Paranın patronları İstanbul`da buluştu

Paranın patronları İstanbul`da buluştu

G20 maratonuna hızlı başlayan Türkiye, para patronlarını İstanbul`da ağırladı.Krizden çıkışta yapılacak reformlar ve ek vergi konularının ele alındığı toplantıya; FED Başkanı Janet Yellen ve IMF Başkanı Lagarde`nin yanısıra 21

G20 Dönem Başkanlığı yapan Türkiye dev bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Uluslararası maliye ve para politikalarının geleceği İstanbul`da tartışıldı. Dünyada '20`ler grubu' olarak adlandırılan G-20`nin İstanbul`daki bakanlar ve merkez bankası başkanları birinci toplantısına, Türkiye`nin davet ettiği Azerbaycan ile birlikte toplam 21 ülke katıldı. Uluslararası 4 kuruluşun da yer aldığı G-20`ye 16 bakan, 17 merkez bankası başkanı katılım gösterdi. Para ve maliye politikaları geleceğinin ele alındığı toplantıyı ulusal ve uluslararası 360 basın mensubu izledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan`ın ev sahipliği yaptığı toplantıda; küresel ekonomik görünüm, riskler, uygulanan maliye politikaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Kapsamlı büyüme stratejilerine yönelik uygulama planları, yatırım ve altyapı konusuna ilişkin öneriler, finansal düzenleme reformlarının uygulanmasında sağlanan ilerlemeler ve uluslararası vergi konuları ele alınıyor.

ÜST DÜZEYDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Toplantı için üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı. Taksim ve çevresinde bazı yollar trafiğe kapatılırken, toplantının yapıldığı İstanbul Kongre Merkezi`nin civarında adeta kuş uçurtulmadı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Genel Sekreteri Angel Gurria`nın ortak basın toplantısını izleyen basın mensupları için basın odasından toplantı salonuna uzanan kırmızı bir şerit çekildi.

GENİŞLEMECİ PARA POLİTİKALARI BENİMSENDİ

G-20 toplantısının taslak metninde, 'Parasal politikaları genişlemeci olmayı sürdürmeli' denildi. Yaklaşık yüzde 50 değer kaybeden petrol fiyatlarına dikkat çekilen metinde, petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel büyümeyi destekleyeceği ve bazı kilit ekonomilerin görünümüne katkı sağladığı belirtildi. Avrupa Merkez Bankası`nın parasal genişlemesinin memnuniyetle karşılandığı belirtilen taslakta, bu hamlenin Euro Bölgesi`nin toparlanmasına katkı sağlayacağına vurgu yapılarak, 'Üyeler daha önce kur konusunda verdikleri sözlere sadık kalacak' denildi.

BABACAN`DAN YOĞUN İKİLİ GÖRÜŞMELER

Ali Babacan, dün llk olarak Güney Kore Başbakan Yardımcısı Kyungwhan Choi`yi kabul etti. Daha sonra İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, IMF Başkanı Christine Lagarde, Fransa Maliye ve Kamu Hesapları Bakanı Michael Sapin`i kabul etti. Görüşme trafiği öğleden sonra da devam etti. Başbakan Yardımcısı Babacan, Erdem Başçı ile birlikte saat 13.30`dan 16.00`a kadar yarım saat ara maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile görüştü. Hilton`un sekizinci katındaki görüşme sırasıyla Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, Alman Maliye Bakanı Wolfgans Schauble, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ile gerçekleşti. Basın mensuplarının ikili görüşmelerde sadece görüntü almasına izin verildi.

OECD`DEN ŞİRKETLERE VERGİ UYARISI

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, çok uluslu şirketleri vergiden kaçınmamaları konusunda uyardı. Gurria, 'Şirketlerin bütün yatırımlarını teşvike devam etmek istiyoruz ama aynı zamanda şirketler de vergi konusunda kendine düşeni yapmak zorunda. Kazancınızı, yatırımlarınızı öyle yerlere götürürsünüz ki vergilendirme çok düşüktür veya hiç yoktur. Hiçbir şeyin vergisini ödemezsiniz. Bu hukuki olabilir. Ama doğru bir şey değil, orası çok net. Şimdi bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Üzerinde çalıştığımız 15 madde var. Bunu önümüzdeki birkaç yıl içinde başarmayı hedefliyoruz' dedi.

İtalya Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan ise Avrupa ekonomisi için büyüme temmenisinde bulundu,. Padoan, 'Avrupa, daha fazla entegrasyon ve liberasyonu gerçekleştirebildiği dönemlerde hem içeride hem dışarıda daha fazla gelişmiştir. Burada da ilerleme kaydedileceğine inanıyorum. Şu anda yapısal reformlar konusunda daha çok vurgu var. 3 yıllık resesyondan çıktık. Umuyorum ki, 2015 yılında Avrupa`da büyüme pozitif olacak. Bu bağlamda ulusal yapılar içinde reformlara odaklanmak gerekiyor' dedi.

‘DÜNYA KOBİ BİRLİĞİ` GELİYOR

G20 Dönem Başkanlığı`nda KOBİ, kadin girişimci ve zengin ekonomilerle fakir ülkeler arasında köprü olma konularına yoğunlaşan Türkiye, bu çerçeveyi güçlendirmek için somut adımlar üzerinde çalışmayı sürdürüyor. G20 Ülkelerinin Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları`nın katıldığı İstanbul zirvesine ev sahipliği Yaban Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel bir proje üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

KOBİ`lere daha fazla dikkatin verilmesi gerektiğine inandıklarını aktaran Babacan, KOBİ`ler için global bir ortam finanse edileceğini, ismi tam olarak belirlenmese de adının 'Dünya KOBİ Birliği' veya 'Dünya KOBİ Meclisi' olabileceğini dile getirdi. Babacan, söz konusu projenin üzerinde çalıştıklarını ve neredeyse tamamlamak üzere olduklarını ifade etti. Babacan, bu yıl düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere daha fazla dikkat vereceklerini ve onların problemlerini ve zorluklarını G20 masasına getireceklerini anlattı.

TCMB`NİN MİSYONU KANUNDA YAZIYOR

Merkez Bankası`nın politik mesele haline getirildiği eleştirilerine de cevap veren Babacan, Merkez Bankası`nınfaiz konusunda görev ve kanunların çok net olduğunu söyledi. Babacan, 'Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. Tam olarak kanunda yazan, aynı zamanda AK Parti`nin programında, seçim manifestosunda ve hükumet programlarında da vardır. Doğru zamanda doğru şeyi yapıyor olacaklarına inanıyoruz. O yüzden bence daha fazla iletişim ve daha fazla etkileşim önemli' dedi.

BAŞÇI ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

Faiz tartışması ve doların 2,5 liraya dayanması nedeniyle gözlerin çevrildiği Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, G20 zirvesindeki sunumunda mahcup eleştirilere cevep verdi. Merkez bankaları açısından büyümeyi desteklemenin en iyi yolunun fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyleyen Başçı, 'Yüksek enflasyon ve deflasyon büyümeyi zayıflatabilen unsurlardır. Beşeri sermaye, istihdam piyasası, teknoloji, yenilikçilik ve fiziki altyapı alanlarında yapılacak reformlar Türkiye`nin büyüme potansiyelini daha da artıracak' dedi.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor