NASA´dan yeni araştırma: Jüpiter´in uydusu Europa´da yaşam olabilir

NASA´dan yeni araştırma: Jüpiter´in uydusu Europa´da yaşam olabilir

ABD´de yer alan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve Texas Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Jüpiter´in uydusu Europa´nın buzlu kaplı okyanuslarında, Dünya okyanuslarına benzer oranda oksijen bulunuyor ola

 

ABD´de yer alan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve Texas Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Jüpiter´in uydusu Europa´nın buzlu kaplı okyanuslarında, Dünya okyanuslarına benzer oranda oksijen bulunuyor olabilir. Bilim insanları, bu durumun Europa´nın çeşitli organizmalara ev sahipliği yapabileceğini ve uzayda yaşama ilişkin soruların yanıtı olabileceğini açıkladı.

Geophysical Research Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, Europa´nın dörtte birini kaplayan çatlaklar, sırtlar ve buz bloklarından oluşan arazisinin altında uzaylı yaşamını sürdürmeye potansiyel olarak yardımcı olabilecek koşulların bulunduğunu düşündüklerini açıkladı.

Bununla birlikte bilim insanları, Europa´nın okyanusuna getirilen oksijen miktarının, bugün Dünya okyanuslarındaki miktarla eşit olabileceğine inandıklarını aktardı.

/resimler/2022-3/28/1606598482591.jpg

Teksas Üniversitesi´ne bağlı UT Jackson Yerbilimleri Okulu Jeolojik Bilimler Bölümü´nde profesör olan baş araştırmacı Marc Hesse, “Araştırmamız bu süreci mümkün olanın alanına koyuyor. Europa´nın yeraltı okyanusu uzaydaki yaşama ilişkin sorularımızı yanıtlayabilir” diye konuştu.

OKSİJEN İLE ÇEŞİTLİ BESİNLER BULUNDU

Diğer taraftan araştırmacılar, Europa´nın uzaylı yaşamı aramak için en iyi nokta olduğunu, gök cisminde besin görevi görebilecek kimyasallarla birlikte oksijen ve su belirtileri tespit ettikleri söyledi. Ayrıca, Europa´nın yaklaşık 24 km kalınlığında olduğu tahmin edilen buz kabuğu, Güneş ışığı ve Jüpiter´in buzlu yüzeye çarpan yüklü parçacıkları tarafından üretilen su ve oksijen arasında bir bariyer görevi görüyor.

Hesse, “Okyanusta bildiğimiz yaşam varsa, oksijenin ona ulaşmasının bir yolu olmalı. Mevcut kanıtlara dayanan en makul senaryonun, oksijenin tuzlu su veya tuzlu su ile taşınması olduğuna inanıyorum” dedi.

Diğer taraftan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi´nin (NASA) Jet İtki Laboratuvarı´nda (JPL) araştırma bilimcisi olan ortak yazar Steven Vance, Europa´nın okyanusundaki oksijen seviyelerini Dünya okyanuslarındakilere benzer halde olabileceğini söyledi.

/resimler/2022-3/28/1609194008977.jpg

Vance, “Bu durum Europa´daki oksijenin dünyadaki yaşamı destekleme potansiyeli hakkında umutları artırıyor. Buzun hemen altında yaşayan bir tür organizmayı düşünmek cezbedici' açıklamasını yaptı. Vance ayrıca, NASA´nın yaklaşmakta olan 2024 Europa Clipper misyonunun, Jüpiter´in buzlu uydusunda yaşam için oksijen ve diğer bileşenler için tahminlerin iyileştirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

NASA JPL´de Europa araştırmasına odaklanan ve çalışmanın bir parçası olmayan bilim insanı Kevin Hand ise “Europa´nın yüzeyinde oksijen gibi yararlı bileşikler olduğunu biliyoruz, ancak bunlar onu yaşamın onları kullanabileceği aşağıdaki okyanusa mı indiriliyor? Hesse ve işbirlikçilerinin çalışmasında, cevap ‘evet´ gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 



Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.

Dünya

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.

Çevre

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'da kontrolün kendilerinde olduğunu savunarak, "Ülkedeki her şeyi biz yöneteceğiz ve ülkeyi düzelteceğiz. Daha sonra seçimler doğru zamanda yapılacaktır." dedi.

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

Yükleniyor