Obama: Suriye´deki ´enkaz´ konusunda kendimi biraz sorumlu görüyorum

Obama: Suriye´deki ´enkaz´ konusunda kendimi biraz sorumlu görüyorum

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray´da Başkanlık Yıl Sonu Konferansı için bir demeç verdi. Pek çok konuda açıklama yapan Obama, 'Suriye´deki ´enkaz´ için kendimi ´biraz´ sorumlu görüyorum. Ancak doğru adımları attık' dedi. Obama,

 

Konferansın normal başlama saatinden yaklaşık yarım saat sonra kürsüye çıkan Obama, kendisinin basın mensupları için hem ´muzır´ hem de ´güzel´ konulardan bahsedeceğini söyleyerek espri yaptı.

´BİN LADİN´İN KAÇAK HAYATINA SON VERDİK´

Ekonomi, dış politika, ülkedeki silah şiddeti ve diğer konulara değinen Obama, göreve geldiğinde ABD´nin iki savaşın birden ortasında olduğunu ancak kendisinin asker sayısını 180 binden 15 bine indirdiğini söyledi. Bin Ladin´in kaçak hayatına son verildiğini ve düşman olmaktan çıkarıldığını söyleyen Obama, daha sonra konuyu Suriye ve Rusya´nın politikalarına getirdi. ´Suriye rejimi ve Rus müttefiklerinin ülkede yaşanan gerçeği saklamaya çalıştıklarını ve kendisinin Suriye´de daha geniş kesimleri temsil eden bir hükümetin kurulması için uğraş vermeye devam edeceğini söyledi.

Associated Press muhabirinin kendisinin de Hillary Clinton gibi Rusya´nın geçen ayki başkanlık seçimlerine siber müdahale ettiğine ve Clinton´ın seçim yenilgisinin sorumlusu olarak Rusya´yı görüp görmediği yönündeki soruya ise Obama, 'Birden fazla istihbari analizleri bir araya getirdiğimiz zamani bu işin arkasında Rusların olduğundan emin oluyoruz. Demokratik Ulusal Komite´nin yazışmalarını ortaya döktüler. Sanırım bu konuda önlem almamız ve bu tip siber müdahaleleerin tekrarlanmasının önüne geçmemiz gerekiyor' cevabını verdi.

´PUTİN´E ´SON VER´ DEDİM´

Eylül ayındaki G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´e siber saldırı olaylarından dolayı duyduğu rahatsızlığı net bir şekilde dile getirdiğini kaydeden Başkan Obama, 'Rusya´da Putin´den habersiz pek bir şey olmaz. Bu (siber saldırı) olay da Rusya hükümetinin en üst seviyesinde gerçekleşti' şeklinde konuştu. Obama, Putin´e ´Bu siber saldırılara son ver´ dediğini ve ondan sonra bir daha siber müdahale yaşanmadığını; ancak o zamana kadar zaten önemli verilerin ele geçmiş olduğunu söyledi.

´TRUMP, EMİNİM SEÇİM GÜVENLİĞİNİ TAM OLARAK SAĞLAYACAKTIR´

Obama, 20 Ocak´ta görevi devralacak olan yeni başkan Donald Trump´ın seçim zamanı ve öncesinde yabancı müdahalelere karşı tüm önlemleri alacağından ve ülkenin seçim güvenliğini sağlayacağından emin olduğunu da söyledi. Obama, ayrıca kendi döneminde Rusya ile ilişkilerin kötüleşmesinden de üzüntü duyduğunu ifade etti.

´SEÇİMİ ETKİLEMEMEK İÇİN HACK OLAYI KONUSUNDA SUSTUK´

Obama bu yazın başında Demokrat Parti´nin alt kanatlarından olan Demokratik Ulusal Komite´nin (DNC) hacklendiği konusunda bilgilendirildiğini ve hemen yasal mercileri bu konuda harekete geçirdiğini, olayın maduru olan komite mensuplarına da olayın tüm yönleriyle açıklandığını belirtti. Öncelikle böyle bir siber operasyonun ne için yapıldığını anlamadıklarını, arkasında yatan motivasyonu ve sonuçlarını kestiremediklerini ve her şeyden önce insanları bu konuda bilgilendirmeyi seçtiklerini söyleyen Obama, daha sonra da Kongreyi bilgilendirdiklerini belirtti. Obama, 'Basında DNC´nin neden hacklendiğine dair pek çok yorum çıktı ancak biz Beyaz Saray olarak çok ön yargılı görünmek istemediğmiz için şimdiye kadar bu konuda bir yorum yapmamıştık. Benim özel olarak bir açıklama yapmak istemememin nedeni ise zaten çok fazla partizanlığın mevcut olduğu bu ortamda seçim kampanyalarının gidşatını çok fazla etkilememekti' ifadelerini kullandı.

´BU İŞİ HALLEDİLMESİ GEREKTİĞİ GİBİ HALLETTİK´

Obama, bu hack olayını mümkün olabildiğince doğru ve olması gerektiği gibi ele aldıklarını açıkladı. Odadaki basın mensuplarına da takılan Başkan Obama, ´Bu sızıntı konusunu takıntı haline getirdiniz. Bu süreçte Clinton´ın eski dışişleri danışmanı Podesta´nın rizotto tariflerini bile haber yaptınız' dedi.

´BİZE YAPARSANIZ BİZ DE SİZE YAPARIZ´

Obama, DNC´nin hacklenmesi iddiasıyla ilgili olarak ise Rusya´yı hedef göstererek 'Eğer bize böyle şeyler yaparsanız, biz de size yaparız. Bazıları açık ve metodları bilinen şekilde olur, bazıları ise gerektiği gibi gizlice ve bazılarının anlayamayacağı şekilde' ifadelerini kullandı. Obama, bu sızıntının delilleri konusunda sorulan soruya ise 'Bakın elimizdeki en açık delilleri değerlendiriyoruz ve bu konuda hiçbir şüpheye mahal vermemek için titizleniyoruz' dedi.

Obama, önceki gün de NPR Radyosu´na yaptığı açıklamada 'Yabancı bir hükümet, seçimlerimizin bütünlüğünü bozmaya yönelik bir girişimde bulunduğunda, bizim de harekete geçmemiz gerektiğinde şüphe yok ve bunu kendi seçtiğimiz bir zaman ve yerde yapacağız' ifadelerini kullanmıştı.

Rusya uzun zamandır bu siber saldırılar konusunda hiçbir dahlinin olmadığını söylüyor ve bu konuda somu delillerin hala ortaya konulamadığını savunuyor. Hatta DNC´nin görüşmelerini ve e-postalarını yayınlayan WikiLeaks sitesi de defalarca bu sızıntılarda Rus hükümeti veya organlarının hiçbir münasebetinin bulunmadığını belirtmişti.

BİR MUHABİR BAYGINLIK GEÇİRDİ

Obama, konuşması sırasında biranda baygınlık gfeçiren bir muhabire ise acilen doktor müdahalesi için talepte bulundu. Beyaz saray´ın doktorlarından biri muhabire acilen müdahalede bulundu ve konferans daha sonra devam etti.

´CLINTON´IN HAKKI YENDİ´

Seçimde Demokratların adayı olan ve eski dışişleri bakanı Hillary Clinton´ın hhakının yenildiğini söyleyen Obama, seçimlerin adil ve yasalara uygun yapılıp yapılmadığı konusunda sorulan soruya ise 'Evet, adil olduğuna kesinlikle inanıyorum. Ancak Clinton´ın hakkı yenildi, özellikle basın onun iyi ve parlak yönlerini çok fazla ön plana çıkarmakta başarılı olamadı' cevabını verdi. Clinton´ın gerçekten sızdırılan gizli görüşmeler nedeniyle mi seçimleri kaybettiği yönündeki soruya ise Obama, 'Bunun kararını daha bilge insanlara bırakıyorum. Ancak seçim kampanyası boyunca yaşadığı sorunlar ve bazının ona yeterince adil yaklaşmaması kötü oldu' dedi.

´SEÇİMLER TAMAMEN GÜVENLİYDİ´

Obama, geçen ayıki başkanlık seçimleri konusunda da 'Sizi temin ederim ki seçimler güvenli ve özgür biçimde yapıldı. Ülke içinde herhangi çevirilen bir dolap olmadı. Oyların hepsi düzgün sayıldı ve işkendi' dedi.

´ABD, SURİYE MESELESİNE HEP YAKINDAN DAHİL OLACAKTIR´

Obama, Suriye krizinin çözülmesi konusunda hep en doğru adımlara atmaya çalıştıklarını ve şimdiye kadar da bunu yaptıklarına inandığını söyledi. ABD´nin bu meseleye asla uzaktan izlemeyeceğini ve ´yakında ilgilenmeye´ devam edeceğini söyledi. Obama, bir muhabirin kendisine sorduğu 'Suriye´deki yıkım konusunda kendinizi sorumlu hissediyor musunuz?´ sorusuna ise 'Evet, biraz hissediyorum ancak yine de bizim bu konuda attığımız adımlar en doğru seçimlerdi' dedi. ABD´nin Suriye´de amaçladıklarını gerçekleştirdiğinin söylenemeyeceğini ve orada başarısız olduğunu kabul eden Obama, 'ABD krizin ve savaşın çözümü için diplomatik kanalları başarıyla tesis etmekte başarılı olamadı. Ama yine de yapılması gereken doğru şey buydu' dedi. 

´BM´YE BASKI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ´

Obama, Suriye´deki krizle ilgili olarak 'BM´ye insani yardımların Halep ve harap durumdaki pek çok Suriye kentine hızlıca ulaştırılması için baskı yapmaya devam edeceğiz' dedi. Suriye´deki krizin çözümü için bağımsız uluslararası gözlemciler misyonunun oluşturularak kentin tümünden tahliyelerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve insani felaketin çözümü için de tam katılımlı bir ateşkesin şart olduğunu, böylece kendilerinin de askeri değil de politik çözüm için uygun zemini bulabileceğini belirten Obama, ayrıca insani yardımların da muhtaç insanlara ulaştırılmasında pürüz yaşanmaması gerektiğinin altını çizdi.

´REAGAN, MEZARINDA TERS DÖNERDİ´

Obama, muhabirlerin Putin konusunda sordukları bir soruya ise 'Eğer (eski Cumhuriyetçi başkan) Ronald Reagan, Cumhuriyetçilerin yapılan bir ankette yüzde 37 gibi bir oranla Putin´in politikalarını onayladığını duysaydı mezarında ters dönerdi' dedi.

´TEK ÇİN POLİTİKASI´NI DEĞİŞTİRİRSE SONUÇLARINA KATLANIR´

Başkan Obama, kendisine son dönemde ABD ile Çin arasında Trump´ın Tayvan lideri ile doğrudan telefonda görüşmesi nedeniyle başgösteren krizle alakalı olarak ne düşündüğünün sorulması üzerine de 'Eğer Trump uzun yıllardır devam eden ABD´nin ´Tek Çin´ politikasını değiştirmeyi ya da esnetmeyi palanlıyorsa bunun hem diplomatik hem uluslararası sonuçları olacaktır. Bunlara katlanmak zorunda kalır' dedi. ´Tek Çin´ yaklaşımının Çin için çok önemli olduğunu ve ABD ile bu ülkenin arasında bulunan stabil ilişkilerin bozulmasının iki ülke için de dezavantaj olduğunu söyledi. Obama, 'Trump´a ´Dış ilişkilere yoğunlaşmadan önce ekibini, takımını toparlamaya bak´ dedim' ifadelerini kullandı.


 



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor