Özgürlüğü Engelleyen Hükümet Değil, Bazı İş Dünyası Grupları

Özgürlüğü Engelleyen Hükümet Değil, Bazı İş Dünyası Grupları

CNN`nin yayınında yeralan bir mülakatta gazeteci Ceren Kenar, 'Türkiye`de medyayla ilgili yapısal bir sorunumuz var. İfade özgürlüğünün sınırları genişliyor olabilir fakat bağımsız bir medyaya sahip miyiz? Sadece hükûmetten değil, T?

CNN

CNN`nin yayınında yeralan gazeteci Ceren Kenar ile yapılan mülakat şöyledir:

SUNUCU: Zaman gazetesinde çalışan gazetecilerin deneyimi, Erdoğan yanlısı kutupta yer alan gazetecilerden farklı. Şimdi o seslerden birine kulak vermek istiyorum. Ceren Kenar bizimle. Ceren, bu insanlar bir terör komplosuna dâhil olmakla suçlanıyor. Burada bir terör komplosu görüyor musun? Bu nasıl bir örgüt?

KENAR (Gazeteci): Bu suçlamalar konusunda karar verecek bir konumda elbette ki değilim. Ancak Gülen hareketinin sadece bir sivil toplum kuruluşu ve dinî bir cemaatten ibaret olmadığını iddia eden müthiş suçlamalar var. Hükûmet ve bazı laik eleştirmenler Gülen hareketinin Türkiye`de Emniyet güçleri ve yargı gibi kilit devlet kurumlarına sızmış bir dinî cemaat olduğunu söylüyor. Hareket, aynı zamanda yargıdaki gücü sayesinde rakiplerine hukuk operasyonları yapmakla, sahte kanıt üretmekle ve uydurma davalar açmakla suçlanıyor. Ortada karmaşık bir resim var. Son on yıl içinde Türkiye`de hukukun üstünlüğünün birçok kez ihlal edildiği göz önüne alınırsa Türkiye`de olanlar konusunda üzülmek için haklı sebepler var.

SUNUCU: Meselenin özüne eğilirsek yolsuzluk konusunda haberler yapan, siyasetle ilgili haber yapan, çeşitli liderlerin siyasi aktörlerin zaafları konusunda haber yapan unsur, medya. Bütün bunları haber yapabiliyor olmaları mı gerekir, yoksa hapiste olmaları mı?

KENAR: Kişisel fikrimi soruyorsanız, bence gazetecilerin hepsi özgür olmalı. Türkiye`de meslektaşlarımın son on yılda ve Türk tarihi boyunca gözaltına alınmasından ve hapse atılmasından dolayı üzgünüm. Bence ifade özgürlüğüne hiçbir sınır konmamalı. Ben burada tavır alamam. Ancak size bu gazetecilerin ne konuda suçlandıklarını açıklamaya çalışıyorum. Elbette bunu savunmaya veya gerekçelendirmeye çalışmıyorum. Bu gazeteciler bu dinî cemaatin mensupları olmakla suçlanıyor. Muhalif Gülen hareketinin propagandalarında yer almakla suçlanıyor.

SUNUCU: Siz çok genç ve zeki bir kadına benziyorsunuz. Benim bu kadar uzaktan bile az çok görebildiklerimi göremiyor musunuz? Merak ediyorum, genellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan`ı eleştiren insanların başı onunla ve Türkiye`de bulunan kurumlarla büyük derde giriyor. Böyle bir atmosferde gazeteciliğin geleceği konusunda kaygılı mısınız?

KENAR: Bu soruya verecek siyah beyaz bir cevabım yok. Türkiye, bence birçok konuda önemli gelişmeler kaydediyor. Daha önce ifade özgürlüğünün önünde engel teşkil eden Ermeni meselesi, Kürt meselesi gibi bazı tabular vardı. Bugün ben bir gazeteci olarak bu tür konularda ve Türk Devleti’nce yasa dışı terör örgütü olarak kabul edilen PKK konusunda haber yaparken kendimi çok daha rahat hissediyorum. Ancak sizin de değindiğiniz gibi Türkiye`de medyayla ilgili yapısal bir sorunumuz var. İfade özgürlüğünün sınırları genişliyor olabilir fakat bağımsız bir medyaya sahip miyiz? Sadece hükûmetten değil, Türkiye`deki belirli iş dünyası gruplarından da bağımsız bir medyamız var mı? Buna olumlu yanıt veremeyeceğim. Elbette Türkiye`deki gazeteciler olarak daha bağımsız bir medya için mücadele etmeliyiz ancak resmin tamamını göstermem gerekirse bunu engelleyen tek etmen Türk hükûmeti değil. Bunun yanında ticari ilişkiler de var.

SUNUCU: Bunun yanında para var. Burada bırakmamız gerekiyor. Neyi kastettiğiniz anlaşıldı. Siyaset, uluslararası siyaset ve para gibi unsurlar var ve bir de egolar. Bize bu bakış açısını sağladığınız için teşekkürler. (ABD, CNN - 14 Aralık 2014)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor