Mattis: Ulusal Savunma Stratejisi İçin Zamanımız Oldukça Uygun

Mattis: Ulusal Savunma Stratejisi İçin Zamanımız Oldukça Uygun

http://asam.org.tr/mattis-ulusal-savunma-stratejisi-zamanimiz-icin-oldukca-uygun

 

Jim Garamone  

Büyük güçler arasındaki rekabetin geri döndüğünü vurgularken, günümüz dünyasını kasıp kavuran diğer tehditleri de ele alan Yeni Ulusal Savunma Stratejisi, günümüz için oldukça uygun, diyor ABD Savunma Bakanı James N. Mattis. 

Bakan, Paul H. Nitze İleri Uluslararası Araştırmalar Okulu´nda stratejiyi tanıttı ve bunun sadece bir savunma stratejisi değil bir Amerikan stratejisi olduğunu belirtti. Bu okul, merkezi Washington´da bulunan Johns Hopkins Üniversitesi´nin bir parçası. 

On yıldır ilk yeni strateji olan bu strateji, Aralık ayında Başkan Donald J. Trump´ın açıkladığı Ulusal Güvenlik Stratejisi´ni temel alıyor.

Yeni Strateji “Stratejik Amaçlı bir Çağı” Değerlendiriyor 

“Bugün Amerikan ordusu stratejik amaçlı bir çağı değerlendiriyor ve değişen dünyanın gerçekleri karşısında teyakkuzda olup değerlerimizi ve bizimle aynı safta yer alan ülkeleri koruma ihtiyacı karşısında dikkatliyiz,” diyor Bakan. “Amerikan ordusu bizim yaşam biçimimizi koruyor ve aynı zamanda fikirler dünyasını da koruyor. Bu sadece coğrafyayı korumakla ilgili bir şey değil. Bu, tüm alanlardaki çabalarımızı yönlendirecek bir savunma stratejisi.” 

Son stratejiden beri tehditler değişti. Rusya ve Çin kaynaklı zorlukların su yüzüne çıkmasıyla birlikte küresel düzeyde artan bir kırılganlık ve belirsizlik ortamı doğuyor. Savunma Bakanı şöyle söylüyor: “Her ne kadar teröristlere karşı kampanyamızı sürdürmeye devam edecek olsak da ve bugün bu kampanyayı yürütsek de, ABD´nin ulusal güvenliğinin odak noktası artık terörizm değil büyük güçlerin rekabetidir.” 

Strateji, Amerikan halkına “yaşam biçimini korumak, müttefikleriyle aynı safta yer almak ve bugün faydalandıkları özgürlükleri bir sonraki nesle eksiksiz şekilde aktarma sorumluluğunu üstlenmek” zorunda olan ordunun imkanlarını sunacağız. 

Strateji, ABD ordusunun rekabetçi alanını genişletiyor; savaşa yönelik hazırlık halini önceliklendiriyor; önemli değişimlere yönelik net bir yön çiziyor ve stratejik olarak rekabet edebilmek için daha ölümcül bir güç inşa ediyor. 

Zorlu Tercihler 

Stratejiyi oluştururken, yetkililerin zorlu tercihlerde bulunması gerekiyordu. Mattis şöyle açıklıyor: “Ve bu zorlu tercihleri, Amerika´nın bekasını sürdürebildiği şeklindeki temel bir ön-kabulden yola çıkarak yaptık.” 

“Çin ve Rusya gibi birbirlerinden oldukça farklı revizyonist güçlerden gelen, artan sayıdaki tehditle karşı karşıyayız. Bu ülkeler, otoriter modelleriyle tutarlı bir dünya yaratmak, diğer ulusların ekonomik, diplomatik ve güvenlik kararları üzerinde veto güçlerini uygulamak istiyorlar.” 

Kuzey Kore ve İran gibi haydut rejimlerden gelen tehdit devam ediyor. Ve IŞİD´in fiziksel hilafeti artık olmasa da, grup – ve diğer aşırılık yanlısı örgütler- çevrelerine öfke saçmaya devam ediyorlar. 

“Bu değişim döneminde ordumuz güçlü kalacak; ancak rekabetçi avantaj savaşın her bir alanında ortadan kayboluyor: havada, karada, denizde, uzayda, siber uzayda. Ve erimeye de devam ediyor,” diyor Bakan. 

“Diplomasi Başarısız Olursa Ordumuz Kazanacak” 

On altı yıl savaş, hızlı teknolojik değişim, savunma harcamalarına getirilen sınırlamalar ve görünüşte süreklilik arz eden kararlar, “aşırı genişlemiş ve yeterince kaynak bulamayan bir ordu yarattı”, diyen Bakan ekliyor: “Ordumuzun rolü, barışı korumak, barışı bir yıl daha, bir ay daha, bir hafta daha, bir gün daha sürdürmek; diplomatlarımızın sorunları çözmek üzere çalışmalarını sağlamak ve müttefiklerimizin bize güvenlerini boşa çıkarmamaktır. Bu güven, eğer diplomasi başarısız olursa ordumuzun kazanacağına olan güvenle güçlenmektedir.” 

Mattis, Amerikan ordusunun üstünlüğünün önceden belirlenmiş bir kader olmadığını söylüyor: “Eğer ulusumuz bizi ve savunduğumuz şeyleri koruma yeteneğini devam ettirecekse, çok daha ölümcül bir güç sergilememiz gerekiyor. Savunma stratejisinin üç temel çaba noktası; rekabetçi askeri avantajımızı geri kazanmamızı sağlayacak.” 

Strateji, Bakanlığın çok daha ölümcül bir ortak güç inşa etmesini taahhüt ediyor. Eski ittifakların güçlendirilmesi, yenilerinin inşa edilmesi çağrısında bulunuyor. Bakan şöyle söylüyor: “Aynı zamanda Bakanlığımızın performans ve finansman gücü açısından iş yapma pratiklerini reforma tabi tutacağız.” 

Bir düşman, algılanan herhangi bir zayıflığa saldıracaktır, diyor Mattis. Dolayısıyla Amerikan ordusunun geniş bir çatışma spektrumunda savaşabilmesi gerekiyor. “Yani; güçlerimizin boyutu ve içeriği önemlidir. Ulusumuz, çatışmaları caydırmak üzere yeterli ve mahir güçleri sahaya indirmelidir. Ve eğer caydırıcılığımız başarısız olursa, kazanmalıyız.” 

Mattis ekliyor: “Amerika´nın demokrasi deneyimini tehdit edecek olanlar şunu bilmelidir: Eğer bize meydan okursanız bu sizin en uzun ve en kötü gününüz olur. Diplomatlarımızla birlikte çalışın: Savunma Bakanlığımız´la savaşmak istemezsiniz.” 

Bakan´ın söylediğine göre, ittifaklar Amerika´nın başarısında anahtar öneme sahiptir. “Geçmişte birçok kez savaştım ve hiçbir zaman tamamen Amerikalı bir oluşum içerisinde değildim. Her zaman yabancı birliklerle savaştım.”

Yazının devamı için : http://asam.org.tr/mattis-ulusal-savunma-stratejisi-zamanimiz-icin-oldukca-uygun/



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor