Petrolün Gidişatı Bizim İçin İyi

Petrolün Gidişatı Bizim İçin İyi

Latin Amerika’dan Rusya’ya kadar gelişmekte olan piyasalar düşen emtia fiyatlarından zarar görürken, Türkiye’nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarının iyice ayı piyasasına girmesiyle, bu talihli olaylar serisinin kutlamasını

Bloomberg

Latin Amerika’dan Rusya’ya kadar gelişmekte olan piyasalar düşen emtia fiyatlarından zarar görürken, Türkiye’nin Maliye Bakanı, petrol fiyatlarının iyice ayı piyasasına girmesiyle, bu talihli olaylar serisinin kutlamasını yapıyor.

Mehmet Şimşek, Londra’da yaptığı bir röportajda, “Bu iyi değil, harika, kesinlikle harika. Bundan kayda değer ölçüde fayda sağlayan birkaç tane ülke var ve Türkiye de bunlardan biri.” diye konuştu.

Şimşek, Brent petrol fiyatlarında bu yıl gerçekleşen yüzde 36’lık gerilemenin, Türkiye’yi muhtemelen birçok izlenme listesinden çıkaracağını ve ülkenin tekrar “yatırımcıların radarına” girmesini sağlayacağını söyledi. Şimşek, bu düşüşün, enerjisinin çoğunu ithal eden ülkeye cari açığı daraltarak, enflasyonu düşürerek ve büyümeyi artırarak yardımcı olacağını belirtti.

Cari açığın finansmanı için ihtiyaç duyduğu yabancı yatırımcıların paralarının kaçma riski bulunduğundan dolayı Türkiye, Morgan Stanley’nin “Kırılgan Beşli” olarak adlandırdığı grupta yer almıştı. Şimşek’e göre ölçülü bir senaryo çerçevesinde petrol fiyatları varil başına 80 dolar civarında seyretse bile söz konusu cari açık, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 4’ünün altına inebilir. 2011 yılıyla kıyaslanacak olursa bu açık, gayri safi yurt içi hasılanın neredeyse yüzde 10’unu oluşturuyordu ve Türkiye, ABD’nin ardından dolar cinsinden en çok cari açığı olan ülke konumundaydı.

Petrolün Gerilemesi

Şimşek, dün yaptığı açıklamada petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün cari açıkta 4.5 ila 5 milyar dolar arasında bir düşüşü getirdiğini söyledi. Şimşek, bunun ayrıca manşet enflasyonda 40 baz puanlık bir gerileme anlamına geldiğini ve fiyatlardaki gerilemenin büyümeyi artırarak GSYİH’de 20 ila 30 baz puanlık bir yükselişi beraberinde getireceğini belirtti.

Fakat Şimşek, Türk hükümetinin, bütçe dengesini korumak için emtia fiyatlarındaki gerilemeyi tüketicilere yansıtmayı planlamadıklarını söyledi.

İkiz Açık

Şimşek, “Petrol ürünleri üzerindeki vergide bir indirime gitme niyetimiz kesinlikle yok. İnsanlar ABD’deki para politikasında bir normalleşme olmasını beklerken, en son isteyeceğiniz şey büyük cari açığın bütçe açığıyla birleşmesidir. Bu nedenle şu ana kadar mali olarak çok tedbirli olduk ve bu oldukça faydalı oldu.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de kamu borcunun GSYİH’ye oranı yüzde 33 ve bu oran Avrupa Birliği ortalamasının üçte biri civarında. Bloomberg’in 26 ekonomist arasında yaptığı anketten çıkan ortalama tahmine göre bütçe açığı gelecek sene muhtemelen GSYİH’nin yüzde 2’si civarında olacak.

Türkiye, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ankara’ya bu hafta yapmış olduğu ziyaret sırasında iki ülkenin doğal gaz fiyatlarında yüzde 6 oranında bir indirim yapılması ve yeni boru hattı konularında anlaşarak, Avrupa ve ABD’nin Rusya’ya uyguladıkları yaptırımlardan faydalanmak istiyor. Şimşek, Rusya’nın Ukrayna’daki ilhaklarını Türkiye’nin kınamasına rağmen bu yaptırımlara katılmayacağını belirtti.

Şimşek, “BM’nin bir Güvenlik Konseyi kararı olduğunda her zaman iş birliği içerisinde oluyoruz. Tabii ki bunu yapmak zorundayız ve yapıyoruz da. Enerjiye ihtiyacımız var ve Rusya ana tedarikçilerden biri. Bu konu hakkında yeni bir şey yok.“ şeklinde konuştu ve Türkiye’nin doğal gaz tedarikinin üçte ikisinin Rusya’dan geldiğini belirtti.

Büyüme Riski

Londra’daki RBS’de kıdemli bir ekonomist olan Tatiana Orlova, 2 Aralık’ta e-mail ile yaptığı yorumda, daha düşük petrol maliyetlerinin yardımı ile tahvil getirilerinin gelecek eylül ayına kadar yüzde 5’in altına inebileceğini ve 57 gelişen piyasa ve denk gelişmiş piyasa arasında en büyük kazancı sağlayan tahvillerin bu kazançları daha da artırabileceğini belirtti.

Şimşek, yatırımcıların dünyada büyüme arayışında olmasıyla, bu durumun Türkiye için, düşük petrol fiyatlarının ABD’nin parasal daralmaya gideceğine dair endişelere ağır basacağı anlamını taşıdığını söyledi.

Şimşek, “Yaklaşık olarak son 18 ayda dünya, daralma veya küresel parasal normalizasyon vs. gibi uygulamalar karşısında likidite riskini yönetme üzerine çok yoğunlaştı. Fakat iş büyüme riskini yönetmeye geldiği zaman, ki görüşüme göre bu gelecek on senede en büyük mesele haline gelecek, kıt olacak şey büyümeyi finanse etmekten çok büyümenin kendisi olacak. Bu anlamda Türkiye’nin üstün performans göstermesi için iyi bir pozisyon aldığını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. (ABD, Bloomberg - 03 Aralık 2014)

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor