‘Putin, açıkça ABD-IŞİD işbirliğine işaret etti´

‘Putin, açıkça ABD-IŞİD işbirliğine işaret etti´

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda düzenlenen büyük basın toplantısını gerçekleştirdi. İç politikadan savunmaya, dış politikadan ekonomiye kadar her alanda kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Putin´in konuşması

 

 

 

 

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda düzenlenen büyük basın toplantısını gerçekleştirdi. İç politikadan savunmaya, dış politikadan ekonomiye kadar her alanda kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Putin´in konuşmasındaki ilgi çekici hususlardan birisi, Rusya Lideri´nin Suriye´deki militanların Irak´a geçtiği bilgisini verdikleri ABD´nin bu bilgi karşısında herhangi bir tepki vermediği yönündeki açıklaması oldu. Putin ABD´yi 'Irak´a militanların geçtiği ve militanların geçiş noktalarının bilgisini Amerikalı partnerlerimize söylüyoruz. Fakat hiçbir tepki yok. Bunun nedeni şu: Bu militanları (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad´a karşı savaşmaları için kullanabileceklerini düşünüyorlar. Bu belki yolların en basiti fakat aynı zamanda en tehlikelisi' ifadeleriyle sert bir şekilde eleştirdi. Putin´in sözleriniyse İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Sputnik´e değerlendirdi. 

Suriye´deki normalleşme sürecindeki en büyük rolün, Suriye konusunda önemli inisiyatif almış olan Rusya Devlet Başkanı Putin´e ait olduğunu ve normalleşme sürecinde Türkiye ve İran´ın da katkılarının yadsınamayacağına işaret eden Caşın 'Sürecin bu noktaya gelişi, Soçi´de bir araya gelen üç devlet başkanının çabalarının sonucu. Ancak Suriye´deki savaştaki kırılma noktası askeri alanda. Suriye´de Rusya´ya bağlı kuvvetlerin çok önemli rol oynadığı ve IŞİD karşıtı koalisyona bağlı hava kuvvetlerinin de DAEŞ (IŞİD) üzerinde yeteri kadar rol oynamadığı ortada. Nitekim Sayın Putin en son Şam ve Ankara ziyaretlerinde, Suriye´deki silahlı mücadelenin büyük ölçüde sona erdiğini ve siyasal normalleşme sürecine geçildiğini ifade etmişti' şeklinde konuştu.

‘PUTİN AÇIKÇA DEVLET DESTEKLİ TERÖRE İŞARET ETTİ´ 

Putin´in IŞİD militanların Irak´a geçtiği bilgisini paylaştıklarını ifade ettiği ABD´nin hiç bir önlem almadığı yönündeki açıklamasını değerlendiren Caşın 'Bana göre Sayın Putin´in burada ifade etmek istediği ABD´nin DAEŞ´le ortak çalıştığı. Bu örgüt militanlarının belli noktalara, yani Suriye ve Irak´taki misyonları bittiği için Sina veya başka noktalara bir deport olduğu yönünde bir istihbarata olduğunu düşünüyorum. Bu sözler ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump´ın eki ABD başkanı Barack Obama´ya ilişkin eleştirilerini de destekler nitelikte. Nitekim Trump,DAEŞ´in ABD ve İsrail ortaklığının sonucu olarak yaratıldığını söylemişti' dedi.

Peki, Putin´in belirttiği bu durum ne anlama geliyor? Caşın 'Sayın Putin´in açıklaması, devlet destekli terörün, Soğuk Savaş´tan sonra da devam ettiğine, özellikle Ortadoğu gibi vekalet savaşlarının sürdüğü bölgelerde büyük devletlerin bu silahlı örgütleri kendi çıkarları doğrultusunda kanalize ettiklerine ve maalesef bu eylemleri dolayısıyla masum insanların hayatlarını kaybetmelerine yol açtıklarına işaret ediyor. Bütün bunlar hem insan haklarına hem demokrasiye hem uluslararası hukuka hem de devletlerin egemenliklerine aykırı' diye konuştu.

‘ERDOĞAN VE PUTİN 2017´NİN EN ÖNEMLİ SİYASAL GÜÇLERİ OLARAK ÖN PLANA ÇIKTI´ 

Sürecin devamında da Rusya, Türkiye ve İran´a önemli rol düştüğüne işaret eden Caşın 'Zannediyorum ABD Başkanı Trump, gerek Sayın Putin´le Vietnam´da yaptığı konuşmada gerekse farklı ortamlarda bu konuyu gündeme getirdi. Peki bu sorunun çözümü ne olabilir? Bana kalırsa, Rus askerlerinin Suriye´den çekilmesiyle başlayan normalleşme sürecinin akabinde Şubat ayında Soçi´de gerçekleşmesi beklenen Astana zirvesinin çözümde önemi büyük. Barışçıl çözümün üç devlet tarafından kotarılması ve bunu takiben Suriye´de anayasal sürece geçileceğini düşünüyorum. Amerika, bu noktada ikna edilecektir. Putin´in gerçekleştirdiği son ziyaretlerden de anlaşıldığı üzere öncelikli olarak Sayın Putin ve daha sonra Sayın Erdoğan 2017´nin en önemli siyasal güçleri olarak ön plana çıktı' ifadelerini kullandı. 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor