Putin ve Erdoğan Bir Araya Gelecek

Putin ve Erdoğan Bir Araya Gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına katılmak için Türkiye’yi ziyaret edecek. Üst Düzey İşbirliği Konseyinin toplantısı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığ

Regnum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına katılmak için Türkiye’yi ziyaret edecek. Üst Düzey İşbirliği Konseyinin toplantısı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Ankara’da yapılacak. Rusya ve Türkiye arasındaki Üst Düzey İşbirliği Konseyinin daha 2010 Mayıs’ında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmî ziyaret sırasında kurulduğunu hatırlatalım. Bu olay, o dönemde Rus-Türk ilişkilerinde stratejik değişikliklerin temelini atan dönüm noktalarından biri olarak değerlendirilmişti.

Üst Düzey İşbirliği Konseyinin toplantısında görüşülecek ana konular arasında yakın gelecekte ikili ticaret hacminin 100 milyar dolara kadar olası artışı yer alıyor. Daha 2010 Ocak ayında Türkiye’nin o zamanki Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova ziyareti sırasında böyle bir anlaşmanın yapıldığını ifade edelim. Bu hedefe 5 yıl içinde ulaşılması planlanmış fakat daha sonra tarih 2020 olarak revize edilmişti.

Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacmi, 2008 yılında 38 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakam, 2014 yılı verilerine göre 32-33 milyar doları bulan şimdiki rakamın üzerinde. İki ülkenin bu düzeyde “takılıp kalması” mümkün. Türkiye ekonomisine Rus yatırımlarının hacmi, altı milyar doları buluyor ve bu rakam geçen yılın göstergelerinden yüzde 20 oranında daha düşük. Türkiye’nin Ukrayna’da vuku bulanlardan dolayı Batı’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımlara katılmadığını da belirtelim. Ankara, sebze ve meyve, süt, balık ve diğer gıda ürünlerinin ihracatını artırdı. O zamandan bu yana 100 günün geçmesine rağmen, ticaret hacminde beklenildiği oranda göze çarpan bir artış yok.

Türkiye’deki görüşmelerin bir diğer konusu ise enerji alanındaki iş birliği. Geçenlerde Türkiye, Mavi Akım üzerinden aldığı doğal gaz miktarının 3 milyar metreküpe artırılmasını, doğal gazın fiyatında ise indirim yapılmasını talep etti. Ancak mevcut bazı bilgilere göre Rus kamu ve özel kurumları, söz konusu talebin yerine getirilmesi konusunda belli bir ölçüde karşı çıktı. Aynı zamanda Rusya, Mersin’deki Akkuyu nükleer santralinin yapımına 20 milyar dolar ayırdı. Bu proje hayata geçirilme aşamasında, sadece bazı formaliteler kaldı. Türkiye’de Japonya’nın desteğiyle ikinci bir nükleer enerji santralinin yapımına hazır olunduğu bildirildi. Ankara üçüncü bir nükleer enerji santralinin yapma arzusunu dile getirdiğinde ise Moskova, söz konusu projeye büyük ilgi gösterdi. Bu konunun da Putin’in Türkiye ziyareti sırasında görüşülmesi bekleniyor.

Rusya ve Türkiye arasında turizm alanında ilerlemeler mevcut. Ancak bir Rus turist Türkiye toprağında vizesiz olarak iki ay gibi bir süre kalabildiği hâlde, bir Türk turistin Rusya’da vizesiz olarak sadece bir ay kalmasına izin veriliyor. Ankara’nın müzakereler sırasında bu konuda konumları eşitlemeye çalışacağı düşünülüyor. Yıl sonunda Türkiye’yi ziyaret eden Rus turistlerin sayısı beş milyon kişiye ulaşabilir. Ziyaret sırasında taraflar ayrıca Birinci Dünya Savaşı sırasında iki ülke topraklarında ölen askerlerin anılarını ölümsüzleştirme konusunda anlaşma imzalamayı planlıyor.

Genel olarak, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler karşılıklı yarar esasına dayalı ve ileride daha yüksek seviyelere çıkılması için Üst Düzey İşbirliği Konseyinin önümüzdeki toplantısında bazı çalışmalar yapılmalı.(Rus Haber Ajansı Regnum - 19 Kasım 2014)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor