Körfez´de saflar mı değişiyor?

Körfez´de saflar mı değişiyor?

Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr´ın Suudi Arabistan´a 11 yılın ardından ilk kez ‘mezhep savaşlarının sona ermesi´ temennisiyle ziyarette bulunurken; Riyad ve Doha bir kez daha çatışmanın eşiğine geldi. Akademisyen Hakan Güneş, son ge

 

Körfez, Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil yedi ülkenin ‘terörü desteklediğini´ söyledikleri Katar´la ilişkilerini kesmesiyle başlayan kriz, çeşitli ülkelerden gelen etkisi sınırlı diplomatik hamlelere rağmen hız kesmiyor. Bu diplomatik adımların en son örneği, Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr Suudi Arabistan´a ziyareti. Sadr´ın 11 yıl sonra ilk kez gerçekleştirdiği Riyad ziyareti, ‘Müslüman Arap bölgesindeki mezhep çatışması için sonun başlangıcı olması´ temennisiyle sonlandırılsa; Katar ve Suudi Arabistan arasında anlaşmazlık tarafların birbirlerinin krizi körükledikleri yönündeki suçlamalarıyla derinleşti. Son olarak Katar, ülkesinin vatandaşı olan hacıların Riyad yönetimi tarafından engellendiğini söylerken; Suudi Arabistan ise Katar´ın Mekke´yi siyasal malzeme yapması ve Mekke´nin uluslararası hale getirilmesi yönündeki taleplerinin ‘savaş sebebi´ olduğunu açıkladı. Artan gerilime paralel olarak da, Katar´ı boykot eden dört Arap ülkesi, diyalog için ‘Katar´ın terörizmi ve aşırıcılığı desteklemeyi bırakması´ yönündeki şartını yineledi. 

Peki bütün bu adımlar ne anlama geliyor? Körfez´deki gelişmeleri Sputnik muhabiri Elif Sudagezer´e yorumlayan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş´e göre süregelen Körfez krizinde çok büyük saf değişiklikleri olmasa da taraflar çeşitli taktiksel adımlar atıyor.

‘TÜRKİYE´NİN DESTEĞİ KATAR´I BİLEDİ´ 

Körfez ülkelerinin bazı konulardan mutabakat halinde, bazı konularda ise karşı karşıya olduğuna işaret eden Güneş 'Türkiye-Katar-Suudi Arabistan Suriye´deki ittifakı ve Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri´nin (BAE), Yemen ittifakı sürmesine rağmen, Libya´da Kaddafi´nin devrilmesinin ardından Mısır ve Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye´nin karşısında yer almaya başladı. Bu ülkeler arasında çeşitli konularda iş birliği, çeşitli konularda ihtilaflar var. Burada şaşırtıcı olan Katar´ın bölge ülkelerini karşısına alarak aktif politika yürütmesi. Ve Suudi Arabistan ve Katar´ın neredeyse karşılıklı bir savaş ilanına varacak kadar büyük bir ayrışması. Bu ayrışmanın temelinde Türkiye´nin Katar´a yönelik desteği var. Zira, Türkiye olmasa Katar çoktan şartların çoğunu kabul ederdi ve Suudi Arabistan´la rakip olma iddiasında bu kadar kolay bulunamazdı' dedi.

Türk askerinin Katar´daki varlığının olası bir çatışma olasılığını azaltan bir faktör olduğuna işaret eden Güneş 'Bu çatışmanın savaş gitme ihtimali baki ancak Türk askeri oradayken bu ülkelerin Türk askerini hedef alması zor. Ayrıca (ABD Başkanı) Donald Trump´ın önce Suudi Arabistan sonra Katar´la silah anlaşması yapması da bölgede keskin kamplaşmalar olmadığını gösteriyor. Burada silah satışı odaklı sıkıştırma taktiği söz konusu. Bu gelişmeler, Katar, Suudi Arabistan, İran gibi bölge ülkelerinin bölgede iş birliği yerine çatışma ortamında bulunması ve daha fazla silahlanmaya gitmesiyle sonuçlanacaktır' diye konuştu.

Katar-Suudi Arabistan krizindeki kilit noktanın Müslüman Kardeşler´e yönelik destek olduğuna değinen Güneş 'Neticede Katar krizinin temelinde İhvan tartışması var. Katar ve Türkiye, İhvan grubuna kol kanat geren veya siyasi olarak bu çizgide görülen iki ülke. Mısır´daki gelişmelerden sonra Suudi Arabistan kendi içindeki İhvan riskinden de dolayı Sisi yanlısı bir tavır aldı. Katar´ın finansal rolü büyük İhvan ağını ayakta tutmak adına. Buna karşı Mısır ve Suudi Arabistan Katar karşıtı bir operasyon başlattı. Türkiye´nin taraf olması rahatsız edici ancak bu sürecin savaş gideceği anlamına gelmiyor. Bunun karşılığı Türkiye´ye daha az ihale verilmesi olacaktır' diye ekledi.

‘TAHRAN-RİYAD KRİZİ ÇÖZÜMÜ ZOR VE DERİN´

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr´ın ziyaretini ‘beklenmedik ve şaşırtıcı´ olarak tasvir eden Güneş 'Bu öngörülmeyen görüşmeyi, Suudi Arabistan diplomasisinde farklı bir denge arayışı olarak değerlendirebiliriz. Irak´taki Şii grupların ABD ile ilişkisi İran´dan farklı olarak daha ılımlı. Bu yüzden bunun Suudi Arabistan-İran ilişkisinde düzelmeye sebep olması beklenemez. Suudi Arabistan´ın Katar´ı terbiye etmek için İran´ı nötrleştirmeyi amaçlıyor olması daha olası. Bu küçük bir diplomatik hamle ve çok temel gerilim ekseninde olan Suudi Arabistan ve İran için büyük bir denklem değişikliği getirmez. Riyad´ın kendi ülkesi içinde bir tek gazeteci bile sokmadığı ve baskı altında tutuğu Şii bölgeler diplomatik kanalların açılmasına çok büyük bir önem atfetmek zor. Çok sayıda Şii lider hala hapishanede. Çözülmemiş çok büyük krizler var' ifadelerini kullandı.

İran ve Suudi Arabistan ayrışmasının geçmişini ve derinliğine işaret eden Güneş 'Bütün bu gelişmeler ne ABD´yi en Batılı ülkeleri rahatsız etmiyor. Kendi aralıklarındaki bu bölünme Batı´da sadece haber değeri taşıyor, herhangi bir politik değer taşımıyor. İran ve Suudi Arabistan 40 yıla yakın süredir böyle bir sarmalın içindeydi, hala da öyle. İran ve Suudi Arabistan, Pakistan´da Afganistan´da Yemen´de Nijerya´da neredeyse bütün Müslüman coğrafyada korkunç kaynaklar ayırıyorlar birbirlerinin nüfuz sahalarına girmek için. Türkiye´nin de bazı bölgelerde bu sürece katılması süreci korkunç derinleştiriyor' dedi.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor