Mısır, Ankara´ya ´jest´ olarak yorumlanan haritada Yunan Dışişleri Bakanı´nın ziyaretinin ardından ´değişikliğe gitti´

Mısır, Ankara´ya ´jest´ olarak yorumlanan haritada Yunan Dışişleri Bakanı´nın ziyaretinin ardından ´değişikliğe gitti´

Mısır´ın MEB haritasını memnuniyetle karşılayan Ankara´nın Kahire´yle görüşüp anlaşma mesajları vermesi, Atina´da alarm zilleri çaldırdı. Yunan Dışişleri Bakanı Dendias´ın Kahire´de Mısırlı mevkidaşıyla görüşmesinin ard

 

Mısır´ın MEB haritasını memnuniyetle karşılayan Ankara´nın Kahire´yle görüşüp anlaşma mesajları vermesi, Atina´da alarm zilleri çaldırdı. Yunan Dışişleri Bakanı Dendias´ın Kahire´de Mısırlı mevkidaşıyla görüşmesinin ardından, Yunan basını, Mısır´ın MEB haritasını değiştirdiği haberini geçti.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile deniz yetki alanlarının belirlenmesi anlaşması yapmış bulunan Mısır´ın, bu anlaşmalar uyarınca çizdiği Münhasır Ekonomik Bölgesi´nde (MEB) çıktığı hidrokarbon ihalesiyle ilgili yayımladığı haritada değişikliğe gittiği belirtildi. İlk haritanın Ankara´da memnuniyetle karşılanması ve buna Atina´nın tepki göstermesinin ardından değişiklik haberi geldi.

Mısır hükümetinin ilk haritasında 28. meridyenin doğusunda yer alan 18. saha, Kasım 2019´da Ankara´nın Libya´daki UMH ile anlaşma imzalaması öncesi BM´ye bildirdiği Türk kıta sahanlığının güney sınırlarında son buluyordu. Bu durum, Mısır´ın Meis Adası´ndan inen hattaki bölgede Türk kıta sahanlığını tanıdığı yorumlarını beraberinde getirirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar´dan Kahire´yle görüşme ve anlaşma imzalama yönelik mesajlar geldi.

Bu durum Atina´yı derhal harekete geçirdi. Yunan basınında Mısır´ı ´kalleşlikle´ suçlayan yorumlar çıkarken, Başbakan Kiriakos Miçotakis´in Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi´yle telefon görüşmesi yapmasını müteakip Dışişleri Bakanı Nikos Dendias dün soluğu Kahire´de aldı.

İlk haritayı ´Mısır´ın Türkiye ile anlaşmaya açık kapı bırakması´ diye yorumlamış olan Yunan gazetesi Katimerini, bugün Mısır´ın yeni bir MEB haritası yayımladığını duyurdu.

Yeni görsel eşliğinde 'Mısır Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı ihaleye çıkarılacak sondaj parsellerinin yeni bir haritasını yayımladı' denilen habere göre, ´harita, 18. parselin konumunu 28. meridyenin ötesine geçmeyecek ve Mısır´ın çizdiği MEB sınırları içinde kalacak şekilde yeniden belirledi´.

Haberde ´yeni haritanın pazartesi günü Kahire´de Yunanistan-Mısır Dışişleri Bakanları Nikos Dendias-Semih Şükrü görüşmesinin ardından geldiği, bu görüşmede 18. parselle ilgili teknik detayların da ele alındığı´ dile getirildi.

Dendias, Mısırlı mevkidaşıyla görüşmesinin ardından geçtiği Güney Kıbrıs´ta, Yunan tarafının sorunu özünde çözülmüş addettiğini açıkladı. Mısır Dışişleri´nden de ülkeye Yunan yatırımının artacağı açıklaması geldi.

Yeni harita gelişmesiyle ilgili Yunanca sosyal medya paylaşımlarında 18. parselin tam olarak 28. meridyenin doğu sınırında durması için dikey olarak kesildiğine dikkat çekilirken, Arap basınında Kahire´nin geri adım attığı ve Türkiye´nin hak iddia ettiği 28. meridyenin doğusuna dair Yunanistan´ın itirazlarını kabul ettiği yorumları yapıldı.

Yunanistan ile Mısır´ın uzlaşmaya vardığını duyuran Suudi gazetesi Arab News, 'Tartışmalı parselin koordinatları Mısırlı ve Yunanlı uzmanlar arasındaki görüş alışverişlerinin ardından yeniden uyarlandı' diye yazdı.

Haberde Kalın, Çavuşoğlu ve Akar´ın açıklamaları hatırlatılarak 'Arab News´a konuşan Mısırlı diplomatlar, Kahire´nin Doğu Akdeniz meselelerini Türkiye ile görüştüğü söylentilerinin doğru olmadığını söyledi' denilerek şöyle devam edildi:

'Mısırlı kaynaklar, Kahire´nin Türkiye ile Doğu Akdeniz konusunda herhangi bir müzakereye Yunanistan ile (Güney) Kıbrıs´ın taraf olması taahhüdüne bağlılığını korumaktadır. Bu konuda Türkiye ile müzakere etmek gibi bir niyeti yoktur. Mısır tarafı Libya´daki UMH ile Ankara arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasını reddetme pozisyonuna da sadıktır.'

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor