Putin - Erdoğan görüşmesi sona erdi: İdlib ateşkesi bu gece başlıyor

Putin - Erdoğan görüşmesi sona erdi: İdlib ateşkesi bu gece başlıyor

Rusya lideri Putin, Suriye´nin İdlib vilayetindeki gerilimi ele almak için Türk mevkidaşı Erdoğan ile başkent Moskova´da bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ardından İdlib´de bu gece ateşkes başlayacağını açıkladı.

Rusya lideri Putin, Suriye´nin İdlib vilayetindeki gerilimi ele almak için Türk mevkidaşı Erdoğan ile başkent Moskova´da bir araya geldi. Erdoğan, görüşmenin ardından İdlib´de bu gece ateşkes başlayacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib özelinde Suriye konusunu ele almak için Moskova´da görüştü.

İdlib müzakereleri sebebiyle bir araya gelmelerinin büyük önem arz ettiğini dile getiren Erdoğan, 'Malum, bu görüşmeyi Türkiye´de yapacaktık. Sizin buradaki anayasa çalışmalarıyla, ilgili gelişmeler sebebiyle burada gerçekleştiriyoruz. Bugün burada atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır' ifadelerini kullandı.

Rusya lideri Putin, 'Rusya-Türkiye ilişkilerini tahrip edebilecek olayların yaşanmaması adına her şeyi yapmamız gerekiyor. İdlib´deki durumun, her iki tarafın da kıymet verdiği Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmayacağını umuyorum' diye konuştu.

Putin, Erdoğan´a hitaben, 'Ölen askerleriniz için bir defa daha içten başsağlığı dileklerimi iletmek isterim. İnsanların ölmesi her daim çok büyük bir trajedidir. Size telefon görüşmemizde de söylediğim gibi, maalesef Suriye askerleri de dahil hiç kimse Türk askerlerinin o anda bulundukları yeri bilmiyordu' dedi.

İki liderin açıklamalarının ardından önce baş başa sonra heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

5 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından Putin, ortak bir belge hazırlandığını açıklarken, Erdoğan İdlib için ateşkes kararı alındığını söyledi. Ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın toplantısının ardından mutabakat muhtırasını okudu.

Çavuşoğlu ve Lavrov´dan ortak açıklama: M4 karayolunun kuzeyinde ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde güvenli koridor tesis edilecek
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın toplantısının ardından mutabakat muhtırasını okudu:

- İdlip Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01´den itibaren durdurulacaktır.

- Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumba´dan (Serakib´in batısı) Ain Al Havr´a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

- M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.

- Yakın kişisel temasımız, ikili işbirliğimizin çeşitli sorunlarını hızla çözmemizi ve kilit öneme sahip uluslararası sorunların çözümüne yönelik ortak yaklaşımlar geliştirmemizi sağlıyor.

Erdoğan: Bu gece yarısı itibariyle ateşkes yürürlüğe girecek

Konuşmasına Putin´e daveti için teşekkür ederek başlayan Erdoğan, görüşmede Suriye´deki durumu ve İdlib´deki gelişmeleri ele aldıklarını vurguladı.

'Farklı görüşte olduğumuz tüm konuları ayrıntılarıyla görüştük' diyen Erdoğan, ikili ilişkilerin altını çizerek 'Türk Rus münasebetinin derin, tarihi kökleri vardır. 5 asrı aşan bu tarih, iki devletin ve halkın karşılıklı etkileşiminin de bir tarihidir. Bu tarihi ortak çıkar temelinde ilerletmek en büyük arzumuzdur. Bu sene üst düzeyli iş birliği konseyin toplantısı için Sayın Putin´i ülkemize bekliyoruz' dedi.

Soçi mutabakatına göre İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi´nin muhafıza edileceğini ve statükonun korunması için gerekli tedbirlerin alınacağını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

'Rejimin doğrudan sivilleri hedef alan saldırıları, İdlib´de tesis ettiğimiz sükuneti bozmuştur. 1. dereceden sorumlu, bölgedeki istikrarı hedef alan rejimdir. Bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın terörist olarak ilan edilip bombardımana maruz bırakılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Gözlem noktaları sahadaki durumu kontrol etmek ve ateşkesi kontrol etmekle yükümlüdür. Rusya´yla tesisi korumak için vardığımız mutabakat nedeniyle sahada çok daha aktif şekilde yer aldık. Bölgede bulunan Rus güçleriyle koordinasyonu sıkı tutmaya özen gösterdik. Rejimin doğrudan askerlerimizi hedef alan saldırı nedeniyle yeni bir statünün oluşturulması kaçınılmaz bir hale gelmiştir.

Bu gece 00.01 itibariyle ateşkes yürürlüğe girecektir. Ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için gereken çalışmalar hızla ve etkin bir şekilde yürütülecektir. İhtiyaç sahibi tüm Suriyelilere ön şartsız ve ayrım gözetilmeksizin yardım sağlanması için birlikte çalışacağız. Türkiye bu süreçte rejimin yapabileceği her saldırıya cevap verme hakkını saklı tutacaktır. Bu süreç içerisinde değerli mevkidaşımla irtibat halinde olacağız.

Suriye krizine bu ülkenin toprak bütünlüğü temelinde çözüm bulunana kadar Türkiye, bölgedeki faaliyetlerini sürdürmekte kararlıdır. Bugünkü toplantımızın Suriye´deki ihtilafa kalıcı çözüm bulunmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.'

Putin: Görüşme sonunda ortak bir belge hazırlandı

5 saat 40 dakika süren İdlib görüşmesinin ardından iki lider ortak açıklama gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İdlib´de son zamanlarda oluşan gerilimi ele aldıklarını belirten Putin, 'Oradaki radikal çeteler aktivitelerini sert bir şekilde arttırdı' ifadelerini kullandı.

Putin sözlerine şöyle devam etti:

'Rusya, her zaman Türkiye´nin Suriye´de olup bitenlerle ilgili değerlendirmeleri ile hemfikir olmasa da kritik anlarda her zaman ortak noktaları bulmayı başardık.

Rusya ve Türkiye İdlib´deki gerginlik sorunu için kabul edilebilir çözümler buldu.

Rusya ve Türkiye terörle mücadelenin zayıflatılmasına izin verilmemesi gerektiğinden emin. Rusya ve Türkiye Suriye ile ilgili Astana formatındaki işbirliğine devam edilmesi konusundaki ilgisini teyit etti. Rusya ve Türkiye Suriye´de çözüm ile ilgili ortak belge konusunda mutabakat sağladı.

Erdoğan ile Moskova´da varılan anlaşmaların İdlib´deki durumun çözülmesi için iyi bir temel oluşturacağından eminim.

Görüşmemiz sonucunda, dışişleri bakanlarımızın maddelerini dile getireceği ortak bir belge üzerinde mutabık kaldık. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile birlikte bugünkü 6 saatten fazla süren müzakerelerin ardından geliştirdiğimiz çözümlere yer verildi.'

´İdlib´deki çeteler yılbaşından bu yana aktivitelerini sert bir şekilde artırdı´

Rus lider, İdlib´deki çetelerin yılbaşından bu yana aktivitelerini sert bir şekilde arttırarak hem Suriye hükümet güçlerine, hem de sivil yerleşim noktalarına saldırdıklarını vurguladı.

Yılbaşından bu yana Rusya´nın Hmeymim Hava Üssü´ne 15 saldırı yapıldığının saptandığını söyleyen Putin, şöyle konuştu:

“Radikallerin Hmeymim´deki Rus üssüne yönelik saldırıları da devam etti. 1 Mart´ta çok namlulu roketatar sistemleri ile yeni bir saldırı girişiminde bulunuldu. Yılbaşından bu yana Hmeymim´e yönelik toplam 15 saldırı saptandı.

Bu yıl içerisinde üçüncü görüşmemizi gerçekleştirdik. Suriye´nin İdlib bölgesinde hassas durumu ele aldık. Yılbaşından itibaren oradaki terör grupları faaliyetlerini artırmışlardır. Yılbaşından itibaren Hmeymim üssüne yönelik saldırı sayısı 15 olarak kaydedildi ve her seferinde Türk meslektaşlarımıza bilgi vermekten kaçınmadık. Görüş ayrılıkları oluyor ama bugün de uzlaşabildik. Görüşme sonunda ortak bir belge hazırlandı'

‘İdlib´le ilgili varılan mutabakat çözüm için iyi bir temel oluşturacak´

Türk mevkidaşı ile birlikte İdlib´le ilgili varmış oldukları mutabakatın çözüm için iyi birtemel oluşturacağından emin olduğunu söyleyen Putin, şunları kaydetti:

“Bu mutabakatın İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki çatışmaların sona ermesi ve sivil halkın çektiği acıların sona ermesi için iyi bir temel oluşturacağını, Suriye´de çatışan tüm taraflar arasındaki barış sürecinin devamı için koşullar oluşturacağını ümit ediyorum.”

‘Rusya ve Türkiye Suriye ile ilgili Astana formatındaki işbirliğine devam edilmesi konusundaki ilgisini teyit etti´

Rus lider, “Ülkelerimizin Astana formatındaki işbirliğine devam edilmesi konusundaki ilgisini bugün teyit ettik. Özellikle Astana süreci zamanında Suriye çözümü bağlamında ciddi bir ivme kazandırdı” ifadelerini kullandı.

‘Terörle mücadelenin zayıflatılmasına izin verilmemesi gerektiğinden eminiz´

Putin, Rusya ve Türkiye´nin terörle mücadelenin zayıflatılmasına izin verilmemesi gerektiğinden emin olduklarına vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün yaptıkları görüşme öncesinde iki ülkenin yetkilileri arasında ağırlıklı olarak İdlib´deki kriz üzerinde ciddi çalışmalar ve müzakereler yapıldığına dikkat çeken Putin, şöyle devam etti:

“Biz Suriye´nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma ilkelerine dayanarak hareket ediyoruz. Ayrıca uluslararası terörle mücadelenin zayıflatılmasına izin verilmemesi gerektiğinden eminiz.

Putin Erdoğan´a Moskova´ya gelişi ve olumlu sonuçlanan Suriye görüşmeleri için teşekkür etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan´a ve Türk heyetine Moskova´ya gelişi ve olumlu sonuçlanan Suriye görüşmeleri için teşekkür eden Putin, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanına bugün Moskova´ya gelmeyi uygun gördüğü, ilişkilerimizin seviyesini teyit ettiği için, ayrıca tüm Türk meslektaşlarımıza, gergin ve zorlu fakat yapıcı geçen ve kanımca olumlu sonuçlanan çalışmalar için teşekkür etmek istiyorum”

Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan heyetler arası görüşme sona erdi
Moskova´daki zirve 5 saat 40 dakika sürdü.

İkili görüşme sona erdi, heyetler arası toplantıya geçildi

Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın 2 saat 40 dakika süren baş başa görüşmesi sona erdi.

Liderler ikili görüşmenin ardından heyetler arası toplantıya geçti.

Liderler ortak basın toplantısı düzenleyecek

Rusya lideri Putin ile Türk mevkidaşı Erdoğan´ın Moskova´da saat 14.06´da başlayan görüşmeleri 2 buçuk saati aşkın bir süredir devam ediyor. İki lider, Suriye´nin İdlib vilayetindeki gerilimi dindirmenin yollarını arıyor.

Liderlerin görüşmeyi baş başa sürdüreceği, gerekirse görüşmeye tarafların heyetlerinin de katılacağı belirtilmişti. Kremlin´den yapılan açıklamalarda Moskova´daki görüşmelerin ‘zor ve uzun´ olmasının beklendiği söylenmişti.

Putin ve Erdoğan´ın görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Putin: Suriye ordusunun ciddi kayıpları var

Rusya lideri Putin, sözlerine şöyle devam etti:

'Bu zaman içerisinde ne yazık ki Suriye askerleri de zarar gördü. Suriye ordusunun ciddi kayıpları var. O yüzden tabii ki sizinle, şu anda karşımızda duran durumun tamamını mutlaka ele almamız gerekiyor.'

Putin: Hiç kimse Türk askerlerinin bulundukları yeri bilmiyordu

Rusya lideri Erdoğan´a hitaben, 'İdlib vilayetindeki malum alanda şu anda durum öyle kötüleşti ki, bu da bizim doğrudan ve şahsi olarak görüşmemizi gerektirmekte' açıklamasını yaptı.

Putin yine Türk mevkidaşına hitap ederek, 'Sizin de rica ettiğiniz gibi görüşmelerimize baş başa olacak biçimde başlamaya hazırız. Daha sonraysa gerekmesi halinde şu anda salonda bulunan meslektaşlarımız da bize katılabilecekler” diye devam etti.

Rusya lideri Erdoğan´a hitaben şunları söyledi: 'Ölen askerleriniz için bir defa daha içten başsağlığı dileklerimi iletmek isterim. İnsanların ölmesi her daim çok büyük bir trajedidir. Size telefon görüşmemizde de söylediğim gibi, maalesef Suriye askerleri de dahil hiç kimse onların (Türk askerlerinin) o anda bulundukları yeri bilmiyordu.'

Erdoğan: Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan da, 'Burada alacağımız kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır' ifadesini kullandı.

Erdoğan, 'Bölgede sıkıntı büyük. Biliyorum ki şu anda dünyanın gözü burada. Bugün burada atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır. Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz' diye konuştu.

Erdoğan: Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, 'Burada alacağımız kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır' ifadesini kullandı.

Erdoğan, 'Bölgede sıkıntı büyük. Biliyorum ki şu anda dünyanın gözü burada. Bugün burada atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar bölgeyi de ülkelerimizi de rahatlatacaktır. Türkiye-Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz' diye konuştu.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor