Obama Paris´ten Trump´ı Eleştirdi

Obama Paris´ten Trump´ı Eleştirdi

Obama yeniden Başkan olma konusunda ise alaylı bir dille, ‘Bugün daha iyi bir Başkan olabilirim ama Michele beni boşar´ diye konuştu. Obama, işadamlarına hitabında ‘modern bir lider´ profili de çizdi.

 

Amerika´nın hala popülaritesini koruyan eski Başkanı Barack Obama, Paris ziyaretinde isim vermeden halefi Donald Trump´ı eleştirerek, ‘Korku yerine umudu beslemeliyiz, milliyetçiliği reddetmeliyiz, değişimlere ayak uydurmalıyız´ dedi. Obama, Trump-Theresa May atışmasına isim vermeden değinerek, ‘Terörle mücadele konusunda diğer ülkelerle sıkı işbirliğine gitmeliyiz´ uyarısında bulundu.

Obama yeniden Başkan olma konusunda ise alaylı bir dille, ‘Bugün daha iyi bir Başkan olabilirim ama Michele beni boşar´ diye konuştu. Obama, işadamlarına hitabında ‘modern bir lider´ profili de çizdi.

Fransız halkının, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterecek kadar sevdiği Amerika´nın 44´üncü Başkanı Barack Obama, ziyaret ettiği Paris´te yoğun bir program gerçekleştirdi, Fransa´nın eski ve yeni cumhurbaşkanları François Hollande ile Emmanuel Macron, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve Fransız işadamlarıyla bir araya geldi.

Başkan Donald Trump´ı kızdırmak istemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Obama ile Elysee Sarayı´nda yediği özel öğle yemeğinin fotoğraflarını kamuoyu ile paylaşmadı. Hollande ve Hidalgo ise Obama ile görüşme fotoğraflarını Twitter hesaplarından paylaştılar.

Obama, ‘Les Napoleons´ adlı iş adamları klübü ve onun davetlisi teknoloji ve iletişim alanında faaliyet gösteren 3 bin iş adamına Maison de Radio binasında bir konferans verdi. Obama´ya bu konferans için 400 bin Euro ödendiği iddia edildi, ancak organizatörler miktarı açıklamadı.

Yaklaşık yarım saat sunum yapan Obama, sunumunun ardından Fransa´nın telekom devi Orange´ın patronu Stephane Richard´ın 45 dakika boyunca sorularını yanıtladı. ‘Korku ve yenilikler´ teması etrafında konuşan Obama Trump´ın ‘iklim, göç, terörle mücadele´ konularında kullandığı muhafazakar dilin aksine, temkinli ve kavrayıcı bir dil seçti. Beyaz Saray´ın politikalarını eleştirirken bir kez bile Trump adını kullanmamaya büyük özen gösterdi.

‘Yüzde 1 zengin ve geri kalan nüfus arasındaki kuruplaşma´

İşadamlarına hitabında Donald Trump´ın terörle mücadele, çevre ve ekonomi politikalarını eleştiren Obama, halefi Trump´ın aylardır iptal etmek istediği sağlık sigortası programı Obamacare´i savunarak ‘Artık herkesin faydasına olacak ekonomik politikalar izlenmesi gerektiğini, dünyanın yüzde 1 zengini ile gezegenin geri kalanı arasındaki kutuplaşmaya seyirci kalınmaması gerektiğini´ dile getirdi.

‘Amerika´da şirketler ve yerel yönetimler İklim Anlaşmasına bağlı´

COP 21 Paris İklimAnlaşması´nın mimarı François Hollande ve İklim anlaşmasını savunan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile de konuyu görüştüğünü anlatan Obama, bu konuda dünyada atılan adımları kutlayarak, İklim Anlaşması´nın uygulanması gerektiğini ve iklim değişikliğinin yarattığı problemlerle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Amerika yönetiminin bu konuya liderlik etmemesinden büyük üzüntü duyduğunu da kaydeden Barack Obama, Trump´ın İklim Anlaşması´ndan çekilmek istemesine rağmen, Amerikan şirketlerinin anlaşmanın ilkelerini uygulama çabalarını da taktir ettiğini belirtti ve ‘Şirketler ve yerel yönetimler sayesinde hala bu amaç doğrultusunda mücadele ediyoruz´ dedi.

Terörle mücadelede daha çok işbirliği

Trump´ın İngiltere başbakanı Theresa May ile terörle mücadele konusundaki polemiğine ve göçmenler konusundaki tepki çeken açıklamalarına da isim vermeden değinen Obama, Beyaz Saray´ın terörle mücadele politikasını eleştirerek, ‘bu yolda diğer ülkelerle tartışmaktansa sıkı işbirliğine giderek mücadele edilmesi gerektiğini´ söyledi. Obama, teröre karşı askeri gücün önemli olduğunu ancak bunun terör ağınızı yoketmek için yeterli olmadığını da sözlerine ekleyerek, ‘Diplomaside daha çok adım atılmalı, eğer bu ağı yok etmek istiyorsak güçlerimizi diplomasi alanında da birleştirmeliyiz´ diye konuştu.

Obama´dan ‘modern lider´ profili

Konuşmasında ‘modern lider profili´ de çizen Obama, modern bir liderin öncelikle insanlara daha iyisini başarabilme kapasitesi sunması gerektiğini söyledi. Paris´ten önce gittiği Hindistan´da dostu budist lider Dalay Lama ile görüştüğünü belirterek, ‘Dalay Lama asla sesini yükseltmiyor, çok kahkaha atıyor ama herkes konuştuğunda onu dinliyor´ sözleriyle budist lideri örnek gösterdi. Obama ‘zor anlar ve başarısızlıklar olsa bile doğru yolda olduğunu yurttaşlara anlatabilmek gerektiğini´ de belirterek, modern liderin bütün bunları bir arada uygulayarak insanların güvenlerini kazanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Trump´ın muhafazakar söylemlerine karşı, gençlikle birlikte ilerlenmesini de öneren Obama, 'Bu ruh haliyle birlik olmalı ve geleceğe gençlerle birlikte güvenle bakmalıyız. Gençlerimize yatırım yapar, onlara güvenirsek gelecek de bizimle olur. Demokrasiyi ancak yeni nesillerle birlikte ilerleseniz beslersiniz. Demokrasiye inananlar seslerini daha çok duyurmalı. Elbette demokrasinin eksikleri var ama ancak yurttaşların daha verimli katılımıyla bu eksikler giderilebilir” dedi. Obama, isim vermeden yine Trump´a atıfta bulunarak, “Büyük ulusların tarihi, asla kendi kendini tatminle yazılamaz' ifadesini de kullandı.

‘Michele benden boşanır´

‘Korku´ konulu panelde, Amerika başkanı iken ‘en büyük korkusunun kendi kendisini hayal kırıklığına uğratmak olduğunu´ anlatan Obama, yeniden başkan olma arzusu olup olmadığı sorusuna alaylı yanıt vererek, ‘Eğer bugün yeniden dönsem, daha iyi bir başkan olurdum. Ama Michele de benden boşanırdı. Bu yüzden dönmem olanaklı değil´ şeklinde yanıt verdi.



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor