Nijer'deki darbe dünya için neden önemli? İşte 5 soru, 5 cevap

Nijer

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un devrilmesine yol açan askeri darbenin ardından dünyanın gözü Batı Afrika'nın bu küçük ülkesine çevrildi.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un devrilmesine yol açan askeri darbenin ardından dünyanın gözü Batı Afrika'nın bu küçük ülkesine çevrildi. Batılı ülkeler Nijer'e peş peşe mali yaptırımlar uygularken, cuntacı yönetim geri adım atmadı, hatta yeni bakanlar kurulunu açıkladı. Dünyanın en büyük uranyum tedarikçileri arasında yer alan Nijer'deki gelişmelerle diğer ülkeler neden bu kadar yakından ilgileniyor? İşte 5 soruda Nijer'deki darbenin önemi.

Nijer'de 26 Temmuz'da kendilerine Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) diyen cuntanın yaptığı darbe, dünyanın gündemine oturdu. Askeri darbeyle birlikte Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonuldu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, geçiş hükümetinin başına geçti.

5 SORUDA NİJER DARBESİ

Nijer'deki gelişmelerin çeşitli küresel etkiye sahip olması beklenirken, Batı Afrika'nın bu küçük ülkesiyle küresel güçlerin neden bu kadar yakından ilgilendiği merak konusu oldu. BBC'de yayımlanan makalede Nijer'deki darbe 5 soruda özetlendi.

TERÖR SALDIRILARINDA ARTIŞ

Son dönemde şiddetli saldırıların arttığı bölgede yer alan Nijer, Batı'nın nispeten istikrarlı bir devlet olarak gördüğü nadir ülkelerden biriydi. Ancak darbeyle birlikte işler değişti. Boko Haram ve IŞİD bağlantılı radikal terör örgütlerine karşı ülkede Fransız ve Amerikan üsleri bulunuyor. Darbenin ardından bu üslerin geleceği de tehlikeye girdi. Mali ve Burkina Faso'daki darbelerin ardından radikal terör örgütlerinin saldırılarının çoğalması, Nijer için de endişelerin artmasına neden oldu.

BÖLGEDEKİ DİĞER ÜLKELERDE DE ORDU DARBEYE HEVESLENEBİLİR

Nijer'deki darbeyle birlikte, batıdaki Mali'den doğudaki Sudan'a kadar uzanan Afrika toprakları artık askeri rejimlerin kontrolüne girdi. Bölgede diğer ülkelerin orduları da iktidarı ele geçirmek için cesaret kazanabilir. Bu endişe, ekonomik blok ECOWAS'ın Nijer'in devrik Cumhurbaşkanı Bazum'un görevine geri döndürülmemesi durumunda cuntaya yönelik neden yaptırım kararı aldığını da daha iyi açıklıyor. Bu hamle ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da destekleniyor.

RUSYA ETKİSİ ARTIYOR

Mali ve Burkina Faso'daki darbelerden sonra iki ülke yönetimi de Rusya ile daha yakın ilişkiler kurdu. Nijer'deki askeri yönetimin de Wagner aracılığıyla Rusya ile yakınlaşması bekleniyor. Rusya, Bazum'un serbest bırakılması çağrısı yapsa da, Moskova'da hükümet destekli medya kanallarında darbe övüldü. Darbeye destek veren göstericiler Rus bayrakları salladı ve eski sömürge gücü olan Fransa'yı kınadı. Rus paralı asker grubu Wagner'in Nijer'deki etkisini genişlettiğine dair de endişeler var. Eğer Nijer komşularının yolundan giderek özellikle Rus paralı asker grubu olan Wagner'e yönelirse, bu şiddetli saldırıların artmasına, insan hakları ihlallerine ve maden sömürüsüne yol açabilir.

URANYUM MESELESİ

Nijer, dünyanın en büyük uranyum tedarikçileri listesinde de 7. sırada yer alıyor. Dünyadaki uranyum arzının yüzde 5'ini karşılayan Nijer'de 311 bin 110 metrik tonluk uranyum rezervi bulunuyor. Avrupa Birliği'nin nükleer ajansı EURATOM'a göre, Nijer geçen yıl AB'ye sağlanan doğal uranyumun ikinci büyük tedarikçisiydi. Ayrıca ülke Fransa'nın uranyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 15'ini karşılıyor.

SIĞINMACI KRİZİ

Bazum hükümeti Akdeniz üzerinden gelen göçmen akışını durdurma ve Libya'daki gözaltı merkezlerindeki yüzlerce göçmene ev sahipliği yapma konularında Avrupa ülkeleriyle iş birliği halinde. Aynı zamanda Bazum, Batı Afrika ülkeleri ile daha kuzeydeki ülkeler arasında kilit bir geçiş noktası olan ülkede insan kaçakçılarına karşı da önlemler almıştı. Ancak bir askeri cunta döneminde, özellikle Fransa ve İngiltere gibi bazı Avrupalı ortaklar, Nijer'e yardımı durduracaklarını söyledikten sonra bu taahhütler sorgulanabilir hale gelebilir. Bu, Avrupa'ya geçen göçmen akışı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

 

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor