`Küçük Çıkarlar İçin Ülke Çıkarlarını Riske Atmayın`

`Küçük Çıkarlar İçin Ülke Çıkarlarını Riske Atmayın`

Washington`da konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ermeni tasarısının Senato komisyonundan geçmesini eleştirdi ve konunun Amerika`da iç politika malzemesi yapıldığını belirtti. Gülen hareketiyle ilgili bir soru üzerine de 'küçük ?

G20, IMF ve Dünya Bankası bahar toplantıları kapsamında Washington’da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dün temasları hakkında bilgi vermek üzere Türk gazetecilerle biraraya geldi. Babacan, basın toplantısı sırasında Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda 5’e karşı 12 oyla kabul edilen Ermeni tasarısı, HSYK dahil son dönemde tartışma yaratan yeni yasal düzenlemeler ve Türk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı daha sonra Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Washington temsilciliğinin açılışı nedeniyle düzenlenen galaya katıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gazetecilerin soruları üzerine Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edilen Ermeni tasarısını eleştirdi ve bunun Amerika’da iç politika malzemesi olarak kullanıldığını söyledi:

“99 yıl önce Amerika`dan çok daha uzak bir coğrafyada gerçekleştirildiği iddia edilen ama olup olmadığı konusunda da hiçbir bilimsel çalışmanın henüz yapılmadığı ve bizim de kesinlikle olmadığını iddia ettiğimiz bir konuda, bugün Amerika’da tamamen bir iç politika malzemesi olarak bunun kullanılması tabii hoş bir şey değil.”

Başbakan Yardımcısı Babacan, Ankara’nın da konuyu değerlendirdiğini söyledi. Ali Babacan, iç siyasi gelişmeler ve Gülen hareketiyle ilgili bir soru üzerine de küçük çıkarlar için ülke çıkarlarını riske atmamak gerektiğini belirtti:

“Burada belki hedef alınan iktidar partisi, hükümetimiz, Başbakanımız ama sonuçları itibariyle devletin çıkarlarının etkilendiğini görüyorsunuz ve yine sonuçları itibariyle tüm milletimizin, ülkenin zarar gördüğünü izliyorsunuz, dolayısıyla herkes böyle dönemlerde aklı selimle hareket etmeli. Küçük çıkarlar için büyük hedefi, ülkenin yüksek çıkarlarını riske atmamak lazım.”

Ali Babacan, konu Türkiye’nin çıkarları olduğunda herkesin sorumluluk içinde hareket etmesini beklediğini bildirdi. Ali Babacan, 17 Aralık sonrasında hükümetin demokrasiye ters düşen uygulamalara yöneldiği şeklindeki eleştirilerin Türk ekonomisine duyulan güveni tehlikeye atıp atmayacağı konusunda ise şunları söyledi:

“Finansal piyasalar şuna bakıyor: Hükümet gerçekten yerinde oturuyor mu? Kontrol hükümette mi? Yoksa hükümet ipleri elinden kaçırdı mı? İplerin elden kaçtığı, kontrolün kaybolduğu bir ülkede istikrar değil, kaos olur. Kısa vadede önemli olan istikrar ve kontrolsüz bir resme asla izin vermemek. Sonuç olarak ne zaman ki Gezi olayları yatıştı, bizim piyasalarda düzelme oldu. Ne zaman ki 17 Aralık operasyonuna karşı biz adımlar attık. Ne zaman ki seçimle beraber 17 Aralık’ın arkasındaki yapının çok da etkili olamayacağı ortaya çıktı, o zaman piyasalar da rahatladı. Ama orta-uzun vadede bir hukuk devleti olmak, yargının bağımsız, tarafsız çalışabilmesi, yargı süreçlerinin kısalması, hızlı, güvenilir, adil kararlar alınması ekonomik istikrarımız açısından çok çok önemli.”

Ali Babacan, Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminini 2 puan kadar aşağı çeken IMF’nin değerlendirmesine katılmadığını da söyledi:

“Bizim resmi öngörümüz henüz değişmedi. Bunu değiştirecek kadar çünkü elimizde veri yok. Ama trendlere baktığımızda, bu %4 değil de belki bir miktar altında bir büyüme olabilir. Bu da bir gerçek olarak şu anda önümüzde duruyor.”

Ali Babacan, bundan sonraki dönemde Türkiye’nin büyümesinde ihracatın ağırlık kazanacağının da işaretini verdi:

“Belirleyici ihracat olacak. Çünkü biz büyümenin dış taleple olursa kaliteli bir büyüme olacağını düşünüyoruz. Ama sadece kendi içimizde tüketip büyüyorsak bundan da çok mutlu olmuyoruz. Çünkü iç tüketime dayanan bir büyüme yüksek cari açığı da beraberinde getiriyor. İhracatımız da ağırlıklı olarak Avrupa’nın iç tüketimine bağlı olacak.”



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor