Ömer Önhon’la Mülakat

Ömer Önhon’la Mülakat

Ömer Önhon: “Türkiye İslam Devleti hakkında uyarıda bulundu fakat kafa kesmeye başladıkları zamana kadar kimse umursamadı.”

 

Fernando Garcia

Ermeni katliamının yüzüncü yılı ve Ankara`nın İslam Devletine karşı yapılan müdahaleye katılmakta gösterdiği isteksizlik, Türkiye`yi uluslararası eleştirilerin hedefi hâline getirdi. Türkiye`nin İspanya`daki Büyükelçisi Ömer Önhon bazı karşı ataklarla ülkesini savundu.

FERNANDO GARCIA: Türkiye`nin İslam Devletine karşı yürütülen mücadeledeki tavrı, şüphelere ve eleştirilere neden oldu. Suriye ve Irak ile sınırı olan bir ülkenin olası kayıtsızlığı endişelendiriyor.

ÖMER ÖNHON: Bütün bu radikal örgütler, bizim yakınlarımızda olduğu için herkesten çok bizim için tehlike oluşturuyor. Türkiye, en başında İslam Devleti ile mücadelenin uluslararası iş birliği gerektiren bir iş olduğunu söyledi. Fakat uluslararası toplum duyarsızlık gösterdi. Onlar için uzaktaki bir sorundu. İslam Devleti kafa kesmeye başladığında ve Charlie Hebdo olayı yaşandıktan sonra algı değişti. Türkiye, cihatçıların girişini engellemek için birçok önlem aldı. Ülkeye girdikten sonra geçiş yapabileceğine inandığımız 10 bin kişilik yasaklı listemiz mevcut. Bin üç yüz kişiyi ise ülkelerine geri göndermek için yakaladık.

GARCIA: Avrupalıların sayısı kaç?

ÖNHON: Tam sayıyı bilmiyorum fakat çoğunluğu oluşturuyorlar. Buna karşın kendi ülkeleri ne yapıyor? Bu insanların çoğunluğunun eylemleri biliniyor. Örneğin örgütte Fransızların olduğu biliniyordu fakat Fransa hiçbir şey yapmıyordu. Charlie Hebdo cinayetlerinden sonra tepki vermeye başladı. Türkiye terörle mücadelede birinci sırada bulunuyor. Birçok defa tekrarladığımız fakat kulak asılmayan uyarılarımıza rağmen bizden şüphelenilmesi çok üzücü. Bazı dışişleri bakanlarına, listede bulunan kendi vatandaşlarını neden gözaltına almadıklarını sorduğumuzda ülkelerinde dolaşım özgürlüğü olduğunu söylediler. Sanki bizde yokmuş gibi!

GARCIA: İspanya gerekli olanı yapıyor mu?

ÖNHON: İspanya ile çok iyi bir iş birliğimiz var. Bazıları oradan geliyor ve elimizden kaçıyor fakat iş birliği oldukça olumlu.

GARCIA: Sayıları kaç? Çok mu?

ÖNHON: Üç haneli rakamları geçmez. Diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça az.

GARCIA: Türkiye`yi en fazla ilgilendiren konu hangisi? İslam Devleti`nin mi yoksa Esad`ın yok olması mı?

ÖNHON: Güzel soru fakat bu şekilde iki konuyu birbirinden ayırmak yanlış. İslam Devleti eli kanlı bir terör örgütü. Esad hükûmeti ise kendi halkını öldüren ve ülkeyi kan gölüne çeviren bir rejim. Biri, diğerinin varlığının sebebi. Birbirlerini karşılıklı besliyorlar. İdeal olanı ikisinin de ortadan kalması ve Suriye`nin istikrarı yakalaması.

GARCIA: Ankara`ya karşı başka uluslararası eleştiriler de var. Avrupa Konseyi, Türkiye`de haziran ayında yapılacak olan seçimler için düzenlenen kampanyaların şeffaf ve dengeli olmadığını söyledi.

ÖNHON: Her yerde seçim kampanyaları eleştiriliyor. BBC`nin tarafsız olmaması nedeniyle İngiltere`de, RTVE`nin duruşu nedeniyle İspanya`da ve Fransa`nın bazı bölgelerinde eleştiriler oldu. Türkiye, çok partili demokrasinin iyi oturduğu bir ülke.

GARCIA: İfade özgürlüğünün olmaması ve basına karşı uygulanan baskı nedeniyle yapılan eleştiriler artıyor.

ÖNHON: Türkiye`nin, en çok gazetecinin tutuklandığı ülke olduğu söyleniyor. Bu büyük bir hata. Şu an yargılanan yedi gazeteci var ve hiçbirisi yazdıklarından dolayı yargılanmıyor. Başka suçlardan veya terörizmden dolayı yargılanıyorlar. Aslında çok etkin, eleştirinin bol olduğu ve hem canlı hem de sağlıklı bir ülke içi tartışmanın olduğu siyasi bir hayata sahibiz.

GARCIA: Türkiye ile ilgili en çok tartışılan konu yine Ermenilerin yüz yıl önce katledilmesi oldu. Yaşananların soykırım olduğunu düşünmesine rağmen Ermenistan`a ve Avrupa Birliği`ne (AB) yakınlaşmayı uygun olarak görüyor musunuz?

ÖNHON: Birinci Dünya Savaşı sırasında olaylar meydana geldiğinde Osmanlı İmparatorluğu her cepheden saldırıya uğruyordu. Ermeniler, Rusların kışkırtmasıyla Doğu Anadolu`da Osmanlı`ya karşı savaşmaya başladı. Ermeniler, Paris Barış Konferansına taşıdıkları memorandumda savaşın bir tarafı olarak bağımsızlık istiyorlardı. Kendi tebaasından olan bir gruptan darbe yiyen Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye`nin doğusundaki Ermenileri alıp savaşın uzağında bulunan Suriye`nin kuzeyine taşıdı. Yüz veya iki yüz lider dışında gerisine dokunulmadı. Savaş çerçevesinde, Suriye`ye sürülenler arasında ölenler oldu fakat herhangi bir soykırım veya bir buçuk milyon Ermeni’nin ölümü söz konusu değil. Bu rakam tamamen yanlış. Markette satılan herhangi bir şeyin fiyatı gibi bazen artıyor bazen düşüyor. Anadolu`da meydana gelen savaşta sadece Ermenilerden değil her iki taraftan yüz binlerce kişi hayatını kaybetti. Büyük trajediler yaşandı ve biz bütün kurbanlar için acı çekiyoruz. Ermenilerle yüzyıllarca birlikte yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bizim bir parçamızı oluşturuyorlar. Soykırım terimini reddediyoruz ve dünya döndükçe reddetmeye devam edeceğiz. Yaşanmayan bir şeyi kabul edemeyiz. Fakat bir çözüm bulmak istiyoruz. Geleceği, geçmişin kini üzerine kuramayız.

GARCIA: Altı yıl önce başarısızlığa uğramış gibi görünen bir buzları eritme girişimi olmuştu...

ÖNHON: 2009 yılında konuyla ilgili iki protokol imzaladık ve bunları Meclislere sunduk. Fakat Ermenistan, Türkiye`nin uygulamak istemediğini bahane ederek iki ay önce protokolleri iptal etti. Biz ise hâlâ yürürlükte tutuyoruz. Amaçları, yüzüncü yıldan faydalanarak üzerimizde baskı kurmaktı. Önerilerimizin arasında, ulaştıkları sonucu her iki ülkenin kabul edeceği, iki tarafın temsilcilerinden oluşan bir tarih komisyonu kurmak bulunuyordu. Ermeniler bunu kabul etmedi. Çünkü yıllardır yürüttükleri aldatma politikaları ortaya çıkacaktı. Soykırım, insanlığa karşı işlenen en ağır suçlardan birisi olan eylemin hukuki adıdır. Kolaylıkla kullanılamaz. 1915 olaylarıyla ilgili akademik bir anlaşma yok. Ermeniler, insanların duygularını sömürüyor ve kurbanlarının üzerinden müzakere yapıyor. Biz, Ermeni ve Türk bütün kurbanlar için üzülüyoruz çünkü onlar bizim vatandaşımızdı. Fakat tarihin ve duyguların suistimal edilmesini kabul etmiyoruz.

GARCIA: Fakat bazı Avrupa parlamentoları 'soykırım' terimini kullandı...

ÖNHON: Bu konu şu an moda. Herkes yüzüncü yıl için bir şeyler yapmak istiyor. Fakat parlamentolar akademisyen, tarihçi veya hâkim değildir. Büyük çoğunluğu olayın nerede olduğunu harita üzerinden gösteremez. İsveç Parlamentosu 2010 yılında konuyla ilgili bir oylama yaptı. 100`e yakın vekil oylamaya katılmadı. 221 vekil soykırım olduğu, 220 vekil ise olmadığı yönünde oy kullandı. Yani bir oyla soykırım olduğuna yönelik karar verdiler. Bu saçmalıktır! Bu konular parlamentoların güvenilirliğini aşındırıyor ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkileri kötüleştiriyor. Bu parlamentolar, yaşanan olayların kurbanı olan herkes için üzüntü duyduklarını açığa vursalardı ve bir çözüm isteselerdi memnun olurduk.

GARCIA: Türkiye`ye karşı oldukça fazla eleştiri var. Sizce bunlar hangi korku veya çıkarlarla ilişkili?

ÖNHON: Meyve veren ağaç taşlanır. Bazı çevreler sürekli bize saldırıyor fakat bunları açıklamak bu mülakatı oldukça uzatır. Bazıları Türkiye`nin sırtını döndüğünü söylüyorlar fakat tam tersi. 1963`ten bu yana Avrupa`nın kapısını çalan bizken kapıyı kapatan her zaman Avrupa Birliği. Türkiye ile Hırvatistan katılım müzakerelerine 2005 yılında başladı. Hırvatistan 2011 yılında kabul edildi. Biz ise hâlâ fasıl açıp kapatıyoruz. Her zaman bir üye engel oluyor. Eğer Türkiye kabul edilseydi AB`nin beşinci veya altıncı büyük ekonomisi olurdu. Önceden sebep bizim zayıflığımızken şu anda belki de bu kadar güçlü bir ülke istenmiyordur. Evet, korku olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Müslüman olduğumuz için bizden hoşlanmıyorlar mı sorusu da ortaya çıkıyor. Şüphesiz Türkiye, Avrupa`nın da Asya`nın da bir parçasıdır. Geniş bir etki sahası var. Enerji kanallarında çok önemli bir geçittir. Laikliğimiz birçokları için örnek teşkil ediyor. Genç ve dinamik bir ülkeyiz. Sonuç olarak avantaj listesi oldukça uzun. ( İspanya, La Vanguardia – 18 Mayıs 2015 )



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

Yükleniyor