Putin´den ABD´deki protestolarla ilgili ilk değerlendirme: Derin iç krizlerin tezahürü

Putin´den ABD´deki protestolarla ilgili ilk değerlendirme: Derin iç krizlerin tezahürü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, siyah George Floyd´un geçen ay polis tarafından öldürülmesinden sonra ABD´de başlayan gösterileri ilk kez değerlendirdi. Putin, ABD´de olanların ülke içindeki bazı derin krizlerin bir tezahürü olduğ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, siyah George Floyd´un geçen ay polis tarafından öldürülmesinden sonra ABD´de başlayan gösterileri ilk kez değerlendirdi. Putin, ABD´de olanların ülke içindeki bazı derin krizlerin bir tezahürü olduğunu ifade etti.

Rossiya 1 televizyonundaki bir programda konuşan Putin, 'ABD ya da başka ülkelerde olanlar konusunda çok dikkatli yorum yapmaya ya da hiç yapmamaya çalışıyorum. Orada olanlar bazı derin iç krizlerin bir tezahürü. Bunu aslında uzun zamandır gözlemliyoruz. Donald Trump´ın iktidara gelmesinden beri, zafer elde etmesi, hem de kesinlikle gözle görülür demokratik bir yolla bir zafer elde etmesinden beri... Kaybeden taraf ise meşruluğunu şüphe altında bırakmak için her türlü masalı uydurdu' ifadelerini kullandı.

´Devlet başkanı bir karar aldığında yerel makamlar ´Sen bir uzaklaş´ diyor´

Putin ayrıca bazı eyalet yöneticilerinin Trump´ın talimatlarına verdikleri tepkiler karşısında şaşkınlığını dile getirdi.

Putin, “Demokrasi nedir? Halkın gücüdür, burası doğru. Ancak halk en üst makamları seçiyorsa, halkın güvenini almış bu üst makamların, yürütme organlarının çalışmalarını ülkenin büyük çoğunluğunun çıkarlarını garanti altına alacak şekilde inşa etme yetkisi bulunur. ABD´de ise ne mi oluyor? Devlet başkanı ‘Böyle böyle yapmamız gerek´ diyor, valiler de ‘Sen bir uzaklaş, git´ diyor” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınının ABD´deki diğer sorunları açığa çıkardığını belirten Putin, ABD´nin siyasi sistemindeki en büyük sorunun da siyasi partilerin kendi çıkarlarını halkın çıkarının üstünde bir yere konumlandırması olduğunu ifade etti.

´ABD´den farklı olarak Rusya koronavirüs krizinden kendinden emin bir şekilde kurtulacak´

Putin, ABD´de siyasi partilerin çıkarları halkın çıkarından üstün tutulduğu için salgınla ilgili durumdan kurtulmanın zor olduğu değerlendirmesini yaptı.

Putin, “Biz belli başlı zorluklar, sorunlar, kayıplar olduğunda oldukça uyum içinde çalışıyoruz. Yani çalışıyoruz ve koronavirüsle ilgili durumdan kendimizden emin bir şekilde, en az kayıpla kurtulacağız. Tanrıdan ileride böyle olmasını dilerim. Ancak ABD´de böyle olmayacak” dedi.

ABD´deki bu durumun yönetim sisteminden kaynaklı olduğunu belirten Putin, Rusya´da yönetimin tüm kanatları, bakanlar kurulu ve bölge liderlerinin ‘tek bir ekip´ gibi çalıştığını söyledi.

Putin, Rusya´da hükümette veya bölgelerde hükümet veya devlet başkanının dediğini yapmak istemeyenlerin olmadığını düşündüğünü ifade etti.

´Rusya çok ulusluluğuna tutunmalı´

ABD´de yaşananların her halükârda yıkıcı olduğunu belirten Putin, Rusya´nın çok ulusluluğuna tutunması gerektiğini ifade etti. Siyahları sadece siyah doktorların tedavi etmesi çağrılarına dikkat çeken Putin, Rusya gibi çok uluslu bir ülkede Çirmişleri sadece Çirmişlerin, Rusların Rusları, Tatarları Tatarların, Dağıstanlıları Dağıstanlıların tedavi etmesini düşünmenin absürt olabileceğini ifade etti.

Putin, “Sözgelimi Dağıstan´da zor bir durum oluştu (koronavis nedeniyle) ve ülkenin tamamı yardım için harekete geçti. Ordu gitti, Acil Durumlar Bakanlığı gitti, ülkenin her yanından, Moskova´dan doktorlar gitti. Bu kötü bir şey mi? Aksine Rusya´nın gücü buradan geliyor, bu çok uluslu devlet ve halkın getirdiği bir güç. Buna tutunmalıyız” dedi.

´Hak arayışının pogrom niteliği kazanmasının hiçbir iyi yanı yok´

Putin, “ABD´de beyazlar ve Afro-Amerikalılar arasındaki ilişkilerle ilgili konulara gelince, bu çok bilindik bir sorun, ABD´nin çok eskiden beri olan bir sorun. Biz her zaman, Sovyetler Birliği zamanında da modern Rusya´da da, Afro-Amerikalıların kendi doğal hakları için mücadele etmesine büyük bir sempati ile yaklaştık. Her zaman” dedi.

Sovyetler Birliği zamanında ülkenin her yerinde portreleri olan Martin Luther King ve Angela Davis´i hatırlatan Putin, “Ancak işlenmiş bir suçun perde arkasında dahi olsa, durumun radikal milliyetçilik, aşırıcılık unsuru kazanması halinde, buradan iyi bir şey çıkmasını beklememek gerek. Doğal ve yasal haklar için mücadelenin kargaşa ve pogrom niteliği kazanması durumunda, devletin iyiliğine olacak hiçbir şey görmüyorum. Bunu hiçbir zaman desteklemedik” ifadelerini kullandı.

Putin, ABD´nin asli demokrasi temellerinin son dönemde içinde bulunduğu durumdan çıkmasına olanak vermesini umduğunu belirtti. Rus lider, ABD´nin çok güçlü bir demokratik ülke olduğunu kaydetti.

 



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor