Kırım, Türkiye`nin Menfaat Alanında

Kırım, Türkiye`nin Menfaat Alanında

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya’nın 2015 yılının ilk yarısında AB Bakanlar Konseyi başkanlığını Ankara’nın uzun zamandır var olan umutlarıyla ilişkilendiriyor. Bunlar da şunlardır: Halkların dost Avr

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya’nın 2015 yılının ilk yarısında AB Bakanlar Konseyi başkanlığını Ankara’nın uzun zamandır var olan umutlarıyla ilişkilendiriyor. Bunlar da şunlardır: Halkların dost Avrupa ailesine katılma daveti almak. Letonya 60 yaşındaki Türk liderin 2003 yılından beri iktidarı boyunca resmi olarak ziyaret ettiği ilk AB devleti oldu.

Türkiye Cumhuriyeti 51 yıldır AB’ye üye olmak için müzakerelerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Letonya Cumhurbaşkanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında bu durumdan rahatsızlığını belli ederek konuştu. Bu arada Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins son zamanlarda Türkiye Cumhurbaşkanı ile üç kez bir araya geldi. Türkiye’nin Avrupa’ya davet edilmesi için siyasi lobicilik imkânları bugünkü görüşme dâhil olmak üzere bütün bu görüşmelerin ana teması oldu.

Erdoğan, “Ekonomik alanda işbirliğimiz ve AB ile ortaklığımız hukuki olarak teminata alınmıştır. Ancak 1963 yılından beri Türkiye’nin AB’ye üyeliğine dair siyasi bir karar bulunmamaktadır. AB müktesebatı öyle hazırlanmış ki, tekliflerimiz AB ülkelerinden bir tanesi tarafından bile engellense Türkiye’nin AB’ye entegrasyon süreci erteleniyor. Bu süreçte 2015 yılında Letonya’nın desteklemesini umut ediyoruz.” dedi.

Uzmanlara göre, Letonya’nın başkanlığının Alman ve Fransız liderlere Ankara’ya 'ortak evimize hoş geldin' dedirteceği iddia edilemez. Ama bu yönde atılacak bir adım olacaktır. İstanbul ve Anadoluluların üç kuşaktır AB`nin ekonomik açıdan başarılı bireyleri olan Almanya, Fransa ve kuzey ülkelerinde sağlam bir şekilde kök salıyorlar. Türkiye için elli yıldır 'pencereden girmek' için verilen çabalardan sonra Avrupa kapısından davetle girmek Erdoğan gibi güçlü bir lider için ilke meselesidir. Bu mevzu mantıklı bir şekilde neticelenmeli.

Mevcut jeopolitikanın bir başka unsuru Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile devam eden savaş. Bu noktada Erdoğan ve Barack Obama arasında fikir ayrılığı ortaya çıktı. Suriye’nin Kobani şehri bir aydan fazla bir zamandır IŞİD ordusunun kuşatması altında. ABD hava kuvvetleri halifeliğin tank ve top mevzilerine hava saldırıları düzenliyor. Bu da Ankara’nın işine gelmiyor çünkü Kürtler bu durumda güçleniyor ve teorik olarak potansiyel yeni bir Küçük Asya (Anadolu) devletinin yani Kürdistan’ın henüz muğlâk olan konumunu sağlamlaştırıyor. Türk ordusu, NATO’nun, ABD ordusundan sonra kuvvet ve sayı bakımından ikinci büyük ordusu. Erdoğan, Riga’da, Kobani ile ilgili fikir ayrılığı hususunda dün Amerika Başkanı ile görüştüğünü iletti ve “ Kobani’deki operasyon ABD için yapılmıyor, orasıTürkiye’nin menfaat alanındadır.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Kırım konusundaki duruşu diplomatik. Erdoğan bununla ilgili olarak şunları söyledi: “Biz hemen (Kırımlıların Rusya’ya katılmak üzere oy kullandıkları referandumdan sonra REGNUM haber ajansının notu) Kırım’ın Türkiye’nin ve NATO’nun menfaat alanında bulunduğunu açıklamıştık. Bu problemle ilgili olarak Poroşenko ve Putin ile pek çok defa konuştum ve Minsk buluşması durumun iyiye doğru gittiğini iddia etmemizi sağlıyor.”

Türkiye`nin Rusya ile karşılıklı ticaret hacmi 2013`te 34 milyar dolarak kaydedildi. Letonya ile ise 249 milyon dolarlık ticaret yapıldı. Riga`daki Letonya-Türkiye İş Forumunda konuşan Erdoğan, 'ABD ve Avrupa`da medyanın ve kredi derecelendirme kuruluşlarının kasıtlı bir şekilde Türk ekonomisini eleştirdiğini görmek mümkün.' dedi. Erdoğan 'değerli dostu' Letonya Devlet Başkanı Andris Berzinş`e teşekkür etti. Türkiye Cumhurbaşkanı, 'İş birliğinin genişletilmesinden her iki ülkenin ekonomisinin de kazanacağı aşikârdır.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye`yi Orta Doğu`da birkaç senedir süren olaylara karışmadığından ve bölgede barış ve istikararı sağlamaya çalıştığından yabancı yatırımlar için 'cazip bir ülke' olarak niteledi. Bölgedeki durumu bilmeden nesnel bir değerlendirme yapmanın yanlış olduğunu söyleyen Erdoğan Türk ekonomisi hakkında çıkan habelere de eleştirel yaklaşma çağrısında bulundu.(Rus Haber Ajansı Regnum - 24 Ekim 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor