı evinde ise taş eserler açık sergileme alanı ve kazı ekibinin çalışma alanları oluşturulacak.

Kibyra´da Önemli Çalışmalar Var

Temizlik çalışmalarının mayıs ayında tamamlanacağını, Ramazan Bayramı´nın ardından da kazı ekibinin çalışmalara başlayacağını aktaran Özüdoğru, iklim ve bütçe elverdikçe eylül ayı sonuna kadar kazı çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Bu yıl kentte anıtsal yapılardan başını çeken Agora ve Nekropol´de çalışmaların tamamlandığını Odeion ve Stadium´da önemli çalışmalar kazılar yapacaklarını ileten Özüdoğru, “2017 yılında da kentteki anıtsal yapılardan Agora´da yani kentin çarşı, pazarında ve kentin mezarlık alanında, roma hamamında kazı çalışmalarımız devam edecek. Bunun yanında kazı çalışmalarımızı tamamladığımız stadion ve ‘odeion´ dediğimiz müzik ve konser alanı, Kibyra´yı hem arkeoloji hem de turizm açısından önemli bir merkeze dönüştüren alanlardan. Buralarda kazı çalışmalarımızı tamamladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde restorasyon projelerini hazırlama aşamasına geçtik. Arkeolojik olarak yeni veriler var. Hem Kibyra tarihi açısından hem de bölgedeki komşu kentleri ilgilendiren yeni çalışmalar var. Antik Anadolu tarihine ışık tutacak yeni bilgiler var. Bu bilgileri aktaracağımız bilimsel yayın çalışmalarımız da tamamlandı. Bilimsel yayınlarımız 2017 sonuna kadar basılmış hale gelecek. Kibyra´da sadece turizm açısından değil, bilimsel anlamda oldukça yeni bilgilerden zengin bir kaynak olduğu her gün biraz daha ortaya çıkıyor.” dedi.(Burdur Gazetesi



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor