Kırım Tatarları´nın Durumu Gün Geçtikçe Kötüleşiyor

Kırım Tatarları´nın Durumu Gün Geçtikçe Kötüleşiyor

İki yılı aşkın bir süre önce Rusya´nın bir oldu-bittiye getirerek işgal, daha sonra da ilhak ettiği Kırım Yarımadası´nda, Rusya´nın idaresini kabul etmeyen Tatar nüfus büyük baskı altında. Birçoğu radikal İslamcı damgası yiyere

 

Kırım´ın Yalta kentindeki Svetoçnaya Sokağı´nda beş katlı bir apartmanın birinci katında kalabalık ailesiyle oturan Topuz Bahtiyar´ın evi 12 Şubat günü sabaha karşı maskeli ve silahlı kişilerin baskınına uğradı. Dairenin camını kırarak içeri giren saldırganlar Rusça bağrışmalarla Bahtiyar´ın eşini bir odaya, çocuklarını da diğer odaya kilitledi ve evde arama yaptı. Ardından kelepçeledikleri Bahtiyar´ı alıp gittiler. Geride dairede şok içinde kalmış bir aile ve cam kesiklerinin yol açtığı kan izleri kaldı.

35 yaşındaki Topuz Bahtiyar ayakkabı imal ediyor ve aynı zamanda iyi bir tasarımcı. Binanın eski bir anaokulundan bozma katını, harabe halinde satın aldıktan sonra kendi elleriyle onarıp elden geçirmiş. Dairede eşi, üç çocuğu, kardeşi ve yeğeni yaşıyormuş. Rus güvenlik güçleri dairesine baskın düzenlediğinde hepsi oradaymış.

Topuz Bahtiyar sonraki 12 saati Rus Federal Güvenlik Servisi´nin (eski KGB) karargahında hücrede geçirmiş. Geceyarısına doğru serbest bırakılan Bahtiyar´a Hizbül Tahrir üyesi suçlamasından dolayı gözaltına alındığı söylenmiş. Radikal örgüt Rusya´da yasaklı, ama Ukrayna´da serbestçe faaliyet gösteriyor. Bahtiyar´ın akrabaları, ailesiyle Kiev´e kaçmalarına yardımcı olmuş. Şimdi kendisi orada bir üniversiteye kayıt yaptırdı.

Bahtiyar yalnız değil. Akmescit´te (Simferopol) radikal örgüt üyeliğiyle tutuklanan Kırım Tatarı sanıklar da Rostov´da çıkarıldıkları mahkemede suçsuz olduklarını savundu.

Bahtiyar´ın dayısı Enver Oçilov, kendisini telefonla arayan Amerika´nın Sesi´ne, her sabah Kırım´da kötü bir şeyler olacakmışçasına haberleri taradığını söylüyor. Oçilov´un Kırım´da daha çok sayıda akrabası var ve hepsinin güvenliğinden kaygı duyuyor.

Oçilov, “Facebook´a mesaj koymaktan, telefonla aramaktan korkuyorlar” diyor ve “Onları aradığımda havadan sudan konuşuyoruz” diye ekliyor. Oçilov, kayıp vakalarının artmasından dolayı Kırım Tatar büyüklerinin gençlere sokaklarda tek başlarına dolaşmamaları öğüdü verdiğini söylüyor.

Her muhalife ‘radikal İslamcı´ damgası

Rusya´nın 2014 başında Ukrayna´ya bağlı Kırım Yarımadası´nı ilhak etmesinden bu yana bölgede Kırım Tatarları´na yönelik gözaltı, kayıp ve toplu gözaltı vakalarında artış oldu.

Rus yetkililer, tüm güvenlik önlemlerini terörle mücadeleye bağlıyor. İnsan hakları örgütleriyse, Kırım´daki bir avuç Tatar´ın ata yurtlarının Rusya tarafından ilhakını kabullenmediğine, bundan dolayı da radikal İslamcılıkla suçlandıklarına dikkati çekiyor.

Amerika´nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power Nisan ayındaki bir açıklamasında, Kırım´da muhalefete yönelik baskıların arttığını, kalan çok az sayıda bağımsız gazeteci ve eleştirel seslerin sistematik bir şekilde hedef alındığını söylemişti. Power şöyle devam etti: “Neredeyse Tatarlar´ın siyasi ifade ve örgütlenmesine yönelik her şey fiili olarak suç ilan edilmiş durumda”.

Kırım´ın ilhak edildiği günleri izleyen Mart 2014 başlarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, o dönemin Kırım Tatar liderlerinden Mustafa Cemiloğlu´nu aramış, kendisiyle Kremlin´de görüşmeyi önermişti. Cemiloğlu Putin´in davetini kabul etmedi, tam aksine Kırım´ın derhal Ukrayna´ya iade edilmesi çağrısında bulundu.

‘Cemiloğlu Kırım´ın Mandelası´

Massachussetts Üniversitesi Darthmouth Kampüsü´nde İslam Tarihi üzerine uzmanlaşmış Profesör Brian Glyn Williams, Putin´in Cemiloğlu´nun davetini reddetmesine çok içerlediğini, Kırım´da baskıları arttırmasının da kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Amerika´nın Sesi´ne konuşan Williams, Putin´in Kırım Tatar lideriyle Kremlin´de çektireceği bir fotoğrafın kendisine muazzam bir propaganda aracı sağlamış, üstelik Kırım´ı işgalini de meşrulaştırmış olacağını kaydediyor. Bir kitap projesi için bir süre Kırım´da yaşayan Williams, Rus işgalini reddeden Cemiloğlu´nu “Kırım´ın Nelson Mandelası” diye tanımlıyor. Halen Ukrayna Parlamentosu´nda milletvekili olan Mustafa Cemiloğlu (Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu) aynı zamanda Kırım´ın Rus işgalinden kurtarılması için yoğun bir uluslararası kampanya yürütüyor.

Nisan 2014´te Rusya´da bir mahkeme, Mustafa Cemiloğlu´nu “aşırı dinci” ilan ederek, hem Rusya´ya hem de Kırım´a girişinin beş yıl yasakladı. Akmescit´teki bir Rus mahkemesi de Cemiloğlu hakkında gıyaben tutuklama kararı çıkardı. FSB´nin kayıtlarında Mustafa Cemiloğlu en çok aranan suçlular listesinde bulunuyor. Aynı yıl 20 Mayıs´ta Cemiloğlu´nun Rusya´ya giriş yasağı bir başka mahkeme tarafından da onandı.

Kırım´daki camiler de sıklıkla polis baskınlarına hedef oluyor, camidekiler toplu halde gözaltına alınıyor. Son bir baskında “pasaport taşımadıkları bildirilen” 50 Tatar gözaltına alındı. 

Sürgün anma törenlerine yasak

Moskova´dan destek alan Kırım´daki yerel yetkililer, 18 Mayıs 1944´te Sovyet Lideri Jozef Stalin´in Kırım Tatarları´nı Orta Asya ve Rusya´nın diğer bölgelerine topluca sürgüne yollamasının yıldönümünde anma törenlerini de yasakladı. Akmescit´ten Amerika´nın Sesi´nin telefonunu yanıtlayan Kırım Tatar Kurultayı seçim komitesi başkanı Zair Smedlyaev, sürgünü anma gününde, bu trajedinin kurbanlarını anmak için normalde herkesin törenlere katıldığını söylüyor.

Anma gününde sokaklara çıkamayan Kırım Tatarları, bunun yerine kent ve köy camilerinde dua etti. Buna rağmen o gün sokaklardan geçen arabalar gün ortasında bir anda durdu ve sürgünün binlerce kurbanını anmak için kornalarını çalmaya başladı. Polis sürücülerden bazılarını toplum huzurunu kaçırmak suçlamasıyla kısa süreliğine gözaltına aldı.

Smedlyaev, anma günü etkinliklerinin yasaklanmasının bir tesadüf olmadığı konusunda herkesin görüş birliği içinde olduğunu kaydediyor.

Geçen Aralık´ta bir Rus milliyetçi grup, Stalin´in “başarılarını” anmak amacıyla Akmescit´te bir sergi düzenledi. Sergiye gittiğini söyleyen Smedlyaev, “Bir zorbayı öven portre ve afişleri kaldırmalarını nazikçe rica ettim, ama beni dinlemeyince masaları devirmeye başladım” diyor ve ekliyor: “Belki yaptığım bir provokasyondu, ama kendimi iyi hissetmeme yardımcı oldu.”



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor