Maliye Bakanı Naci Ağbal İle Mülakat

Maliye Bakanı Naci Ağbal İle Mülakat

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Yüksek büyüme oranını sürdürmek zorundayız. Tüketime dayanan büyüme sürdürülebilir değil ve sağlıksız. Özel sektör yatırımını ve ihracatımızı artırmalıyız. Dolayısıyla endüstriyel yapımızı de

 

David Gardner, Mehul Srivastava

Türkiye Maliye Bakanı Naci Ağbal, son zamanlarda siyasete atılan, hayatı boyunca bürokratlık yapmış bir isim. Devlet memuru olarak Bakanlıkta geçirdiği zaman, onu, Türkiye´de sık sık yetkilileri çıkmaza sokan bürokratik işlere ve ekonomik reformla alakalı zorluklara aşina hale getirdi.

Ağbal, özel ve kamu sektörü çalışanlarının emeklilik planlarına otomatik kaydını sağlayan bir girişimin meclisten geçmesine önderlik ettikten sonra, 7 Eylül´de İngilizce ve Türkçe verdiği bir mülakatta Financial Times´a konuştu. Bu mülakat ayrıca Moodys´in 23 Eylül´de Türkiye´nin borcunu çöp seviyesine indirmesinden önce gerçekleşti. Bu, iki saat süren görüşmenin düzenlenmiş ve kısaltılmış bir suretidir.

FT: Şu anda sizin için en endişe verici rakamlar neler?

NACİ AĞBAL: Mali politika açısından, ithalat kaynaklı KDV gelirimiz iyi gitmiyor çünkü ithalat, bütçe tahminimizin oldukça altında. Dolayısıyla da gelirimizi azaltıyor.

Turizm sektörü iyi gitmiyor. Turizm gelirleri de bütçemizi etkiliyor. Ama iyi haberler de var. Kurumlar vergisi iyi gidiyor çünkü bankaların kârları artıyor. Daha çok kar elde ettikçe daha çok kurumsal vergi ödüyorlar. Bu iyi bir şey.

Özelleştirme gelirlerimiz de iyi gidiyor, hatta bütçe hedefimizi geçiyor. Bu yüzden de gelir tarafı açısından genel denge, bütçe hedefimizden yüksek.

FT: Peki ya harcamalar tarafı?

AĞBAL: Güvenlik harcamalarından dolayı bazı riskler var. Güvenlik harcaması artıyor ama o kadar da değil, belki 2 milyar TL (678 milyon dolar) veya 3 milyar TL. Mevcut harcamalarımız artıyor çünkü devlet gittikçe büyüyor.

FT: Sizinle en son konuştuğumuzda, mahkeme prosedürleri veya işten çıkarma prosedürlerinden dolayı Maliye Bakanlığında bile Gülencilerle bağlantısı olduğundan şüphelenilen kişilerin uzaklaştırılmasındaki zorluklardan bahsetmiştiniz.

AĞBAL: Öncelikle bu, çok garip bir örgüt. Bu örgütün mensupları gizli. Bütün örgüt, saklı olma ve gizlilik üzerine kurulu. İslam tarihinde Haşhaşiler (suikastçiler) denen kişiler vardır. Bu, böyle bir örgütün somut bir örneğidir.

Mesela, çevremdeki birçok kişiyle çalıştım. Şayet biri bana, 'Bu adam Fethullah Gülen örgütünün üyesi mi?' diye sorarsa hayır derim. Ama güvenlik ve istihbarat bilgilerine bakarsanız, mali işlemlerine bakarsanız, başkalarıyla ilişkilerine bakarsanız, bunu (görüşü) değiştirebilirsiniz. O yüzden bu fevkalade ve çok çok iyi bir örnektir.

FT: Ama bu insanları ne zaman ve nasıl tanımladınız?

AĞBAL: Bu az sayıda kişinin diğer saklı kişileri, saklı çalışanları idare ettiğini fark ettik.

Bunu nasıl fark ettik? Bazı şirketlerle olan ilişkilerine baktık.  Mesela, bu kişiler bazı özel şirketlerden kamu ihalesi almışlar. Eğer bu şirketlere ayrıntılı olarak bakarsanız Fethullah Gülen´in örgütünün holdingleriyle alakalı olduklarını fark edersiniz. Türkiye´de çok büyük holdingleri ve şirketleri var.

Uzun zaman herkes, 'Tamam, bunlar Müslüman insanlar, Allah´a inanıyorlar, Peygamber´e inanıyorlar, çok insancıl kişiler.' diye düşündü. Ancak günün sonunda herkes bunun yalnızca bir dini tarikat olmadığını fark etti. Çok büyük bir örgüt. Şirketleri var, kamu sektöründe çalışanları var. Özel sektörde önemli organizasyonlarda çalışıyorlar.

FT: Aynı şeyin bir daha yaşanmaması için ne gibi önlemler alıyorsunuz?

AĞBAL: Savunma Bakanlığı´nın yapısını yeniden düzenledik. Ordu içindeki personel konularının hepsi Savunma Bakanlığı´nın işi. Askeri okulların hepsini kapattık. Sıradan okullardan olan insanlar Savunma Bakanlığı´nca işe alınacak ve orduya sevk edilecek. Böylece ordu meselelerinde en üst düzey komiteyi değiştirdik. Bu da bir diğer reform. Türkiye´nin bu türden büyük bir reformu yapabileceğini darbeden önce kimse düşünmezdi fakat yapıyoruz. Türkiye giderek demokratikleşiyor, kurala dayalı hale geliyor ve uluslararası toplumun bir üyesi oluyor.

FT: Türkiye, şu anda küresel bir likidite döneminden yararlanıyor. Bu dönemde bilhassa -yüzde 3 veya 4 büyüme gösteren- Türkiye gibi gelişen piyasalar ilgi görüyor. Fakat sizin hükümetiniz bu büyümeyi tüketicilerin ev almasıyla ve kredi kartı harcamalarıyla sağlıyor. Bu durum sadece ithalatı artıran sağlıksız bir model değil mi?

AĞBAL: Bizim de endişemiz bu. Yüksek büyüme oranını sürdürmek zorundayız. Tüketime dayanan büyüme sürdürülebilir değil ve sağlıksız. Özel sektör yatırımını ve ihracatımızı artırmalıyız. Dolayısıyla endüstriyel yapımızı değiştirmeli ve yeni katma değer sektörleri ve ürünleri oluşturmalıyız. Yoksa bu türden bir büyüme sürdürülemez. Fakat küresel şartların geneline bir bakalım: her ülke ekonomik bir büyüme sağlamaya çalışıyor. Çoğu ülkede enflasyon şu anda bir sorun teşkil etmiyor, onlar enflasyon yaratmaya çalışıyor. Yüzde 2 oranında bir enflasyon elde etmeye uğraşıyorlar.

Türkiye de bu şartlardan etkileniyor. Birçok dış sorunumuz var fakat Türkiye hala yüzde 3 veya 4 oranında büyüyor. Mümkün olup faizler düştüğü takdirde bu durum özel sektör yatırımı için çok daha iyi olacaktır fakat faiz oranını düşürmek için olağanüstü veya anormal tedbirler almayacağız. Bizim bakış açımız böyle değil. Bu siyasi bir retorik fakat nihayetinde biz bir hükümetiz. Türk ekonomisinin büyüme trendinin sürmesi gerektiğini düşünüyoruz.(İngiltere,Financial Times-28.09.2016)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor