Kızılderili mağarasında bin yıldan daha eski çizimler bulundu: Ruhlar dünyası ile iletişim kurdular

Kızılderili mağarasında bin yıldan daha eski çizimler bulundu: Ruhlar dünyası ile iletişim kurdular

ABD´nin Alabama eyaletinde yer alan bir mağarada, ruhlar dünyasının varlıklarını tasvir ettiğine inanılan bin yıldan eski figürler bulundu. Araştırmacılar, çizimleri Kızılderili hikayelerinde bahsedilen tanınabilir karakterlerle ilişki

 

ABD´nin Alabama eyaletinde yer alan bir mağarada, ruhlar dünyasının varlıklarını tasvir ettiğine inanılan bin yıldan eski figürler bulundu. Araştırmacılar, çizimleri Kızılderili hikayelerinde bahsedilen tanınabilir karakterlerle ilişkilendiremedi. Bu nedenle, yeni keşfin antik toplulukarın yaşayışına yeni bir ışık tuttuğu kaydedildi.

ABD´de yapılan yeni bir araştırma, 1000 yıldan daha uzun bir süre önce Alabama´daki bir mağaranın tavanına oyulmuş devasa, hayalet figürleri ortaya çıkardı. Üçü insansı olan figürlerin Kuzey Amerika´da şimdiye kadar ortaya çıkarılan en büyük antik çizimler arasında olduğu belirtildi. Figürlerin bazılarının 2 metreden daha uzun olduğu açıklandı.

Antiquity dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, glifler olarak bilinen, mağaranın tavanındaki yumuşak çamura oyulmuş benzersiz oymaların, güneydoğu ABD´deki Kızılderili halklarının geleneklerine dair ipuçları sağlayabileceğini söyledi.

RUHLARIN DA BULUNDUĞU KATMANLI BİR EVRENE İNANIYORLARDI

Arkeolog Jan Simek, 'Çok geniş bir alandaki Yerli Amerikalıların dini kavramlarında paylaştıkları belirli fikirleri olduğunu biliyoruz. Katmanlı bir evrene inanıyorlar. Onları göremeseler bile, çevrelerinde doğal dünyaya nüfuz eden bir ruh evrenin olduğuna inanıyorlardı' diye konuştu.

ON YILLAR BOYUNCA KANIT TOPLANDI

Bununla birlikte araştırmacılar, çalışma için on yıllar boyunca kanıt topladı. Arkeolog Jan Simek ile fotoğrafçılar Alvarez ve Alan Cressler, basit, teknik olarak zorlayıcı bir engel nedeniyle sanat eserini uzun bir süre boyunca belgeleyemedi. Mağara tavanı zemine o kadar yakın ki, oymaların iyi fotoğraflarını çekmek imkansızdı.

Alvarez, ilk olarak 1999´da National Geographic´te bir fotoğrafçı olarak çalıştığı sırada glifleri belgelemeye çalıştı. Alvarez, 'Görüntüler çok soluktu. Bana emanet edilen hikayeler olduğunu hissediyordum. Bütün işi yapmanın arkasındaki motivasyon buydu” dedi.


Son olarak, yüksek teknoloji ürünü 3D fotogrametri, gliflerin net bir şekilde fotoğraflanmasını sağladı. Tüm mağara tavanını haritalamak 16 binden fazla fotoğraf çekildi. Alvarez, 'Dizlerimin iyileşmesi yıllar aldı. Günler boyunca, saatlerce diz çöküp eğiliyordum. Sonunda mağara tabanını dijital olarak alçaltmayı başardık, ilk önce devasa insansı glifleri gördük” açıklamasını yaptı.

BİNLERCE YILLIK HİKAYEYİ DEŞİFRE ETMEK

Simekarkeologların antropomorf olarak adlandırdığı gliflerin,, insanları kostüm ve maskelerde veya insansı ruhlarda temsil edebilecek figürleri tasvir ettiğini söyledi.

Simek, bu karakterlerin muhtemelen mağaranın yakınında yaşayan insanların kültürüne derinden kök saldığını aktardı.

Diğer taradtan, Alabama mağarasındaki çizimlerin tarzının, orta batı ve batı ABD´de görülen figürleri andırdığı görüldü. Söz konusu figürler, kare omuzları, hayaleti andıran başlıkları ve özenli kıyafetleri ile çok büyükler ve doğrudan izleyiciye dönükler. Bu, araştırmaya göre bu durum, onların doğaüstü dünyanın sakinlerini temsil ettiğini gösteriyor.

Benzer antropomorfların bir örneği, Utah´daki Bariyer Kanyonu´nda yer alıyor. Ancak, çalışmanın yazarları, Alabama figürlerini güneydoğu Kızılderili hikayelerinde kaydedilen tanınabilir karakterlere bağlayamadı.

Simek, 'Daha önce hiç görmediğimiz bir karakteri veya çok sayıda karakteri açıkça temsil ediyorlar' dedi.

'YERALTI DÜNYASININ VARLIKLARIYLA İLİŞKİLERİ NEYDİ?'

Güney Alabama Üniversitesi´nde Amerikan Yerlileri Araştırmaları ve Antropoloji profesörü olan ve çalışmaya dahil olmayan Philip Carr, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'Geçmişe bu ender bakışı sağlayan ve bizde daha fazlasını bilmek istememize neden olan şey, bunun gibi arkeoloji ekiplerinin işidir. Bu figürler yeraltı dünyasıyla mı ilgili? Eğer öyleyse, onları çizen insanların yeraltı dünyasının varlıklarıyla ilişkisi neydi?' dedi.

Öte yandan, Simek, “Bin ile bin 500 yıl önce bu mağaranın çevresinde yaşamış olan insanlar hakkında çok az şey biliyoruz. Bu dönem Orta Ormanlık evresi olarak adlandırılır.

Daha sonraki dönemler için de yeterince belge ve esere sahip değiliz. Yeni bulgular, bu gelenekleri miraslarının bir parçası olarak gören günümüz Kızılderili topluluklarıyla ilgili. Onların torunları, Avrupalılar geldiğinde bölgede bulunan güneydoğunun yerli halkıydı: Cherokee´ler, Creeks, Muscogee halkı, Choctaw,´lar, Chickasaw´lar...

KIZILDERİLİLERİN YAŞAYAN BİR KÜLTÜRÜ VAR

Bu insanlar yaşıyorlar ve kültürleri canlı. Avrupalılar onları güneydoğudan zorla Oklahoma´ya, anavatanları olmayan yerlere taşıdı. Ama yine de bağlantılarını koruyorlar. Arkeoloji her zaman ölülerle ilgili değildir' değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor