`Obama ile aram başta çok iyiydi...`

`Obama ile aram başta çok iyiydi...`

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama`yla ilişkileri için, 'Obama`yla ilk göreve geldiği dönemde aram çok iyiydi. Hatta biliyorsunuz bizi ‘Beyaz Ev` denilen yerde ailece ağırladılar. Orada birebir toplantıla

Kolombiya, Küba ve Meksika`yı kapsayan Latin Amerika seyahatini planlanandan bir gün önce sonlandıran Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönüş yolculuğunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hürriyet`ten Akif Beki`nin haberine göre, önce Küba lideri Raul Castro ile görüşmesi hakkında konuşan Erdoğan 'En önemli olan halkın devrimidir. Silahlı devrim değil. Halk sandıkta devrim yapar ve onun için de mutlu olur. Yoksa silahla yapılan devrim, devrim değildir. Bunu tabii ben söyledim, Raul Castro değil' ifadelerini kullandı. Erdoğan, eski lider Fidel Castro ile ise sağlık sorunları sebepleriyle görüşemediğini belirtti.

`MESELELER ANLAYAMADIĞIM ŞEKİLDE FARKLI GELİŞMEYE BAŞLADI`

Latin Amerika ülkelerinde `One Minute` çıkışı ile bilindiği hatırlatılan Erdoğan, `yalnızlaştığı` iddialarını yalanlayıp pek çok ülke liderinin bu çıkışa destek verdiğini anlattı:

'Örneğin ‘Dünya 5`ten büyüktür` sözünü söylediğimde, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto bunu onayladığını ifade etti. Meksika`nın yüzde 80 ihracatı Amerika`ya. Nyeto`nun başkanlığına da Amerika destek olmuştu. Benim de Obama`yla ilk göreve geldiği dönemde aram çok iyiydi. Hatta biliyorsunuz bizi ‘Beyaz Ev` denilen yerde ailece ağırladılar. Orada birebir toplantılar yaptık. Bütün bu görüşmelerden sonra baktık mesele anlayamadığım şekilde farklı gelişmeye başladı. Biz ‘One minute` derken, ‘Allah`tan başka kimse bize başka bir çizgi çizdiremez` dedik. Bu çizgi doğruysa gideriz. Ama doğru değilse kimse bizi zorlayamaz.'

`BMGK GEÇİCİ ÜYELİĞİ SADECE GÖZ BOYAMA`

Filistin meselesinde de kararları daima söz konusu 5 ülkenin verdiğinden yakınan Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) hiç Müslüman ülke olmamasını eleştirdi, geçici üyeliğin `göz boyamadan ibaret olduğunu` söyledi:

'Biz ‘One minute` derken kime dediğimiz belli. Bu zat (Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres) bana, cumhurbaşkanı olmadan önce bir teklifte bulundu. ‘Burada, Batı Şeria`da bir yapılanmaya gideceğiz, parayı biz bulalım siz de inşaatta iyisiniz` dedi. Biz de tamam dedik, ‘Parayı siz bulun biz de TOKİ ile yapalım`. Tabii fazla uzun sürmedi, kendisi cumhurbaşkanı oldu. Fakat cumhurbaşkanı makamı ona farklı bir hava getirdi. Ne oldu Batı Şeria meselesi dediğimizde ‘Görüyorsunuz İsrail`in işleri ile uğraşıyorum` dedi. İsrail`de cumhurbaşkanının bir fonksiyonu yoktur. Biliyorsunuz başbakan etkilidir İsrail`de. Sonra Davos`ta bir araya geldiğimizde, benim de taşı gediğe koymam gerekirdi. O toplantıdan önce plaj bombalaması olmuş, çocuklar ölmüştü.'

`BİR ÜLKEDE BİR OLAY OLDUYSA MUHATTABIM O ÜLKENİN BAŞKANIDIR`

ABD`de 3 Müslüman gencin öldürülmesini sessiz kalmakla eleştirdiği Obama`ya 'Eyy başkan, neredesin?' diye seslenen Erdoğan, bu çağrısının gerekçesini de şöyle açıkladı:

Olaydan haberim vardı. Obama`ya yönelik sertti, yumuşaktı derseniz bilmem. O sizin takdiriniz. Ama bir olay olduysa benim muhatabım o ülkenin başkanıdır. Benim çağrım onlaradır. Sonrasında yardımcısına da seslendim. Bu olmaz. Mesela bu ülkede değil de bizim ülkemizde olsaydı sessiz kalmazdık. Örnekleri var. Mesela büyükelçilik saldırısında biz tüm açıklamaları yaptık. DHKP-C ile ilgili araştırmalarımızı ve olayın detaylarını ABD ile paylaştık. Stratejik müttefiklik bunu gerektirir. Biz de kendilerinden aynı şeyi bekliyoruz.'

`ANKET YAPTIK, KAL DESEYDENİZ KALACAKTIM`

Diğer taraftan Küba`dan doktor ithal etme fikrine sıcak bakan ve Meksika`daki 500 yıllık Başkanlık Sarayı`nın kendisini çok etkilediğini belirten Erdoğan, Türkiye`ye erken dönmesi konusundaki sorulara ise 'Ülkeme hasretimi sizlerle paylaştım. Sizlere de sordum. Dönelim dediğiniz için dönüyoruz. İstişare yaptık sizinle. Yani eğer siz deseydiniz ki kalalım, kalacaktık. Anket yaptık, dönmek istediniz, dönelim dedik. Tamamen demokratik' yanıtını verdi.

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor