NYT: ABD, Irak´la Türkiye arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor

NYT: ABD, Irak´la Türkiye arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor

Türkiye ile Irak arasında Başika Kampı nedeniyle başlayan krizi sayfalarına taşıyan New York Times, iki ülke arasında arabuluculuk yapmayı deneyen Washington´ın Ankara´yı, Musul operasyonuna doğrudan katılmadan, tıbbi destek ve insani ya

 

New York Times´ın (NYT) ‘Türkiye´nin Musul savaşına katılmak için baskı yapması Irak ile gerilimi tırmandırıyor´ başlıklı yazısı “Irak ile Türkiye arasındaki ihtilaf, Irak´ın en büyük ikinci kenti olan Musul´un IŞİD´den geri alınması için başlatılan çetrefilli askeri operasyonun jeopolitik bir yan gösterisi olarak ortaya çıktı” ifadeleriyle başladı.

‘TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDAKİ ÇATLAK SADECE DİPLOMATİK BİR TARTIŞMA DEĞİL´

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Haydar el İbadi´nin karşılıklı açıklamalarını da hatırlatan gazetenin değerlendirmesi şu ifadelere yer verildi: “Türkiye ile Irak arasındaki çatlak sadece diplomatik bir tartışma değil, Irak´ın egemenliğindeki çöküntünün keskin bir örneği, aynı şekilde Suriye´nin de. IŞİD iki ülke arasındaki sınırları yok ederken Türkiye her iki ülkede de, hükümetlerin iznini almadan, asker konuşlandırdı.”

‘TÜRKİYE´NİN BAŞİKA´DA 600 İLA 800 ARASINDA ASKERİ VAR´

“ABD´li diplomatlar neredeyse bir yıldır krizi önlemenin yollarını aradı” denilen yazıda, Türkiye´nin ‘Irak´ın egemenliğine saygı göstermesi ve ABD öncülüğündeki koalisyon çatısı altında IŞİD´le mücadeleye yardım etmesi´ için teşvik edildiği de aktarıldı.

New York Times, isminin belirtilmesini istemeyen bir diplomatik kaynağa dayandırarak, Türkiye´nin Musul yakınlarındaki Başika Kampı´nda 600 ila 800 arasında değişen sayıda askerinin olduğunu belirtti. Aynı kaynak, kampta Türk ordusuna ait tank ve topların olduğunu, zaman zaman bu noktadan IŞİD hedeflerinin vurulduğunu da kaydetti.

Gazete, Başbakan Binali Yıldırım´ın, Peşmerge güçlerinin Başika´yı IŞİD´den geri almak için pazar günü başlattığı operasyon kapsamında kendilerinden yardım istediği yönündeki açıklamalarını da anımsattı. Ancak Yıldırım´ın bu açıklamaları hem Musul operasyonunu yürüten Ortak Operasyonlar Komutanlığı hem de Peşmerge tarafından yalanlanmıştı.

ABD´DEN ‘TÜRKİYE MUSUL OPERASYONUNA DOĞRUDAN KATILMASIN´ ÖNERİSİ

Öte yandan gazeteye ABD´nin eski Bağdat ve Kabil büyükelçisi Zalmay Khalilzad´ın The National Interest için kaleme aldığı makalesinde dikkat çektiği ‘Irak ile Türkiye arasında bir savaş başlama´ ihtimaline vurgu yaptı. Khalilzad söz konusu makalesinde “Musul´un geri alınması ve istikrara kavuşturulmasını tehlikeye atabilecek bir savaş tehlikesi var” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye ile Irak´ı karşı karşıya getirebilecek olası bir krize karşı ABD´nin iki ülke arasında aracılık yapmaya çalıştığını kaydeden gazete, bu arabuluculukta ‘Türkiye´nin Musul operasyonuna doğrudan katılmadığı ama eğitim faaliyetlerini sürdürdüğü, muhtemelen de tıbbi ve insani destek sağladığı´ bir formül üzerinden durulduğunu kaydetti.

CARTER: DENGE KURMAYA ÇALIŞIYORUZ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter´ın Türkiye ve Irak temaslarını hatırlatan gazete Carter´ın ‘iki ülkenin prensipte anlaştığını´ açıkladığını açıklamasına rağmen Irak hükümeti tarafından yalanlandığını da aktardı. Gazete ayrıca, Carter´ın “ABD, Irak´ın egemenliğine duyduğu saygı ile Türkiye´nin bölgedeki tarihsel rolüne duyduğu saygı arasında denge kurmaya çalışıyor” sözlerine de sayfalarında yer verdi.

‘TÜRKİYE´NİN ISRARI NEDENİYLE ŞİİLER DE MUSUL SAVAŞINA KATILABİLECEKLERİNİ SÖYLÜYOR´

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Musul operasyonunun arkasından yaptığı Misak-ı Milli açıklaması anımsatan New York Times, “ABD, Musul savaşında Irak ordusu, Kürt güçler ve Sünni aşiretlerin oluşturduğu güçle yakın şekilde çalışıyor ama Şii militanlarla değil. Ama şimdi, Türkiye´nin (savaşta) rol oynama ısrarı nedeniyle, Şii liderler de savaşa katılabileceklerini söylüyor” yorumunda bulundu.

Gazete, Şii grupların Telafer´in IŞİD´den alınması için başlatılacak operasyonda da yer almak istediğini belirterek bu durumun kentin Sünni yoğunluklu olması nedeniyle Türkiye´nin alarm durumuna geçmesine neden olduğuna dikkat çekti.

“Irak´ın Osmanlı İmparatorluğu döneminde Sünni elitler tarafından yönetildiği günlere bakacak olursak, Iraklı Şiilerle Türkiye birbirlerinden hiç hoşlanmazlar” ifadeleri kullanılan yazı, Şii lider Mukteda el Sadr´ın çağrısı üzerine Türkiye´nin Bağdat Büyükelçiliği´nin önünde düzenlenen eylemde taşınan bir pankartta yer alan şu sloganla sona erdi: ‘Biz sizi kovmadan topraklarımızı terk edin.´



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor