Putin, Rusya´nın dış politikasını değerlendirdi: Fıçıdaki salatalıklar gibi olmamalıyız

Putin, Rusya´nın dış politikasını değerlendirdi: Fıçıdaki salatalıklar gibi olmamalıyız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ürünlerinin uluslararası piyasada olması için mücadele etmeleri gerektiğini belirterek, Rusya´nın kendi içine kapanmaması ve ´fıçıdaki salatalıklar gibi´ olmaması gerektiğini belirtti.

 

Putin, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma´daki genel kurul toplantısında, “Uluslararası piyasalarda ürünlerimizi ilerleterek onları küresel açıdan rekabetçi hale getiriyoruz, yani ülke içindeki kendi üretimimizin seviyesini yükseltiyoruz. İç tüketicimiz, küresel analoglarından geri kalmayan ürün ve hizmetlerden yararlanacak. Başka yolu yok. Eğer içimize kapanırsak ve fıçıdaki salatalıklar gibi olursak, kendi kendimizi turşularsak, bundan iyi hiçbir şey çıkmayacak. Ancak salatalık daha lezzetli hale geliyor” dedi. 

Putin, “Bazı üretim türlerine göre öyle bir seviyeye ulaştık ki artık iç piyasa bize yeterli değil. Petrol ve doğalgazı demiyorum bile. Bunları tek başımıza tüketecek güçte değiliz. Metalürji ve petrokimya iç piyasa için fazla geliyor. Tarım sektörü rekabetçi hale geliyor. Örneğin Çin´deki domuz pazarı için mücadele ediyoruz. Ama şimdilik istenen sonuca ulaşamadık” şeklinde konuştu.

‘ESKİ SOVYETLER CUMHURİYETLERİ KENDİ POLİTİKALARINI İZLEME HAKKINA SAHİP´

Ukrayna, Moldova ve Ermenistan dahil eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinin kendi politikalarını izleme hakkına sahip olduğunu belirten Putin, buna saygıyla yaklaşılması gerektiğini, aksi takdirde ikili ilişkileri kurmanın mümkün olmayacağını belirtti. 

Rus lider, 'Ukrayna ve Moldova´nın bizden koparıldığı söylendi, şimdi de Ermenistan´da süreçler yaşanıyor. Bakın kimsenin bir şeyler kopardığı yok. Biz zamanında Sovyetler Birliği´ni feshettik, bunu kendimiz yaptık. Bu boşanmada olduğu gibi, eşler ayrıldı, onlardan biri, ‘Benim kurallarıma göre yaşayacaksın´ diyor. Öyle olmuyor' dedi.

Buna olup bitmiş bir şey olarak yaklaşılması ve anlayışla karşılanması gerektiğini kaydeden Putin, 'Bunlar bağımsız ülkeler ve kendi politikalarını izleme hakkına sahipler. Buna saygıyla yaklaşmak gerekir, çünkü aksi takdirde hiçbir şekilde ilişkilerin kurulması mümkün olmayacak. Ama bizim elbette kendi çıkarlarımızı savunmamız gerekiyor, paraları savurmamız değil' diye ekledi.

‘ÇİN´LE TİCARETTE ABD´NİN YERİNİ ALABİLİRİZ´

Rus tarım ürünlerini Çin pazarında ilerletme konusunda büyük çalışmaların yapıldığını belirten Putin, 'Umarım, Çinli arkadaşlarımız da harekete geçer' dedi.

Bu yönde bazı belli adımlar atıldığını söyleyen Rus lider, Çin ile ABD arasında son zamanlarda ticarette çatışmanın yaşandığına dikkat çekti. Çin´in bazı ABD tarım ürünlerinin ithalatını kısıtlamaya hazırlandığını dile getiren Putin, tam da bu noktada Rusya´nın kendi tarım ürünleriyle ABD´nin yerini alması gerektiğini kaydetti.

‘DOLAR TEKELİ GÜVENİLMEZ VE TEHLİKELİ´

Rusya Federasyon Komünist Partisi lideri Gennadiy Zyuganov´un Duma´daki konuşmasında, rublenin dolara bağımlılığın azaltılması gerektiği yönündeki ifadelerini değerlendiren Putin, 'Prensipte ona katılıyorum. Ancak söz konusu olan sadece dolardan bağımsızlık kazanmak değil, söz konusu ekonomik bağımsızlığımızı artırmak. Ama bu doğrusal çözüm değil. Misal borsadaki petrol ticareti dolar üzerinden yapılıyor' dedi. 

'Elbette biz, bu bağımlılıktan kurtulmak için ne yapmamız gerektiği konusu üzerinde düşünüyoruz' diyen Putin, 'Ayrıca partnerlerimiz, tüm bu yaptırımları uygulayarak, küresel ticaret ilkelerini ihlal ederek bize yardım ediyor, çünkü dolar tekelinin güvenli olmadığını ve tehlikeli olduğunu tüm dünya görüyor. Bu, sadece bizim sorunumuz değil' diye ekledi.

Rusya´nın önceki yıllarda, küresel ticaret ve küresel ekonomi alanında verilen sözlere uyulacağına güvendiğini kaydeden Putin, 'Bu biraz safçaydı. Şimdi Dünya Ticaret Örgütü kurallarının sürekli ihlal edildiğini görüyoruz. Yaptırım adı altında politik nedenlerden ekonomik kısıtlamalar getiriliyor. Üstelik yenisi ve yenisi geliyor. Bunu, çok sevdikleri rekabetçi üstünlüğü korumak için yapıyorlar. Alüminyum ve metalürji alanındaki kararlar başka nasıl izah edilebilir? Ancak böyle' dedi.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor