Putin: Rusya, İran ve Türkiye´nin Suriye´ye yönelik anlaşmaları işe yarıyor

Putin: Rusya, İran ve Türkiye´nin Suriye´ye yönelik anlaşmaları işe yarıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya, Türkiye ve İran arasında, Suriye konusunda varılan anlaşmaların işe yaradığını söyledi.'Suriye konusunda kendi yolumuzdan gittik' diyen Putin dünyada olası bir yeni nükleer çatışmayı da ´k?

 

Rus gazeteci Vladimir Sovolyev, ´2018´de Dünya Düzeni´ adlı belgesel filminde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´e başka ülkelere güvenmenin mümkün olup olmadığını sordu. 

´İLK YAPILACAK ŞEY, BİZİM ÇIKARLARIMIZA SAYGI GÖSTERİLMESİ İÇİN BAŞKALARININKİLERE SAYGI GÖSTERMEK´

Putin gazeteciye yanıtında 'Güvenmek ne anlama geliyor? Her ülkenin kendi çıkarları var. Rusya´nın da, Ortadoğu ülkelerinin de, İran´ın da, Suudi Arabistan´ın da, Mısır´ın da, İsrail´in de, Ürdün´ün de… ABD, Çin, Hindistan gibi küresel aktörlerin de çıkarları var. Rusya´nın da kendi çıkarları… İlk olarak yapılacak şey, bizim çıkarlarımıza saygı gösterilmesi için başkalarının çıkarlarına saygı göstermek. Bu zor bir süreç' ifadelerini kullandı.

´İLİŞKİLERİN KARMAŞIKLIĞINA RAĞMEN TÜRKİYE VE İRAN´LA MASAYA OTURDUK´

Putin, açıklamalarına şöyle devam etti: 'Bölge ülkeleri arasındaki ilişkiler ne kadar karmaşık olursa olsun, Türkiye ve İran´la masaya oturduk ve belirli anlaşmaların garantörü olduk. Bu anlaşmalar da işe yarıyor.'

Putin 'Türkiye büyük bir ülke, bizim komşumuz. Yüzyıllar boyu Türkiye ile farklı ilişkilerimiz oldu. Türkiye ile objektif bir şekilde iyi ilişkiler geliştirmekle ilgileniyoruz' dedi.

´BİZ SURİYE´DE KENDİ YOLUMUZDAN GİTTİK´

Putin, Sovolyov´un ´Suriye krizinin çözümünde Rusya inisiyatifi yakalamayı nasıl başardı?´ sorusuna da şöyle yanıt verdi: 'Biz sadece kendi yolumuzdan gittik, bu yol da herkes için olumlu sonuçlar getirdi'.

´TERÖRLE MÜCADELEDE GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ´

Terörü yenmenin tek başına mümkün olmadığını ve teröre karşı güçlü, uluslararası bir cephe oluşturulması gerektiğini kaydeden Putin 'Bu sorun ayrıca yalnızca silahla çözülemez. Terörün nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu nedenler neler? Adil olmayan uluslararası ilişkiler, birçok ülkedeki yoksulluk, gençlerin doğru eğitim almaması. Ülkeler güçlerini birleştirmeli ve teröre karşı ortak bir cephe oluşturmalı' ifadelerini kullandı.

´RUSYA´NIN VAROLMADIĞI BİR DÜNYA NEDEN OLSUN?´

Putin, olası bir nükleer çatışmayı da ´küresel bir felaket´ olarak nitelendirdi. 

Putin 'Bu insanlık için küresel bir felaket olur. Hem bir Rusya vatandaşı hem de Rusya´nın devlet başkanı olarak şu soruyu yöneltmek istiyorum: Rusya´nın varolmadığı bir dünya neden olsun?' dedi.

´NÜKLEER SİLAHI, BİZE KARŞI NÜKLEER BİR SALDIRI YAPILMASI HALİNDE KULLANIRIZ´

Putin, Rusya´nın nükleer silah kullanıp kullanmamasına ilişkin soruya da 'Bu çok önemli, hassas bir konu. Bu konuda söyleyeceklerim hem ülke içinde hem de yurtdışında duyulmalı. Böyle bir planımızın hiçbir zaman olmamasını umuyorum. Teorik açıdan da, böyle bir durum herhangi bir saldırıya karşılık verme şeklinde olur. Nükleer silah kullanma yönünde bir karar ancak, bizim uyarı sistemlerimiz tarafından Rusya topraklarına doğru bu tarz bir füzenin fırlatıldığının tespit edilmesi, net bir tahminde bulunulması, uçuş rotasının ve düşüş saatinin belirlenmesinin ardından verilebilir. Bu da bizim için meşru bir hak olur, misilleme niteliğinde bir yanıt olur' yanıtını verdi.

´TRUMP KONUSUNDA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMADIM´

Putin, ABD Başkanı Donald Trump´la ilgili olarak da 'Trump konusunda hayal kırıklığım olmadı, olamaz da. Ancak insani anlamda bende çok iyi bir izlenim oluşturdu. Bana kalırsa, Trump dengeli biri. Görünüşe göre, geçmiş deneyimleri ve yaptığı iş nedeniyle sorunların derinine iniyor, iletişim kuruyor. Karşısındaki kişiyi dinliyor. Trump, müzakere edilebilen biri, onunla anlaşma arayışına girilebileceğini düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

Putin, Trump konusunda değil, ama öngörülemez olması nedeniyle ABD´deki genel sistem konusunda hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

Putin 'Böyle bir sistemle etkileşim içinde olmak çok zor' dedi.

´ABD´NİN BİR DAHA NÜKLEER SİLAH KULLANMAYACAĞININ GARANTİSİ VAR MI?´

Moskova´ya nükleer düğmeye basıp basmayacağının sorulmasının doğru olmadığını belirten Putin, atom bombasının ilk olarak Rusya´da yapılmadığını vurguladı. 

Putin 'Nükleer bomba, atom bombası ilk Rusya´da değil, ABD´de yapıldı. Bu birincisi. İkincisi, biz hiçbir zaman nükleer silah kullanmadık. ABD ise Japonya´ya karşı kullandı. Japonya´daki birçok ders kitabında bu konudan bahsedilmiyor. Bombayı müttefiklerin kullandığı yazılıyor. Hangi müttefikler? Sovyetler Birliği, ABD´nin müttefikiydi. Ancak bize bu konuda kimse bilgi vermedi. Birçok uzmana göre de böyle bir bilgi vermenin gereği yoktu. ABD nükleer silah kullandı. Bir daha kullanmayacağının garantisi var mı?' ifadelerini kullandı.

´TEK NÜKLEER GÜÇ RUSYA DEĞİL´

Putin, dünyadaki tek nükleer gücün Rusya olmadığını vurgulayarak, ABD, Çin, Fransa ve İngiltere´nin de nükleer güç olduğunu ifade etti. Putin, Hindistan, Pakistan ve İsrail gibi uluslararası toplumun resmi olarak nükleer güç saymadığı ülkelerin de bu güce sahip olduğunu vurguladı.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor