MINT ülkeleri: Türkiye `yeni devler` arasında

MINT ülkeleri: Türkiye `yeni devler` arasında

MINT ülkeleri (Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye), çok fazla nüfusa sahip olmasının ötesinde -en azından önümüzdeki 20 yıl boyunca- gerçekten iyi bir “iç” demografiye sahip: hepsi de çalışmaya elverişli kişilerin sayısında art?

Jim O`Neill - Ekonomist

Mint ülkelerini özel kılan ne? Neden bu dört ülkeyi seçtim? Bric haberlerini takip eden bir arkadaşım alaycı bir ifadeyle bu ülkelerin, Bric ülkelerinden büyük olasılıkla 'daha zinde, daha genç' olduklarına dikkat çekti.

Çok kalabalık olmalarının dışında asıl ortak noktaları ise ülke içi demografik durumları, yani tümünde önümüzdeki 20 yıl boyunca çalışma çağındaki insan sayısının artacak olması.

Bu, başta Çin ve Rusya olmak üzere pek çok kalkınmış ülkenin imrendiği bir durum. O halde Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye organize olabildikleri takdirde, içlerinden bazılarının Çin`in 2003- 2008 yılları arasında tutturduğu çift haneli büyüme rakamlarını yakalaması mümkün.

Coğrafi Konum

Ayrıca içlerinden üçü, dünya ticaretinin yapısı değiştikçe coğrafi konumları nedeniyle avantajlı konuma gelebilir.

Örneğin Meksika, sadece ABD`nin değil, Latin Amerika`nın da kapı komşusu. Endonezya, Güney Doğu Asya`nın göbeğinde ama Çin`le de güçlü bağları var. Hepimizin bildiği gibi Türkiye hem Doğu`ya hem Batı`ya bakıyor.

Nijerya, Afrika yetersiz kalkındığından aynı konumda değil henüz, ama ileride Afrika ülkeleri birbirleriyle savaşmayı bırakıp ticareti tercih ederlerse, aynısı Nijerya için de geçerli olabilir.

Hatta bu, Bric ülkeleri gibi Mint ülkelerinin de kendi ekonomik-siyasi kulüplerini geliştirmelerine temel oluşturabilir.

Ekonomik anlamda Meksika, Endonezya ve Nijerya hammadde üreticisi ama Türkiye değil. Bric ülkelerinden ikisi, Brezilya ve Rusya da hammadde üreticisiyken Çin ve Hindistan değildi.

Refah açısından bakıldığında Meksika ve Türkiye aşağı yukarı aynı seviyede, yıllık kişi başına milli gelir 10 bin dolara denk düşüyor. Bu, Endonezya`da 3500 dolar iken, Nijerya`da ise Hindistan`a denk düşüyor ve yaklaşık 1500 dolar düzeyinde.

Kişi başına yıllık gelirin 14 bin doları bulduğu Rusya`nın ve 11 bin 300`e ulaştığı Brezilya`nın biraz gerisindeler ama 6 bin dolarda seyreden Çin`den ilerideler.

BBC için bu ülkeleri ziyaret ederken aklımdaki en önemli soru ise şuydu: Benim tahminlerim ve genelde varolan görüşlerin dışında, asıl bu ülkelerdeki hissiyat nedir?

Beklentiler düşükse, olumlu bir sürpriz hissi yaşanacaktır. Buna Nijerya örnek gösterilebilir. Ama bunun tersi de geçerli. Mali yatırımcıların büyük heyecan duyduğu Meksika, beklentileri karşılayamayabilir.

Seyahatlerim esnasında Nijerya ve Türkiye`nin olumlu sürprizler yaratmasının güç olmayacağı kanaatine vardım. Zira bu ülkelerde pek çokları Nijerya`da herkesçe bilinen suç ve yolsuzluk, ya da Türkiye`de hükümetin baskısı gibi olumsuz meselelere çok fazla ağırlık veriyor.

Endonezya`nın karşısındaki zorluklarla başetme yöntemlerinden ise fazla etkilendiğimi söyleyemem. Hammadde üretiminin ötesinde ticari bir anlayışa ve altyapısını güçlendirmeye ihtiyacı var.

Türkiye`de ise beyaz eşya üreticisi Beko ve dünyanın en hızlı büyüyen havayolu şirketi Türk Havayolları gibi şirketlere yaptığım ziyaretler sırasında 'Vay be!' dedim. Nijerya`da ise bu ifadeyi devamlı kullanıyordum.

Meksika`da ise beklentiler çok yüksek olduğundan hayal kırıklığına uğramaya hazırdım. Ama genç cumhurbaşkanı ve genç meslektaşları burayı değiştirmeye kararlı görünüyor.

Yolsuzluk, en büyük engel

İnsanları genellikle korkutan zorluklar neler peki? Dört ülkenin de ortak noktalarından biri yolsuzluk. Nijerya Merkez Bankası Başkanı Lamido Sanusi`ye göre yolsuzluk, ekonomik kalkınmayı nadiren engelleyen bir mesele. Sanusi, eğitimdeki gelişmelerin desteğinde ekonomik büyümenin daha iyi bir yönetim ve şeffaflığı sağlayacağı inancında.

Bu tür görüşleri, Batı tarzı düşünce şeklimize bir alternatif olarak dinlemek önemli. Mint ülkelerindeki pek çok saygıdeğer isim, yolsuzluğu zayıf bir geleceğin sebebi değil de, zayıf bir geçmişin sonucu olarak değerlendiriyor. Onlara göre yolsuzluk, en önemli mesele değil; sorunlar listesinde enerji maliyeti, enerjinin ne kadar yaygın kullanılabildiği ve altyapı gibi konuların aşağılarında yer alıyor.

Meksika ve Nijerya`da enerji politikalarının belirlenmesi en mühim öncelik olarak öne çıkıyor. Bu yıl başlatılan büyük girişimler uygulanabilirse büyüme oranları gözle görülür ölçüde artabilir.

Endonezya`da yönetim ve altyapı en büyük meseleler olarak öne çıkıyor ama zorluklar ve fırsatlar da yan yana ilerliyor. Cakarta`nın gecekondu mahallelerinden Pluit`te toprak her yıl 20 cm çöküyor ama kentin diğer yerlerinde emlak fiyatları inanılmaz bir hızla tırmanıyor.

Türkiye`de Batılı bir anlayışla işleri yürütme arzusu ile İslam`ın bileşiminden ve Türk siyasetinden kaynaklanan tamamen bu ülkeye has zorluklar mevcut. Kimileri benzer bir güçlüğün Endonezya`da da mevcut olduğunu savunabilir ama aynı görüşte değilim. En azından Cakarta`da, Batılı bir iş anlayışı genelde kabul görüyor, oysa Türkiye`de ise durum bundan çarpıcı biçimde farklı.

O halde Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye`nin oluşturduğu Mint ülkeleri, -belki 30 yıl sonra da olsa- ABD, Çin, Bric ülkeleri ve muhtemelen Japonya`nın ardından, dünyanın en büyük ekonomisine sahip 10 ülke arasına katılabilirler. (bbc)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor