‘New York Deklarasyonu´ Mültecilerin Kaderini Değiştirebilir

‘New York Deklarasyonu´ Mültecilerin Kaderini Değiştirebilir

New York´ta, devam eden 71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında Suriye´de, iç savaşı sona erdirmek, mültecilerin dramına çare bulmak için çok sayıda toplantı ve liderlerin de katıldığı zirveler gerçekleşiyor.

 

New York´ta, devam eden 71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında Suriye´de, iç savaşı sona erdirmek, mültecilerin dramına çare bulmak için çok sayıda toplantı ve liderlerin de katıldığı zirveler gerçekleşiyor.

Son beş yılda yapılan BM Genel Kurulu çalışmalarında, hep ana gündem maddelerinden biri olan Suriye´de yaşanan iç savaş ve mültecilerin durumu, bu yıl da en önemli madde olma özelliğini korudu.

Suriye ve bölgede yaklaşık altı yıldır süren iç savaş ve karışıklıklar için adımlar atılsa da çözüme ulaşılacak önemli bir karar henüz alınmadı.

Liderler, bölgede süren savaşı sona erdirmek ve mültecilerin yaşadığı drama çözüm yolu bulma konusunu, Genel Kurul´da yaptıkları konuşmalarda gündeme getirdiler. Suriye ve bölgedeki iç savaşın sona ermesi için, mültecilerin dramına son verilmesi için çağrılarda bulundular.

71. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında liderler, Genel Kurul´a hitaben yaptıkları konuşmalarında, Suriye´ de çözüm ve mülteciler konusunda görüşlerini belirttiler.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon:

“Suriye´de savaş makinesini besleyen himayecilerin eline kan bulaştı. Bu salonda bugün, Suriye krizinin tüm taraflarınca Suriyeli sivillere karşı girişilen zulümleri görmezden gelen, önüne açan, fonlayan, katılan ya da hatta planlayan ve icra eden hükümetlerin temsilcileri mevcut. En fazla masum sivili Suriye rejiminin öldürdü. Rejimin mahallelere varil bombaları atmaya ve binlerce tutukluya sistematik işkence uygulamaya devam ediyor. Siyasi liderleri ve adayları Müslüman mültecilere karşı kötüleyici söylemler içerisine girmemeli. İnsanları bölerek ve korkuları besleyerek oy toplamayı öngören küçümseyici ve tehlikeli siyasi hesaplara girmeyin.”

Başkan Barack Obama:

“Siyasi çözüm arayışları desteklenmeli. Suriye´deki iç savaş ve diğer krizlerin sona erdirilmesinde askeri çözümler değil, diplomatik çabalar etkili olacak. Suriye´deki hiçbir askeri çözüm, diplomasiyle kazanılacak başarının yerini tutmaz. Suriye´de savaşı sonlandırmak için tek seçenek siyasi çözüm. Mültecilere kalplerimizi açmalıyız. Suriye ve diğer bölgelerden kaçanlara daha fazla yardım etmeliyiz. Birçok ülke daha fazla mülteci kabul edecek.“

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:

“Uluslararası toplum bu süreçte insani ve vicdani değerlere sahip çıkamayarak maalesef çok kötü bir sınav verdi. Bebeklerin, kadınların, sivillerin öldüğü, öldürüldüğü bir dünyada kimse masum kalamaz. Mülteciler konusunda bize verilen sözler tutulmadı. Sorunun kaynağı olan Suriye´deki çatışma, terör, zulüm ortamının sonlandırılması ve siyasi çözüm sürecinin hayata geçirilmesi için daha fazla vakit kaybedemeyiz”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande:

“Suriye´deki katliamın sona ersin. Artık yeter. Suriye´deki trajedi, eğer bir an önce sona erdiremezsek uluslararası toplum adına tarihe bir utanç olarak geçecek. ABD ve Rusya´nın sağladığı mutabakatla başlatılan ateşkesi bozan Suriye rejimi olmuştur. Söyleyecek tek bir şeyim var: Artık yeter”

Mülteciler zirvesinde tarihi deklarasyon imzalandı

Mülteci ve göçmenlerin, daha fazla korumasını sağlamak, büyük nüfus ve göç hareketleri karşısında ülkelerin sorumluluğun paylaşarak siyasi iradelerini ortaya koyma kararı liderler tarafından imzalanan, ‘New York Deklarasyonu´ ile hayata geçirildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda düzenlenen, ‘Mülteciler ve Göçmenler´, zirvesinde imzalanan tarihi deklarasyon ile liderler sorunun çözümü yönünde önemli bir adım atmış oldu.

‘New York Deklarasyonu´, imzalayan ülkeler, 2018 yılında düzenlenecek konferansa kadar güvenli ve düzenli göçün sağlanması amacıyla küresel ilkelerin belirlenmesinin yanı sıra bazı taahhütlerde de bulundu.

‘New York Deklarasyonu´

Liderlerin imzalanmasının ardından hayata geçen, ‘New York Deklarasyonu´, şu maddelerden oluştu:

  • Statüsüne bakılmaksızın tüm mülteciler ve göçmenlerin insan haklarının korunması. Kadınlar ve kız çocuklarının tam ve eşit olarak sorunlara çözüm bulunması süreçlerinin parçası olmaları.
  • Tüm mülteci ve göçmen çocukların gittikleri ülkede bir kaç ay içinde eğitim almaya başlaması.
  • Büyük sayılarda mülteci ve göçmeni kurtaran, alan ve ev sahipliği yapan ülkelere destek verilmesi.
  • Çocukların göçmen statülerinin belirlenmesi için gözaltına alınması işlemine son verilmesi.
  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)´nin belirlediği tüm mültecilerin üçüncü ülkelere yerleştirilmesi; ve mültecilere eğitim ve iş imkanları aracılığıyla başka ülkelere de yerleşme imkanı tanınması.
  • Uluslararası Göç Örgütü (IOM)´nü Birleşmiş Milletler sistemine dahil ederek göç konusunda küresel yönetişimin güçlendirilmesi.

Daha fazla mülteci çocuk okula gidebilecek

BM Genel SekreteriBan Ki Moon, deklarasyonun kabulünü sonrasında, üye devletleri tebrik etti. Zirvenin, mültecilerin ve göçmenlerin nüfus harekeleriyle ortaya çıkan sorunları ortaklaşa çözme adına imzalanan deklarasyonu tarihi bir adım olduğunu belirtti.

Ban, “Deklarasyonun hayata geçirilmesiyle birlikte daha fazla sayıda mülteci çocuğun okula gidebileceği, daha fazla mülteci ve göçmenin sığındıkları ülkelerde iş arayabilecekler” dedi

‘21 Eylül Dünya Barış Günü´, dünyanın dört bir yanında kutlandı

Birleşmiş Milletler´ in, ‘Dünya Barış Günü´, olarak ilan ettiği 21 Eylül günü buruk bir şekilde kutlandı. Her yıl geleneksel olarak BM Genel Merkezi´nde ve 19 ayrı ülkede savaşlara son vermek adına ‘Barış Çanı´ çalındı. Dünyanın pek çok ülkesinde düzenlenen etkinliklerle ‘Dünya Barış Günü´, kutlandı.

Dünya´da başta Suriye´deki savaşın Bu yıl ki ‘Dünya Barış Günü´nün´ ana temasını, ‘ 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi´ oluşturdu. Dünyada, 2030 yılına kadar yoksulluk azaltılıp refah yükselirse savaşların azalacağı fikri dünya barışını sağlamak için yeni hedef haline geldi.

Dünyada çeşitli ülkelerinde düzenlenen etkinliklerde, IŞİD, küresel terör, bölgesel çatışmalar, iç savaşlar, Suriye´de süren iç savaş, mültecilerin dramı gibi konulara acilen çözüm bulunmasını istedi. Uluslararası camia ve küresel aktörlerin çabalarının yetersizliğine vurgu yapıldı.

‘21 Eylül Dünya Barış Günü´, her yıl geleneksel olarak BM Genel Merkezi´nde ve dış temsilciliklerinde 21 Eylül´de dünyanın dört bir yanında barışa destek amacıyla çeşitli etkinlikler kutlanılıyor.

New York´taki BM Genel Merkezinde kurulan ilk ‘Barış Çanı´ dünyada kalıcı bir barışın gerçekleşmesi umuduyla, 65 ülkenin hibe ettiği metal para ve madalyonlardan yapıldı.

‘Barış Çanı´, törenleri dünyanın diğer ülkelerinde de düzenlenmeye başlandı. Aralarında, Ankara Botanik Park´ta bulunan Barış Çanı´ na ev sahipliği yapan ülke sayısı da 19´a ulaştı.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor