Omurilik Hastalıklarına Dikkat!

Omurilik Hastalıklarına Dikkat!

Yoksul ülkelerde omurilik sakatlığının yol açtığı ölümler aslında önlenebilir

Joe De Capua

Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinden Alana Officer, omurilik sakatlanmalarının kalınbağırsak ve mesane kontrolunu güçleştirdiğini, cinsel fonksiyonları ve akıl sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Bu nedenle omurilik sakatlanmaları, felcin çok ötesinde sorunlar da yaratıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Engellilik ve Rehabilitasyon Koordinatörü Alana Officer’a göre omurilik sakatlanmalarının üç ana nedeni var: trafik kazaları, düşmeler ve şiddete maruz kalmak.

Alana Officer, omurilik sakatlanmalarının bölgeden bölgeye değişiklik gösterdiğini vurguluyor: ”Trafik kazaları, Afrika ve Büyük Okyanus’un batısında rastlanan omurilik yaralanmalarının en önde gelen nedeni. Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’daysa en çok düşmelerin omurilik sakatlanmalarına yolaçtığını görüyoruz. Bazı ülkelerdeyse şiddet en önemli faktör. Amerika ve Güney Afrika, buna bir örnek. Bunların yanısıra tümör, kanser, verem ve ayrık ya da açık omurga anlamına gelen spina bifida gibi travmatik olmayan tıbbi durumlar da omurilik sakatlıklarına neden oluyor.”

Verem, genellikle bir akciğer hastalığı olarak bilinir. Ancak Afrika’nın güneyindeki ülkelerde travmaya bağlı olmayan omurilik sakatlanmalarının yüzde 30‘una verem yol açıyor.

Spina bifida ise bir omurga rahatsızlığı. Kimi spina bifida vakaları, yürümeyi zorlaştırıyor ve kişinin gündelik yaşamını son derece olumsuz yönde etkiliyor. Spina bifidanın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte uzmanlar, bu hastalığa neden olan etkenlerin genler ve çevresel faktörler olabileceğini söylüyor.

Omurilik sakatlanmaları kadınlardan çok erkekleri etkiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Alana Officer şunları söylüyor: ”Omurilik sakatlanmalarında erkek-kadın oranı 2’ye 1. 20-29 yaş arası erkeklerin ve 15-19 yaş arası kadınların omurilik sakatlığı geçirme olasılığı, diğer yaş gruplarına oranla daha yüksek. Gençler arasındaki bu yaş aralıkları, en sık omurilik sakatlıkları görülen dönemler. İkinci grupsa yaşlılar. Yaşlılarda düşmeler, tümörler ve kanser, oldukça büyük rol oynuyor.”

Omurilik sakatlığı bulunanların daha erken ölmelerinin ana nedeniyse tıbbi hizmetlere erişimin kısıtlı olması. Alana Officer bu konuda şöyle konuşuyor: ”Yoksul ve orta gelirli ülkelerde omurilik sakatlığı olan kişilerin çoğu acil tıbbi hizmet alamıyor. Sağlık hizmetleri sisteminin kalitesinin ölüm oranları üzerindeki etkisi çok yüksek. Örneğin yoksul bir ülkedeyseniz hastanede omurilik sakatlığından ölme olasılığınız, zengin bir ülkenin hastanesinden çok daha yüksek.”

Alana Officer, yoksul ülkelerde omurilik sakatlığının yol açtığı ölümlerin aslında önlenebileceğini söylüyor. Örneğin omurilik sakatlığı geçirdikten sonra meydana gelen idrar yolları iltihaplanmalarını ve yatalak hastaların aynı pozisyonda uzun süre yatmaları sonucu bedenlerinde açılan yaraları önlemek mümkün. Zengin ülkelerde bu gibi sorunlar hayatı tehdit eder nitelikte değil.

Officer, ”Omurilik sakatlığı olanlar, omurilik sakatlanması olmayanlar kadar uzun yaşayabilir. Hafif farklılıklar olabilir ancak gelir düzeyi yüksek ülkelerde bu süre oldukça uzun. Yoksul ülkeler için aynı şeyi söylemek mümkün değil” diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, omurilik sakatlanmasından kuşkulanılan durumlarda hemen harekete geçilmesi şart. Öncelikle omurganın sabitlenmesi gerekiyor. Sonra sakatlanmanın ciddiyeti, sabitlenme ve sinirlere baskı yapma seviyesi belirlenerek sakatlanan kişiye acil müdahale yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü ayrıca tedavi sürecinin bir parçası olarak rehabilitasyon ve akıl sağlığı hizmetleri de öneriyor. Örgüt verilerine göre omurilik sakatlığı geçirenlerin yüzde 30‘unda ciddi depresyon belirtileri görülüyor.

Omurganın sabitlenmesi ve gerekli sağlık hizmetinin zamanında alınması, sakatlanma sonrasında uzun süreli fonksiyon bozukluk ve eksikliklerini önlüyor.

Omurilik sakatlanmalarının yolaçtığı felcin tedavi edilmesi mümkün değil. Ancak bu konuda çalışmalar devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Alana Officer, omurilik sakatlıklarını önlemek için daha güvenli yollar inşa etmek, daha emniyetli araçlar tasarlamak, alkollü otomobil kullanmaktan kaçınmak, emniyet kemeri takmak gerektiğini söylüyor. Öte yandan sporda güvenliği sağlayarak, düşmeleri azaltmak için pencerelere parmaklık takarak, veremi erken teşhis ve tedavi ederek ve hamile kadınların daha iyi beslenmesini sağlayıp spina bifida riskini azaltarak da omurilik rahatsızlıklarının önüne geçilebilir.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor