‘NATO´nun son hamlesi bölgeyi savaş alanı haline getirebilir´

‘NATO´nun son hamlesi bölgeyi savaş alanı haline getirebilir´

Polonya´nın Ukrayna´ya asker gönderdiği yönündeki bilgiler doğruysa, mevcut durumun kötüleşebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Türkeş´e göre bu hamle Suriye konusuyla da bağlantılı olabilir.

 

Polonya´da yayın yapan NIE dergisi, Polonya ordusundan 19 özel tim askerinin Ukrayna´nın doğusundaki Donbass bölgesine gönderildiğini yazdı. Uluslararası hukuku ve Polonya yasalarını ihlal eden durum resmi makamlar tarafından yalanlandı ancak NIE dergisi bilgiyi farklı kaynaklardan doğrulattıklarını belirterek haberin arkasında olduklarını açıkladı.

Gönderilen asker sayısı önemli bir değişikliğe yol açacak oranda olmasa da, Polonya´da etkinliğini artıran NATO´nun Ukrayna´ya müdahalesinin seyri açısından ipuçları barındırıyor.

‘BÖLGE ÜLKELERİ SÜRECE MÜDAHİL OLUYOR´

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mustafa Türkeş, hem uluslararası hukuku hem de Polonya yasalarını çiğneyen durumun yeni olmadığını ve bölgede yabancı askerler bulunduğunu belirtiyor:

“Ukrayna´ya ilk nasıl bir müdahale yapıldı? Sivil müdahaleydi ve Soros Vakfı üzerinden yapıldı. O renkli devrimlerin hepsi baktığınız zaman aslında sivil şeyler üzerinden yapıldı ve Soros finanse etti bunların çoğunu. Şimdilerde artık Soros´un finanse edişinin ötesine geçen, ABD´nin doğrudan illegal yollarla finanse edilen orada askerleri söz konusu. 19 Polonya özel tim askerinin oraya gitmiş olması, doğruysa eğer başka bir şey gösteriyor; bölge ülkelerinin bu sürece müdahil olması anlamına geliyor.”

POLONYA NEDEN UKRAYNA MÜDAHALESİNE DAHİL OLDU?

Polonya; Litvanya, Letonya, Estonya´yla birlikte son dönemde NATO´nun askeri faaliyet ve varlığını artırdığı, politikalarında daha fazla rol verdiği ülkelerden biri haline geldi. Ülkenin NATO´nun tehlikeli ve agresif politikalarına son dönemde daha fazla teslim olmasının ardında pek çok farklı neden yatıyor. Prof. Dr. Mustafa Türkeş, Polonya´nın Batı´yla olan ilişkisini bu tür yollarla düzenlemeye çalıştığını ancak NATO´yla birlikte hareket etmenin bedelleri olduğunu belirtiyor:

“Süreci yeniden körüklemeyi hedefliyor mu? Evet, bu olabilir. Polonya yönetimi maalesef bu tür küçük şeyler üzerinden hem Batı´yla olan ilişkisini düzenlemeye çalışıyor hem de Rus karşıtlığını pekiştirmeye çalışıyor. Polonya´da bir grup siyasetçi Rus karşıtıdır, diğer bir grup siyasetçi ise Alman karşıtıdır. Bu tarihsel olarak Polonya´da bulunan bir şeydir. Şu anda Rus karşıtları iktidarı inanılmaz ölçüde ele geçirmiş durumda ve bunun üzerinden bir politika üretmeye çalışıyorlar. 

‘UKRAYNA TOPRAKLARINDA HAK İDDİA EDEN BİR GRUP VAR´

Polonya, Ukrayna üzerinde talepleri olan bir ülke, tuhaf bir şekilde. Ukrayna´nın bir kısmının aslında tarihsel olarak Polonya´ya ait olduğunu iddia eden revizyonist bir grup vardır Polonya´da. Bunlar aslında Ukrayna´nın dağılmasını, parçalanmasını kendilerine yeni bir alan çıkaracağını varsayar.”

NATO neden Ukrayna krizinde Doğu Avrupa ülkelerini daha fazla rol almaya itiyor ve bu durum daha agresif hamleler yapmak durumunda kalan ülkeler için ne gibi tehlikeler içeriyor? Türkeş´in bu konudaki görüşleri şöyle:

“Ukrayna´da yaşanan iç savaş aslında, özellikle ve özellikle ABD´nin Karadeniz bölgesine girme arayışı nedeniyle körüklenen ve çatışmacı bir şeye dönüşen bir süreç ifade ediyor. Rusya daha savunmacı bir pozisyonda burada. ABD ise bölgeye yönelik saldırgan bir tutum içerisinde. Burada da Doğu Avrupa ülkelerinin tarihsel anti Rus duruşunu kullanıyor. ‘NATO ÜYELİĞİ MALİYET YÜKLEDİ´ O küçük ölçekli aktörler; Letonya, Litvanya, Estonya NATO üyeliğini aldılar ve Rusya´ya karşı kendilerini koruyacağını varsaydılar. Daha sonra şunu görmeye başladılar; NATO üyelikleri bunlara aynı zamanda bir maliyet de yükledi. Öyle bir maliyettir ki bu, Rusya ile her an tetikte olmak durumunda kalan küçük bir aktörü düşünün.”

‘BÖLGE SAVAŞ ALANI HALİNE GELEBİLİR´

“Aslında bölge ülkeleri, o küçük aktörler bir taraftan Rusya´ya karşı ABD ve AB´yi körüklemeye çalışırken aynı zamanda da ürküyorlar. Çünkü bir savaş alanı haline gelme riski mevcut. Dolayısıyla tedirginler aslında öbür taraftan da.

NATO´yu kim körüklüyor dersek, uzun dönemde ABD´nin NATO´yu o bölgeye yerleştirmek istediği çok açık. Son haziran ayında, Polonya merkezli yapılan 10 günlük NATO tatbikatı, herkesi alarm etti. Coğrafi olarak yanlıştı, politik olarak yanlıştı.”

‘NATO ÇÖZMEK YERİNE YENİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKARIYOR´

“Buradan iyi bir sonuç çıkar mı? Hayır. Buradan belki savaşı tetikleyecek bir şeye dönüşür. Ama hemen yarın büyük bir savaşa dönüşeceği beklentisi içinde de olmamak lazım. Onun göstergeleri değil doğrusunu isterseniz. NATO´nun her müdahalesi ya da yaptığı her aktivite bölgede aslında yeni şeyler ortaya çıkarıyor. NATO aslında bir şey çözmek yerine yeni sorunlar üretiyor. Bunu görme açısından da haziranda yapılan NATO tatbikatı bunu da gösterdi.”

‘GERGİNLİĞİ ARTIRIR´

Polonya´nın Ukrayna´ya asker gönderdiği bilgisi doğruysa, bu duruma Rusya´nın tepki vermesinin Ukrayna konusunu içinden çıkılmaz hale dönüştürebileceğini belirten Türkeş, Moskova´nın uyarıda bulunacağını, NATO´ya karşı daha temkinli bir pozisyon alacağını ancak çok daha sert bir tepki vermeyeceğini düşünüyor. Tüm bunların gerginliği artıracağının altını çizen Türkeş´e göre, son hamlenin Suriye konusuyla bağlantılı olması halinde sorun daha da büyüyebilir:

“Ukrayna meselesi ile Suriye meselesi arasında bir ilişki kuruluyorsa ve Polonya buradaki ilişkiyi tetikleyici bir rol oynamak üzere 19 kişiyi gönderdiyse, bu çok daha büyük bir sorunlara yol açabilir.”

‘NATO´NUN KOSOVA MÜDAHALESİNDEN SONRA ULUSLARARASI HUKUK DÜZEN TUTMUYOR´

Uluslararası hukuku ve Polonya yasalarını çiğneyen durumun, bu bağlamda sonuçları neler olur? İllegal yollarla asker gönderildiyse, bunun Polonya içinde tartışma yaratacağını ifade eden Türkeş, uluslararası hukukun uygulanamaz hale getirildiğini, bu nedenle bu tartışmanın yapılamaz halde olduğunu belirtiyor:

“Uluslararası hukuk artık lime lime olmuş durumda. Biz bunun örneğini aslında çok net olarak, sistematik olarak 1999´da Kosova´da gördük. Kosova´daki NATO müdahalesi uluslararası hukuka aykırı bir şekilde yapıldı, ondan sonra artık düzen tutmuyor. Ondan sonra uluslararası hukuk tartışması yapılamaz hale geldi.” 




Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor