Kurtulmuş´tan Kışanak açıklaması: Terörle mücadele kapsamında atılmış adımlardan biri

Kurtulmuş´tan Kışanak açıklaması: Terörle mücadele kapsamında atılmış adımlardan biri

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı´nın gözaltına alınmasına ilişkin, 'Türkiye´nin terörle mücadelesi kapsamında atılmış adımlardan biridir. Biz

 

Kurtulmuş, A Haber´de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemiyle ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin dün yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Kurtulmuş, Türkiye´de başkanlık sistemi tartışmaları yeni gündeme geliyormuş gibi davranmamak gerektiğini bildirdi.

80´li yıllardan bu yana başkanlık sisteminin tartışıldığını anımsatan Kurtulmuş, Bahçeli´nin açıklamalarıyla konunun bir kere daha gündeme taşındığını, AK Parti olarak Türkiye´nin demokratikleşme sürecinde daha güçlü yol alabilmesi için başkanlık sisteminin Türkiye için zaruri olduğunu düşündüklerini belirtti.

‘BAHÇELİ TUTARLI AÇIKLAMALARINA DEVAM EDİYOR´

Kurtulmuş, diğer partilerin de bu konuda kendilerince kanaatlerinin olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

'Bahçeli´nin, başkanlık tartışmalarının gündemden kaldırılması, nihai bir kararın verilerek Türkiye´nin yoluna devam etmesi, bu konunun bir şekilde halledilmesiyle ilgili ortaya koyduğu bir perspektif var. Başından itibaren Sayın Bahçeli kendi açısından tutarlı bir şekilde açıklamalarına devam ediyor.

Bahçeli´nin sözleri, ´Biz başkanlık tartışmalarını gündeme getirerek iktidar partisine karşı bir kumpas kurmuyoruz. Bizim niyetimiz burada iktidar veya muhalefet meselesi değildir. Biz bu meseleyi Türkiye´nin tartışıp bir an evvel millet ne diyorsa onun olmasını istiyoruz´ manasına gelen sözlerdir. MHP olarak TBMM´de nasıl davranacaklarsa, kamuoyunda, referandumda aynı şekilde davranacaklarını ifade etti. Dolayısıyla bu kendisi açısında tutarlı bir açıklamadır. Başından bu yana Sayın Bahçeli´nin sözleri arasında bir çelişki görünmüyor.

‘PARLAMENTODA 367 ALSA BİLE BİZ SONUÇTA BUNU HALKA GÖTÜRMEK İSTERİZ´

Bir an evvel bizim de amacımız bu konunun hem kamuoyunda hem parlamentoda tartışılması. Biz de kendi görüşümüzü söylüyoruz. Parlamentoda 367 alsa bile biz sonuçta bunu halka götürmek isteriz. Parlamento kabul etmezse başımızın üstüne. Parlamento kabul etti ve referanduma gidildi, millet kabul etti o da başımızın üstüne. Millet kabul etmedi o da başımızın üstüne. Burada herkes kendi görüşünü net ortaya koysun.'

AB´YE KIŞANAK TEPKİSİ: GERÇEĞİ ANLADIKTAN SONRA DEMEÇ VERİN

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı´nın gözaltına alınmasına ilişkin Avrupa Birliği´nden gelen açıklamaları da değerlendirdi.

AB´ye, kendilerine ilk anda gelen yönlendirici bilgilerle hareket etmek yerine meselenin gerçeğini anladıktan sonra demeç vermeleri tavsiyesinde bulunan Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

'Türkiye´nin her yerinde canlı bombaları patlatan, şehirlerde kazdıkları çukurlara bombalar yerleştiren bir terör örgütünden bahsediyoruz. Sadece güvenlik kuvvetlerine değil bölge halklarına, oylarını aldıkları halka hayatı zindan eden bir anlayıştan bahsediyoruz. Bu anlayış içinde seçilmiş belediye başkanlarının belediye imkanlarıyla terör örgütüne ciddi şekilde destek sağladığı ayan beyan ortadadır. Çok sayıda belediye başkanı görevden alındı, onların yerine kayyumlar atandı, onlar da görevlerine devam ediyor.

‘ARAŞTIRSINLAR, ÖĞRENSİNLER, BİRAZ DA BEKLESİNLER´

Diyarbakır Başsavcılığı´nın başlattığı bir soruşturma var. Soruşturma kapsamında çok sayıda delillerle bu belediyenin imkanlarının terör örgütü emrine tahsis edildiği iddiaları var. Devam eden süreç olduğu için iddia diyorum. Devam etmekte olan mahkeme süreci vardır. Avrupalı dostlarımıza şuna söyleriz. Eğer herhangi bir şekilde Avrupa başkentinin ya da Avrupa´nın büyük şehirlerinden birinin belediye başkanı, varsayalım ki herhangi bir terör örgütüyle işbirliği halinde olduğu suçlaması olsaydı bu suçlama karşısında nasıl hareket edeceklerse şimdi de aynı şekilde hareket etsinler. Araştırsınlar, öğrensinler, biraz da beklesinler.'

‘BİZİM DE SİYASET OLARAK SÖYLEYECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK´

Kurtulmuş, gözaltılarla ilgili devam eden bir mahkeme sürecinin olduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

'Bilgiler yavaş yavaş ortaya çıkacak. Türkiye´nin terörle mücadelesi kapsamında atılmış adımlardan biridir. Biz de mahkemenin atacağı adımları bekliyor ve izliyoruz. Bizim de siyaset olarak söyleyeceğimiz bir şey yok. Ümit ederiz ki savcılığın iddiaları doğru değildir. Büyükşehir belediyesinin terör örgütüyle irtibatının ortaya çıkmamasını temenni ederiz. Diyarbakır gibi büyük bir şehrimizin belediyesinin terör örgütüyle iltisaklı, irtibatlı olması herhalde bizim de hoşumuza giden bir şey değildir. Soruşturmanın sonucunu bekleyelim.'

‘ÖKSÜZ DARBE TEŞEBBÜSÜNÜN BİR NUMARASI MIDIR? ONU BİLMİYORUZ´

Adil Öksüz´ün neden yakalanamadığına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, FETÖ´nün de PKK gibi bir ‘terör örgütü´ olduğunu, niteliği itibariyle hiçbir fark olmadığını söyledi.

Adil Öksüz´ün bir gölgeden ibaret olduğuna değinen Kurtulmuş, 'Önemli bir pozisyonda, örgüt lideri ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında bir aracı olarak gidip gelmiş. Sonuçta bütün bu darbe teşebbüsünün bir numarası mıdır? Onu bilmiyoruz. Bu tamamen kişisel yorumumdur; bir gölge olduğu kanaatindeyim. Esas oğlanın başka yerlerde olabileceğini tahmin ediyorum' ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Adil Öksüz ile ilgili çok sayıda ihbar geldiğini belirterek, bu ihbarların önemli bir kısmının da itibar edilecek ihbarlar olduğunu, birtakım operasyonlar yapıldığını ancak henüz bir sonuç alınamadığını vurguladı.

‘4 MİLYON ÖDÜL YAKALANMASINI KOLAYLAŞTIRACAK´

Adil Öksüz´ün nerede olduğunun bilinmediğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Yakalanacağını ümit ediyorum, öyle olacağına inanıyorum. Önemli kilit adamlardan birisi ama esas oğlan değil. Oyunun önemli aktörlerinden birisi inşallah yakalanır. Çok sayıda bilginin kendisinde olduğunu biliyoruz. Güvenlik kuvvetlerimizin ve hukuk çevrelerinin bu konuda yapması gereken soruşturma kapsamında Adil Öksüz´ün bağlantıları üzerinde duruluyor. Bunlar da ortaya çıkarılır. 4 milyon gibi çok büyük bir meblağın ödül olarak ortaya konulmuş olması da yakalanmasını kolaylaştırıcı bir faktördür.'

‘ADİL ÖKSÜZ´ÜN YAKALANMASININ ÇOK SAYIDA ÖNEMLİ BİLGİYİ VE İPUÇLARINI ORTAYA ÇIKARACAĞINI BİLİYORUZ´

Kurtulmuş, Öksüz´ün istihbarat teşkilatları ile bağlantısının olduğuna dair iddiaların hatırlatılması üzerine, Adil Öksüz´ün yakalanması ile bu konuların aydınlanacağını bildirdi. Kurtulmuş, 15 Temmuz günü ve sonrasına ilişkin bazı bilgilerin magazinleştirildiğine dikkat çekerek, 'Meseleyi magazinleştirmeden bu işin gerçeklerin ortaya çıkarılması şarttır. Adil Öksüz´ün yakalanmasının çok sayıda önemli bilgiyi ve ipuçlarını ortaya çıkaracağını biliyoruz.' dedi.

KURTULMUŞ´TAN ABD´YE: BUNLAR BİZE DİYOR Kİ HER RESMİ GÖRÜŞMEDEN SONRA…

ABD´de yapılacak başkanlık seçiminden sonra Fethullah Gülen´in iadesi konusunda nasıl bir tavır beklendiğinin sorulması üzerine, Kurtulmuş, Amerika Birleşik Devletleri´nde siyaset yapıcıları nezdinde, meselenin Türkiye´ye doğru olumlu miktarda değiştiğini belirtti.

Kendisinin de ABD´de temaslarda bulunarak, üst düzey yetkililerle görüştüğünü aktaran Kurtulmuş, 'Sayın Bekir Bozdağ´ın gitmesinde bu sefer önemli bir adım atılacak. Bunlar bize diyor ki her resmi görüşmeden sonra ´Bu yargı işidir iade edilmesi meselesi. Yargı belli bir süre alacaktır. Sizden ´yargıya müdahale edin´ demiyoruz. Bizim için mesele süre meselesi değil, niyet meselesidir. ABD´nin Fethullah Gülen mi, Türkiye mi ayrımını ortaya koyduğunuz zaman ´evet Türkiye´ diye ayrımını açıkça ortaya koyması gerekir. Bu adamı ya iade edin, iade etmiyorsanız da bu adamı geçici tutuklama ile izole edin. Bekir Bey, bu gittiğinde bunun üzerinde daha fazla duracak' değerlendirmesinde bulundu.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor