Orta Doğu`daki Rolünü Ortaya Koyuyor

Orta Doğu`daki Rolünü Ortaya Koyuyor

Orta Doğu`da süregelen krizler, yalnızca Türkiye`nin oldukça önemli jeostratejik konumunun altını çiziyor: Papa Francis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin ve İngiltere Başbakanı David Cameron`un son birkaç ay içerisinde Ankara`yı ziy

M. Hakan Yavuz, Mujeeb R. Khan

Türkiye onlarca yıl, çoğunlukla Amerika`nın izinden giden itaatkâr bir müttefik oldu. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) 2007 yılında yeniden seçilmesinden bu yana ülke, Orta Doğu`da, genellikle Washington ile ters düştüğü daha bağımsız bir dış politika ortaya koyuyor.

Mısır`daki 2013 darbesi, İsrail-Filistin ihtilafı ve Suriye`ye bir müdahalede bulunulması ihtiyacı konularında keskin fikir ayrılıkları bulunuyor. Türkiye`yi eleştirenler, İslam Devleti olarak bilinen radikal bir Vahabi gruba karşı verilen mücadele de dahil ülkenin bir NATO müttefiki olarak güvenilirliğini sorgulamaya başladı.

Ancak bu endişelerin birçoğu yersiz. Orta Doğu`da süregelen krizler, yalnızca Türkiye`nin oldukça önemli jeostratejik konumunun altını çiziyor: Papa Francis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin ve İngiltere Başbakanı David Cameron`un son birkaç ay içerisinde Ankara`yı ziyaret etmeleri hiç de şaşırtıcı değil. Ayrıca, kısmen ülkenin sergilediği bu yeni kendine güvenin kaynağını anlamadıkları için Türkiye`yi kötüleyenler aslında bu değişimin, Amerika`nın uzun vadeli çıkarlarına hizmet ettiğini göremiyorlar.

Türkiye`nin yeni dış politikası sıklıkla, 2003`ten 2014`e kadar ülkenin Başbakanlığını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a atfediliyor. Ancak bunun kökleri, 1980`lerde ülkenin Başbakanı olan Turgut Özal`ın yaptığı -ülkenin demokratikleşmesini ve Anadolu`nun kırsal bölgelerindeki Müslüman orta sınıfın yükselmesini hızlandıran- siyasi ve ekonomik reformlarına dayanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti`nin 1923 yılında kurulması sonrasında küçük, laik ve otoriter bir yapı, ülkeyi görkemli İslami mirasından uzaklaştırdı. Ancak 20. yüzyılın sonlarına doğru birçok Türk, Osmanlı İmparatorluğu tarafından ortaya konan birlik ve yönetimi özlemle anar oldu.

Türkiye ayrıca, Osmanlı döneminin sonundan beri bölgeye sıkıntı veren despotluk, ihtilaf ve dış müdahale döngüsünden bölgeyi uzaklaştırmaya çalışıyor. Devlet Başkanı Beşar el Esad’ın 2004’te Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk ziyaretin ardından AKP liderleri, genç devlet Başkanının reform vaatlerini benimsedi ve Suriye ile olan ilişkiler gelişti. Ancak Esad, Türk hükûmetinin reform çağrılarını görmezden geldikten ve Suriyeli sivillere yönelik toplu katliamlar gerçekleştirdikten sonra Ankara onun görevden ayrılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisi 2002’deki seçimin ardından İsrail ile ilişkileri güçlendirerek Türkiye’nin bölgede kapsamlı bir barışa aracılık yapma girişiminde İsrail’e meşru bir ortak olarak davranacağının sinyalini verdi. Fakat 2008-2009’daki Gazze Savaşında yüzlerce Filistinli sivil hayatını kaybettikten ve 2010 yılında İsrail kuvvetleri silahsız bir Türk gemisi olan Mavi Marmara’ya baskın düzenledikten sonra Türkiye, İsrail’in iktidardaki Likud partisinin saldırgan fantazilerinde daha fazla yer almamaya karar verdi.

AKP ayrıca Kürt ihtilafına son vermek için diğer Türk liderlerinden daha fazla şey yaptı. Türkiye, İslam Devletinden kaçan 200 bin Kürt, Hristiyan ve Yezidi de dâhil 1,6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ankara, Suriye’de Sünni radikallerle savaşan Kürt peşmergeye askerî yardımda bulundu ve Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY), Türkiye’nin en yakın stratejik ve ekonomik ortaklarından biri hâline geldi.

ABD uzun zamandır Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail gibi istemci devletlerin Orta Doğu’da öngörüsüz hedefler peşinde olmasına izin veriyor. Bu, yalnızca despotluk ve çatışma getirdi. Washington’ın Mısır’da Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşlerinin demokratik hükûmetini tamamen desteklememesi, onun düşüşüne ve o zamandan bu yana ülkede vuku bulan istikrarsızlık ve şiddete katkıda bulundu. Ve İslam Devletinin ilerleyişine zemin hazırlayan şey, Başkan Obama’nın Esad’a karşı gerçekleştirilen ayaklanmanın ilk iki yılında Suriye muhalefetini kuşkucu bir şekilde terk etmesiydi.

Bu türden başka felaketlerin önüne geçmek için, Washington’daki ve diğer Batılı başkentlerdeki politikacılar, ters etki yaratan yaklaşımlarını bırakmalı; Türkiye’nin Orta Doğu’ya ilişkin büyüyen ve olumlu müdahilliğini benimsemeliler.(ABD, The New York Times - 11 Şubat 2015)



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor