Obama´dan Avrupa´ya Destek Sözü

Obama´dan Avrupa´ya Destek Sözü

Başkan Barack Obama, Amerika´nın Avrupa´ya uzun vadeli desteğini sürdüreceği sözünü verdi ve NATO ittifakıyla Avrupa arasında birlik çağrısında bulundu.

 

Başkan Barack Obama, Amerika´nın Avrupa´ya uzun vadeli desteğini sürdüreceği sözünü verdi ve NATO ittifakıyla Avrupa arasında birlik çağrısında bulundu.

Obama Polonya´daki NATO zirvesinin kapanışında konuştu. Amerikalı yetkililer, Soğuk Savaş´ın sonundan bu yana Varşova´daki zirveyi, ittifakın en kritik toplantısı diye niteliyor.

Yetkililere göre son NATO zirvesi, ittifakın dikkatini “karşılıklı güvence” politikasından “caydırma politikasına” değiştirmiş durumda. Başkan Obama, zirvenin başlında Amerika´nın Polonya´ya bin asker göndereceğini açıklamıştı. Bunun en azından Rusya tehdidine karşı sembolik de olsa caydırıcı etkisi olacağına inanılıyor.

NATO üyeleri ayrıca Baltık devletleri, Estonya, Letonya ve Litvanya´ya da takviye birlikler gönderme kararı aldı. İttifak Soğuk Savaş´ın sonundan bu yana ilk kez bu denli büyük bir asker sevkiyatı yapıyor.

Eski Sovyet cumhuriyeti olan Baltık devletleri son dönemde artan Rusya tehdidine maruz kalmış durumda. Savunma uzmanları Rusya´nın bu ülkeleri en fazla 60 saat içinde tamamen işgal edebileceği görüşüne sahip.

Rusya, NATO´nun bölgedeki sevkiyatını çok kez kınadı. Bununla birlikte Kremlin bölgedeki askeri varlığını arttıracağını bildirdi. Moskova, Ukrayna´daki askeri işgalini sonlandıracağı yönünde hiçbir işaret vermiş değil.

Amerika´nın Sesi Sırpça Bölümü´ne demeç veren Senatör Ben Cardin, Rusya´ya Ukrayna´daki işgaline son verme çağrısında bulundu. Moskova´yı saldırgan tutumundan dolayı eleştiren Cardin, “Umarız Ruysa´dan uluslararası yükümlülüklerine uyması yönündeki işbirliğini görürüz” diye konuştu.

NATO bu yılın başında Karadağ´ı ittifaka 29´uncu üye olarak davet etmişti. Karadağ´ın üyeliğinin tüm üye ülkelerin yasama organlarınca onaylanması gerekiyor. Senatör Cardin, Amerikan Kongresi´nde Karadağ´ın üyeliğine iki partinin de destek verdiğini söyledi.

NATO´nun Varşova´daki zirvesine katılan Karadağ Savunma Bakanı Milica Pejanoviç-Curisiç, ülkesinin ittifaka üyeliğinin istikrar ve güvenlik amacı taşıdığını söyledi.

Brexit etkisi

İngiltere´nin iki hafta önce yaptığı referandumla Avrupa Birliği´nden ayrılma kararı alması NATO içinde kaygılara yol açmış durumda. İttifakın birçok üyesi, bu kararın hem AB´nin birliği hem de NATO´nun güvenliğine etkilerinden kaygılı.

Obama NATO zirvesinin kapanışında yaptığı konuşmada, İngiltere ve AB arasında sert duvarlar örülmemesi çağrısında bulundu. İngiltere´nin önümüzdeki haftalarda AB´den ayrılma sürecini birlik yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor. AB liderleri Londra´dan süreci derhal tamamlamasını istiyor. Obama konuşmasında Brexit referandumu gerçeğinin artık kabullenilmesi çağrısında bulundu.

Afganistan´a destek arttırılıyor

NATO´nun iki gün süren Varşova zirvesinde üye ülkelerin liderleri, 2017 ve 2020 yılları arasında Afgan güvenlik kuvvetlerine her yıl 1´er milyar dolar yardım vaadinde bulundu. Amerika´nın da bu ülkeye gönderdiği yardımlarla birlikte Afgan güvenlik kuvvetlerine her yıl 4,5 milyar dolar aktarılacak.

Obama hafta içinde yaptığı açıklamada Afganistan´dan çekilme sürecini yavaşlatacağını bildirmişti. Obama´nın görevinin sona ereceği bu yıl Afganistan´da 8 bin 400 Amerikan askeri bırakılacak.

Varşova zirvesinde anlaşan NATO liderleri, Afganistan´da 2017 yılında toplam olarak 12 bin asker bırakacak.

ABD ve Türk savunma bakanları arasında görüşme

Bu arada Pentagon, Amerika Savunma Bakanı Ash Carter ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık arasında zirve dışında ayrı bir görüşme gerçeklediğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Carter´ın 28 Haziran´da İstanbul Atatürk Havalimanı´nda düzenlenen terör saldırısını kınadığını ve terörle mücadelede Türkiye´yle yoğun çalışmayı sürdürme sözü verdiğini bildirdi. Carter, Varşova zirvesinde görüştüğü Işık´a, ABD ve Türk ordularının İncirlik ve diğer bölgelerde “omuz omuza durduğunu” söyledi.

İki bakan ayrıca IŞİD´i yenilgiye uğratma ve bu süreci hızlandırma sürecinde geniş işbirliği çabalarını ele aldı.

Ash Carter ayrıca Türkiye´yi Avrupa ve Ortadoğu´daki uluslararası gerginliklerini azaltma girişimlerinden dolayı övdü. Türkiye bir süre önce Rusya ve İsrail´le ilişkilerini normalleştirmeye başlamıştı.

Carter ve Işık ayrıca, IŞİD´le mücadele konusunda savunma bakanlarının 20-21 Temmuz´da Washington´da düzenlenecek toplantısında da yakın diyalog konusunu ele alacak.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor