Kurtulmuş: İncirlik´in Rusya´nın kullanımına açılması söz konusu olamaz

Kurtulmuş: İncirlik´in Rusya´nın kullanımına açılması söz konusu olamaz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'İncirlik´in Rusya´nın kullanımına açılması söz konusu olamaz çünkü bu bir NATO üssüdür. Nasıl gündeme geldiğini bilmiyorum. Rusya NATO üyesi olmadığı için Rusya´nın burayı kullanması m

 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurtulmuş´un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘TÜRKİYE TOPRAKLARINA ATILAN FÜZELER BİZİ RAHATSIZ EDİYOR´

Cerablus hattındaki gelişmeler ulusal güvenlik meselesidir. 911 km´lik sınırın bir tek örgütün eline, PYD´nin eline geçmesi Türkiye´nin kabul edebileceği bir şey değildir. Türkiye topraklarına atılan füzeler bizi rahatsız ediyor. Türkiye sınırın ötesindeki bu gelişmeleri yakınen takip ediyor. Bunu ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Buradaki gelişmeleri Suriye´nin toprak bütünlüğü olarak ele alıyoruz. 

Suriye´nin toprak bütünlüğünü ortadan kaldıracak, 2 ya da 3 farklı devlet yapılanmasının ortaya çıkmasının artık son hazırlıkları anlamına gelecek gelişmelere Türkiye seyirci kalmayacağını ifade ediyor. Çok yakinen, anbean takip ediyoruz.

‘TÜRKİYE ULUSLARARASI TOPLUMLA, KOALİSYONLA İŞBİRLİĞİ HALİNDE ÇALIŞIYOR´

Bizim başından beri söylediğimiz Cerablus´un IŞİD´in elinde olması kabul edilebilir değildir. IŞİD üretilmiş bir örgüttür. Suriye´nin kuzeyinde diğer unsurlar da var. Bu etnik kültürel zenginliğin devam etmesinden yanayız. Cerablus´un IŞİD´den alınması, Musul´un IŞİD´den alınması konusunda Türkiye uluslararası toplumla, koalisyonla işbirliği halinde çalışıyor.

‘ABD VE RUSYA BİRBİRLERİYLE SAVAŞACAK NOKTAYA GELDİLER´ 

Güvenli bölge meselesini tekrar gözden geçirmek lazım. Suriye´de uzun bir süredir devam edecek vekalet savaşı dönemi vardı. ABD ve Rusya bu vekalet savaşlarını sürdürürse birbirleriyle savaşacak noktaya geldiler. Dolayısıyla hiçbir gücün Ortadoğu ve Suriye üzerinde birbirleriyle savaşacağını sanmıyoruz.

Vekalet savaşlarının limitlerini doldurmuş olması, Suriye´de barış için bir şans olabilir. Uçak krizinin aşılması Suriye´de barışın ortaya konulması için bize şans tanıyacaktır. Düne göre daha avantajlı bir noktadayız. Uluslararası camia Suriye´de barış perspektifi geliştiremediği için bir çözüm ortaya koyamadı.

‘ELİ KANLI REJİMİN DEVAM EDİP ETMEYECEĞİ SURİYE HALKININ VERECEĞİ BİR KARARDIR´

Suriye´de kimin işbaşında olacağına karar vermek, Suriye halkının kararı. Eli kanlı rejimin devam edip etmeyeceği Suriye halkının vereceği bir karardır. Buna karar verecek biz değiliz. Çevre ülkeler de değildir. Buna karar verecek Suriye´nin farklı toplumsal gruplarıdır. Suriye halkının bütün taraflarının düzgün bir şekilde temsil edilmesi gerekir.

‘SİLAHI BIRAKACAK TARAFLARDAN BİRİ ESAD REJİMİDİR´

Mevcut rejim şu anda elinde silah olan, sahada savaşan, halkına operasyon yürüten taraf olduğu için silahı bırakacak taraflardan birisi Esad rejimidir. Dolayısıyla rejimin masanın bir tarafında olması eşyanın tabiatı gereğidir. Diğer tarafta da Suriye´nin özgürleşmesi için savaşan farklı kesimler vardır. Eğer bir barış masası kurulacaksa bu masanın iki tarafı olmak durumundadır. 

Arap Baharı sırasında sanki birkaç ay içinde sanki Suriye´de de rejim değişikliği olacak diye inanış ortaya çıktı. Önce iç savaş arkasından vekalet savaşları ve sonrasında büyük savaş ortamına gelindi. Suriye´deki bu iç savaşla başlayan süreç olmasaydı çok açık söylüyorum IŞİD olmayacaktı. IŞİD dediğimiz bu küresel örgüt ortaya çıkmayacaktı. Eğer Irak´ın işgaliyle başlayan süreç olmasaydı, IŞİD meselesi olmazdı. Bu bizim tek başımıza önleyebileceğimiz bir süreç değildi. Tek başına hiçbir ülkenin bunu önleyebilme kabiliyeti yoktu. Türkiye tek başına bu politikayı ortaya koyacak durumda değildir. Böyle bir imkanımız yoktu.

‘TÜRKİYE´NİN BURADA EKSİKLİKLERİ VE HATALARI OLABİLİR´

Türkiye´nin burada eksiklikleri ve hataları olabilir. Büyük bir sorunla karşı karşıyasınız. Karşınızda terör örgütleri var. Bu terör örgütlerini kullanan vekalet savaşlarının patronları var. Bu tablo içerisinde Türkiye´nin öngörülerinde de birtakım eksiklikler olmuştur ve atamadığı adımlar olmuştur. Amacımız bunların üzerinden bir siyasal tartışma oluşturmak değil.

‘TÜRKİYE´NİN EKSENİNİN KAYDIĞINI SÖYLEMEK TÜRKİYE´Yİ TANIMAMAKTIR´

Türkiye´nin ekseninin kaydığını söylemek Türkiye´yi tanımamaktır. Türkiye doğu ile de batı ile de ABD ile de Rusya ile de eş zamanlı irtibatı olan ender ülkelerdendir. Bunların hiçbirisi doğrusal çizgide gelişmemiştir. ABD ve Rusya ile ilişkilerimiz tek düze olmamıştır. Zaman zaman ilişkilerimiz iyi olmuş zaman zaman kötü olmuştur. Rusya ile bir sene önce ne kadar kötüydü şimdi iyileşme sürecinde. Bu Türkiye´nin elinde bulunduğu siyasal kartlarının gereğidir. İsteriz ki hepsiyle iyi olsun. Bazen limoni olabilir. Ne Türkiye ne Rusya birbirini uçak krizi yüzünden yok sayamaz. İncirlik´in Rusya´nın kullanımına açılması söz konusu olamaz, çünkü bu bir NATO üssüdür. Nasıl gündeme geldiğini bilmiyorum. Rusya NATO üyesi olmadığı için Rusya´nın burayı kullanması mümkün değildir.'



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor