Konya... Dervişlerin Vatanı

Konya... Dervişlerin Vatanı

Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölüm gününü yeniden doğum günü, bu dünya ile vedalaştıktan sonra Allah ile buluşmayı bekleme vakti olarak biliyordu. Söz konusu gün, dervişlerin sema dansı sayesinde dünyada tanınmış durumda.

Elvira Karayeva

Yabancı ülkeler arasında Kırgızistan’a en yakın ülke Türkiye’dir özellikle İstanbul, Antalya ve Ankara şehirleri. Bu ülkedeki gökyüzü altındaki müze şehir olarak adlandırmaya değer olan Konya ili hakkında hiç bilginiz olmuş muydu? Süleyman Sultan’ın varisi Selim Sultan, yönettiği bu şehirde kendi ismine bir cami yaptırmıştı.

Nereye Baksan On Çeşit Cami Görürsün

Geçmişte Hanzade Selim’in Konya’dan Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’a at üzerinde kaç gün, kaç gecede ulaştığını kim bilir ama şimdi bu iki şehir arasındaki uçuş mesafesi bir saat. Hızlı trenle söz konusu mesafenin 4 saat olduğu söyleniyor. Aralık ayı ortasında kutlanan Mevlana’yı anma törenine, dünyanın her tarafından iki milyonu aşkın ziyaretçi ve turist geliyor. “İkon” kelimesinden ortaya çıkan Konya’nın adının İncil’de geçmesinden, bu şehrin ne kadar tarihî olduğunu anlayabiliriz. Şehir merkezini gezerken birbirine benzeyen sokaklardaki taş döşemeler, duvarları artık görünmeyen eski evler, farklı köşelerden görünen çok uzun bir tarihe sahip camiler ve kiliseler insanı, o zamanlara götürüyor gibi. Türkiye’nin en çok camisi olan şehirler listesinin başında Konya bulunuyor. Camilerin her biri özel ayrı bir güzelliğe sahip. Yapıların tarihinin yazılı olduğu kitabelere bakarak “Konya’yı zamanın kendisi de unutmuş gibi.” diye fısıldayarak gezdim. En eski ve ilginç yer olarak kabul edilen, XI-XII. yüzyıllara ait Alaaddin Tepesi, Selçuklu Devleti’ne ait yapıların kalıntılarından biri.

“Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol”

Bu söz, XIII. yüzyılda Konya’da yaşayan düşünür, âlim ve şair Mevlana Celaleddin Rumi’ye ait. Kendisi masal, efsane ve lirik şiirlerden oluşan “Mesnevi” adlı büyük kitabın yazarı. 1273 yılı 17 Aralık, yani şairin vefat ettiği gün, günümüzde Konya’yı, orada bulunan Mevlana mezarını ziyaret etme gününe dönüşmüş durumda. Mezar, ziyaretçi sayısı itibarıyla İstanbul’daki Osmanlı İmparatorluğu sarayı olan Topkapı’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. İnsanlar, bu ziyaretin “yarım hacılığa değer” olduğu düşüncesiyle ilk önce buraya gelip daha sonra Mekke’ye gidiyorlarmış.

Mevlana, ölüm gününü yeniden doğum günü, bu dünya ile vedalaştıktan sonra Allah ile buluşmayı bekleme vakti olarak biliyordu. Söz konusu gün, dervişlerin sema dansı sayesinde dünyada tanınmış durumda. Ritüel meditasyondan oluşan dönüşler aracılığıyla Allah’a yaklaşmak mümkün oluyor diyorlar. Biz de dervişlerin dansının olduğu yere vardık. 10 bin kişilik stadyumda yapılan gösteriye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Öncelikle “Alkışlamayın, resim çekmeyin, gürültü yapmayın.” şeklindeki uyarılar yapıldı.

Sema dansı, herkese kendi seviyesine göre tesir ediyormuş ancak dervişlerin “dalgasını” tutabilirsen başka bir dünyaya gelmiş gibi olursun. Kafanı meşgul eden meseleler kaybolarak iç dünyanda saklanan duygular uyanıyormuş gibi oluyor. Mevlana’nın amacı da buydu. O, ömrü boyunca insanlığa sabırlı olması gerektiğini, bilim, güven ve terbiyenin önemli olduğunu anlatmaya çalışmıştı.

Kebabını Yemeden Konya’yı Gördüm Demeyin

Gezinin tadının midemizde de kalması da çok önemli. Türkiye’nin en ünlü kebabı da Konya’da. Bu eski şehir sadece kebabı ile değil, bamya çorbası ve üzerine et konularak yapılan ekmeği ile de ünlü. Yiyecek satan dükkânlar arasında bu ekmeğin satıldığı pek çok yer gördük. Şehrin merkezi eski binalarla doluyken kenarında sanayi şirketleri, ofisler ve evler bulunuyor. Şehir ilk bakışta bomboş, geniş bir alanda, dağınık olarak yerleşmiş gibi geliyor ancak şehrin bir ucundan diğerine kadarki mesafe 200 kilometre. Konya, yüz ölçümü itibarıyla Türkiye’nin en büyük ili sayılıyor.

Şehrin sakinleri çok kibar. Herhangi bir yeri bulamayıp aniden karşılaştığın bir kişiye sorsan o kişi sıkılmadan seni sorduğun yere kadar götürür. Bu, sadece bir defalık tecrübeden edindiğimiz bir fikir değil.(Kırgızistan, Super İnfo - 9 Ocak 2015)

 



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor