Kültürel Varlıklarımız

Kültürel Varlıklarımız

Erzincan´a ait tabiat varlıkları, Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Erzincan İl Müdürlüğü koordineli olarak yerlerinde incelendi.

 

Erzincan.net Gazetesi

Erzincan´a ait tabiat varlıkları, Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Erzincan İl Müdürlüğü koordineli olarak yerlerinde incelendi.

2016 yılının 3. çeyreğini kapsayan zamanlarda; Erzincan merkez ilçesi; Ekşisu Sazlığı ve Çağlayan Şelalesi, Otlukbeli ilçesi; Otlukbeli Gölü, Kemaliye ilçesi; Ocak köyü Dut Ağaçları, Ardıçlı köyü Alanın Ardıcı ve Esertepe köyü Ala Mağarası´nda, yerinde incelemeler yapıldı. Yerlerinde yapılan incelemelerde, tabiat varlığı ve anıt ağaçlarda herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığı gerekli bilgi ve belgeler Erzurum İli Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğüne gönderildi.

Girlevik Şelalesi: I.Derece Doğal Sit (Merkez-Çağlayan Bucağı-Girlevik köyü) Girlevik Şelalesi, Erzincan kent merkezine 32 km., Çağlayan belde merkezine 3 km. uzaklıkta yer almaktadır. Şelalenin suyu, Kalecik köyüne 1 km. uzaklıkta sarp kayalar içinden ve 9 ayrı yerden kaynar, yeşillik bir dere yatağını takip ederek şelaleye ulaşır. Şelalenin yüksekliği 30-40 m. civarında ve 3 kademeli ve yöreye özgü taştan oluşmaktadır. Şelalenin çevresi ağaçlıktır, özellikle yaz aylarında mesire yeri olarak büyük ilgi görmektedir. Kışın şelale suyun donmasıyla oluşan sarkıtlardan buzul tırmanışı, yazın soğuk sularında serinleme imkânı vardır. Karstik kayaların, şelale suyunun bir arada oluşturduğu doğal çevre eşine ender rastlanan özellikleri ve görsel değerleriyle il ve bölge ölçeğinde önemli bir rekreasyon ve turizm odağı olma potansiyeli taşımaktadır.

Ekşi Su Sazlığı: 1. Derece Doğal Sit (Üzümlü) sulak alan kapsamında Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından sınırları belirlenerek 2007 yılında koruma alanları da belirlenen 1 adet sulak alan tescil edilmiştir. İl merkezinin 15 km doğusunda bulunan Ekşisu Sazlığı´nın tescilli alanı 2371 hektardır.

Otlukbeli Gölü: I.Derece Doğal Sit (Otlukbeli) Mülga Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 15.04.1992 tarih ve 612 sayılı kararı ile doğal sit alanı ilan edilen Otlukbeli Gölü, Otlukbeli (Karakulak) bucak merkezinin “Otlukbeli Komları” yöresinde, Sazlar Deresine batıdan karışan, isimsiz bir kol akarsu üzerinde bulunmaktadır. Göl çanağının uzunluğu 150-160 m., genişliği 30-50 m., derinliği ise 15-18 m. civarlarındadır.Traverten seddi gölü ya da maden sularının oluşturduğu traverten seddi gölü olup, yüzölçümü 6500 m2 dolaylarındadır. Göl oluşumuna sebebiyet veren esas süreç, maden suları olup traverten seddi, bu suların asırlar boyu eritip biriktirdiği sediment tarafından oluşturulmuştur.Bu nedenden dolayı Türkiye´deki göller arasında, göl çanağının oluşum nedeni bakımından yeni bir göl tipi sayılmakta ve dünya göl tipleri arasında da ender bulunabilecek hatta örneği olmayan bir tip olarak nitelendirilmektedir.

Ardıç Ağacı: Tescilli Anıt Ağaç (Kemaliye-Akçalı Köyü) Alanın ardıcı olarak bilinen tescilli Kara Ardıç Ağacı ilimiz Kemaliye ilçesi Akçalı köyü alan mevkinde bulunmakta olup yaşı 500 den fazla olarak bilinmektedir. Gövde çapı 1.6m çevresi 5 m boyu 11 metredir.

Dut Ağaçları: Tescilli anıt ağaç (Kemaliye-Ocak köyü) Kemaliye ilçesi Ocak köyünde bulunan dut ağaçları 1261 yılında dikildiği söylenen 4 dut ağacının hikâyesi Mehmet Şimşek´in yazdığı “Hıdır Abdal Sultan Ocağı” adlı kitapta şöyle anlatılmaktadır. Bedeninde yer yer delikler açılmış, derin bir kovuk haline dönüşmüş olan Karadut´u Hıdır Abdal´ın köyü kurduğu yıllarda diktiğini kuşaktan kuşağa aktarılan bilgilerden öğreniyoruz. Böyle olunca “Karadut” yüzyıllara uzanan anılarıyla ulu bir ağaç olarak kabul edilir. Haziran ortalarında, ağustos sonlarına kadar her sene dallarında siyah meyveleri eksik olmaz. Hıdır Abdal´ın bir yadigârı olarak bilinir. Karadut´un köyün kültüründeki başka bir yeri de, bugünkü kesim ve dağıtım yerleri yapılmadan önce, kurbanların ağacın olduğu yerlerde kesilip dağıtılmasıdır.

Ala Mağarası: Tescilli tabiat varlığı (Kemaliye-Esertepe köyü) Kemaliye ilçesi Esertepe köyünden Kabataş köyüne giden yol üzerinde Çırdağın Deresi olarak bilinen mevki de bulunmaktadır. Yol yapım çalışmaları sırasında mağaranın bir kısmı tahrip olmuş ve tepe noktasından ayrı bir giriş açılmıştır. Buradan içeriye sürünerek girilmektedir. Esas girişi ise yaklaşık 100 m aşağısında bulunmaktadır. İç kısımda çoğunluğu dikitlerden olan az miktarda sarkıttan oluşan galeriler bulunmaktadır. İçerisi nemli ve yer yer kazılmış olan mağara içerisinde rahatça gezilebilmektedir. İçerisinde daimi akan su kaynağı bulunmamaktadır. Halk arasında ala hastalığı olarak bulunan cilt hastalığı tedavisine iyi geldiği kabul edilmektedir. (Erzincan.net Gazetesi-19.08.2016)

 

 



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor